Autor tema: light jogurti  (Posjeta: 5258 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Eva

• Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: light jogurti
« Odgovori #15 : Nedjelja, 27.02.2011 u 20:40:53 »
Da se malo nadovežem na temu: da li zna netko dal postoji neki drugi voćni jogurt osim AB kulture (0,1% m.m., bez dodanih šećera) za dijabetičare?
Imam problem da ga zadnje vrijeme ne mogu naći a ne volim obični.

Tražim još par stvari: kakao bez šećera i musle/žitarice s okusom čokolade bez šećera?  ;D ;D

Jogobella light, imaju široku paletu okusa, meni su odlični: višnja, jagoda, marelica, šumsko voće, ananas itd. (s komadićima voća). Nažalost, sadrže umjetna sladila (provjeri na deklaraciji). Ima ih u skoro svim dućanima (Diona, Konzum...). Mislim da i u Lidl-u postoje neki jogurti bez šećera, provjeri.

« Zadnja izmjena: Nedjelja, 27.02.2011 u 20:43:02 Eva »

ana12345

• Gost
« Odgovori #16 : Nedjelja, 27.02.2011 u 21:11:32 »
jednom sam pregledala citavu policu s vocnim jogurtima, nisam nasla niti jedan bez dodatnog secera ili umjetnog,
tako sam zakljucila, kad se bas zazelim tako necega mi je najbolje u obicni jogurt narezati voce.
inace, light proizvodi su izmisljotina. osobno ih izbjegavam.
kakao bez secera postoji onaj koji se stavlja u kolace, tu i tamo si ga napravim. nije sladak, ali ima tu boju pa se zavaram:-)
sto se tice zitarica s okusom cokolade bez secera mi zvuci jednako kao da zelim pojesti vocku bez fruktoze.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #17 : Ponedjeljak, 28.02.2011 u 11:43:28 »
Nisam pronašla na webu, a dosad nisam kupovala light voćne jogurte, pa me zanima:

1. koliko se grama ugljikohidrata nalazi u 100 g takvog jogurta
2. ako je dodan zaslađivač umjesto šećera, o čemu se točno radi
3. koliko ima kalorija u 100 g?

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
« Odgovori #18 : Ponedjeljak, 28.02.2011 u 12:02:07 »
Evo što sam ja našao, no ovo se odnosi samo na razliku između light jogurta (niskomasnih) i običnih.

http://www.centar-zdravlja.net/nutritivne-vrijednosti/137/vocni-jogurt/

http://www.centar-zdravlja.net/nutritivne-vrijednosti/136/vocni-jogurt-niskomasni/

zanimljivo da niskomasni jogurt sadrži poprilično više šečera.
Isto vrijedi i za obične jogurte (ne voćne):

http://www.centar-zdravlja.net/nutritivne-vrijednosti/225/jogurt-niskomasni-100-g/

http://www.centar-zdravlja.net/nutritivne-vrijednosti/226/jogurt-100-g/

ana12345

• Gost
« Odgovori #19 : Ponedjeljak, 28.02.2011 u 12:21:45 »
bas zato su i izmisljotina ti light proizvodi.
jos puno toga sto je u light proizvodima ni ne pise na deklaracijama.

Offline Provincijalka

• Tek učim pisati...
  • **
    • My Website
« Odgovori #20 : Ponedjeljak, 28.02.2011 u 12:32:08 »
jednom sam pregledala citavu policu s vocnim jogurtima, nisam nasla niti jedan bez dodatnog secera ili umjetnog,
tako sam zakljucila, kad se bas zazelim tako necega mi je najbolje u obicni jogurt narezati voce.
inace, light proizvodi su izmisljotina. osobno ih izbjegavam.
kakao bez secera postoji onaj koji se stavlja u kolace, tu i tamo si ga napravim. nije sladak, ali ima tu boju pa se zavaram:-)
sto se tice zitarica s okusom cokolade bez secera mi zvuci jednako kao da zelim pojesti vocku bez fruktoze.

