Autor tema: light jogurti  (Posjeta: 5258 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline *Petrra*

• Diabetički učenik
light jogurti
« : Ponedjeljak, 09.07.2007 u 08:55:21 »
Zanima me koje jogurte koristite,pošto sam pogledala na light jogurtu(voćni) da u njemu ima aspartama,koji kako znamo opasan i još kad se dulje koristi..
pa bi onda probala u manjim količinama koristit taj aspartam jer zaista osjetim kad mi taj aspartam počne djelovat..(nervoza uglavnom) a s vremenom aspartam može uzrokovat i tumor na