Hmmm ovo sa kakaom nije loša ideja, nikad se ne bih toga sjetila. Weeeeeeee!!! (već mi je pun kufer čaja, a tek sam 3 tjedna dijabetičarka)
U vezi žitarica, jbg, prisilit ću se onda na obične, možda ih napokon zavolim...
“Excellence is not a destination; it is a continuous journey that never ends.” - Brian Tracy

Offline Provincijalka

• Tek učim pisati...
  • **
    • My Website
« Odgovori #21 : Ponedjeljak, 28.02.2011 u 12:35:42 »
bas zato su i izmisljotina ti light proizvodi.
jos puno toga sto je u light proizvodima ni ne pise na deklaracijama.

Nama su na faksu govorili da su ok (PBF). Odn. da imaju istu kolicinu nutrijenata kao i obični samo smanjenu kol. masnoće i šećera.
Al dobro, ja sam vjerojatno najgori sudent u povjesti tog faksa pa možda i nisam kompententna o tome pričati.  :visi:
“Excellence is not a destination; it is a continuous journey that never ends.” - Brian Tracy

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #22 : Ponedjeljak, 28.02.2011 u 13:40:55 »
To vjerojatno ovisi o brandu, koliko su čega stavili :ne zna:
Zato sam mislila da mi netko pročita s ambalaže nekog od spomenutih jogurta.

Offline Eva

• Moderator
« Odgovori #23 : Ponedjeljak, 28.02.2011 u 17:47:41 »
Nisam pronašla na webu, a dosad nisam kupovala light voćne jogurte, pa me zanima:

1. koliko se grama ugljikohidrata nalazi u 100 g takvog jogurta
2. ako je dodan zaslađivač umjesto šećera, o čemu se točno radi
3. koliko ima kalorija u 100 g?

Imam jogobellu light od ananasa.

Sastojci:

jogurt od djelomično obranog pasteriziranog mlijeka (1,5% m.m.), 18% voćni pripravak (50% ananas i sok ananasa od koncentriranog soka od ananasa, voda, fruktozni sirup, sladilo: aspartam, acesulfam K, aroma), mliječne bjelančevine.

Prosječne hranjive vrijednosti u 100 g:

energetska vrijednost   253kJ/60 kcal
bjelančevine                4,0 g
ugljikohidrati               8,4 g
masti                         1,1 g

Još piše da ima 30% manje kcal u odnosu na običnu jogobellu.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #24 : Ponedjeljak, 28.02.2011 u 21:34:28 »
Hvala na informaciji. Zbilja ima više UH, obični jogurt ima oko 5-6 g UH na 100 g.

I svašta su nadrobili za slatkoću, i fruktozni sirup i aspartam i acesulfam. Dodavanje svježeg voća u obični jogurt čini mi se boljim izborom, uz brojanje UH naravno. (200 g jogurta u kombinaciji s 50-60 g nekog voća sadrži oko 20-25 g UH, nije baš zanemarivo)

Pretpostavljam da u voćnom jogurtu koji nije light ima još više UH i to u obliku saharoze, pa to podiže glikemički indeks, odnosno izaziva brži skok šećera. Ipak, sve se na kraju svodi na ukupnu količinu ugljikohidrata.

ana12345

• Gost
« Odgovori #25 : Ponedjeljak, 28.02.2011 u 22:32:23 »
jos jedna ideja za vocni jogurt .. zlicica domaceg pekmeza u obican jogurt.
mislim da je u svakom slucaju bolje sam si sloziti vocni jogurt,
jer u ove dodaju svasta, kojekakve aditive, arome, na kraju ni sam ne znas sto si sve stavio u sebe,
a sve pod krinkom-light; za mene samo marketinski trik.

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #26 : Srijeda, 02.03.2011 u 21:16:34 »
Ja odavno ne koristim light proizvode, ako sam ikad - mislim i na period prije dijabetesa, kad su mi mogli biti zanimljivi, jednostavno ne vjerujem u hranu s previše aditiva... što prirodnije, to bolje, pokazalo se nekako ispravnim - a pošto bez jogurta ne mogu živjeti, kao i bez jabuka, npr. onda obično kombiniram, i to mi je savršena osvježavajuća kombinacija (dakako, i drugo voće dolazi u obzir, po ukusu)... mislim da je količina masti, tj. tzv energetska vrijednost u jogurtu zanemariva u odnosu na sve ostalo što imamo običaj konzumirati
prije par mjeseci sam čak počela piti kavu bez zaslađivača i sad kad je probam sa zaslađivačem, grozna mi je i potpuno mi prikriva okus kave... zanimljivo, a nekad prije ne bih to mogla ni zamisliti... malo intuicije, dobre navike i discipline, i eto recepta :mig:

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #27 : Srijeda, 02.03.2011 u 22:07:51 »
Tražim još par stvari: kakao bez šećera i musle/žitarice s okusom čokolade bez šećera?  ;D ;D

Da se vratimo malo na musle. Kao i vocni jogurt, to si isto mozes sama sloziti - zobene i ostale pahuljice pomijesas s kostunicama, suhim vocem, kakaom ili cime vec volis. Medjutim! To ti je svejedno hrana s jako velikim udjelom UH. Sto ne znaci da je ne smijes jesti, ali moras strogo paziti na kolicinu. Meni je za dorucak sve iznad tri zlice previse (ne pase mi ujutro se krcati brzodjelujucim). Kod tako malih kolicina nema bitne razlike izmedju kupovnog i home-made muslija, bar sto se GUK-a tice. U domacem tocno znast sto ima unutra, a vocnog si znam napraviti bolje od kupovnog. Crunchy frog s okusom cokolade ipak je teze sloziti u kucnoj radinosti...
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Provincijalka

• Tek učim pisati...
  • **
    • My Website
« Odgovori #28 : Četvrtak, 03.03.2011 u 09:36:37 »
Tražim još par stvari: kakao bez šećera i musle/žitarice s okusom čokolade bez šećera?  ;D ;D

Da se vratimo malo na musle. Kao i vocni jogurt, to si isto mozes sama sloziti - zobene i ostale pahuljice pomijesas s kostunicama, suhim vocem, kakaom ili cime vec volis. Medjutim! To ti je svejedno hrana s jako velikim udjelom UH. Sto ne znaci da je ne smijes jesti, ali moras strogo paziti na kolicinu. Meni je za dorucak sve iznad tri zlice previse (ne pase mi ujutro se krcati brzodjelujucim). Kod tako malih kolicina nema bitne razlike izmedju kupovnog i home-made muslija, bar sto se GUK-a tice. U domacem tocno znast sto ima unutra, a vocnog si znam napraviti bolje od kupovnog. Crunchy frog s okusom cokolade ipak je teze sloziti u kucnoj radinosti...

Meni je problem što za doručak mogu/moram pojesti gotovo kao i za ručak, odn. takva dijeta mi je propisana. A ujutro uopće nisam gladna nego se silim, pa mi se čini jednostavnije jest musle...koje sam do prije mjesec dana jela 1 mjesečno. Ako i tolko. Koliko jednica brzodjelujučeg se može nazvat krcanjem? Ja uzimam 5 ujutro, mislim da to nije puno?
Joj jedva čekam tu dnevnu bolnicu!!!

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #29 : Četvrtak, 03.03.2011 u 11:45:54 »
Ono što moramo je uzimati inzulin.

Ali ne moramo jesti kada nam se ne jede, POD UVJETOM da prilagodimo dozu inzulina.

Govorim općenito, ne nagovaram te učiniš ovo ili ono. Razgovaraj s dijabetologom i ako ti stvarno nikako ne odgovara puno hrane ujutro, pokušajte složiti obroke malo drugačije.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #29 : Četvrtak, 03.03.2011 u 11:45:54 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.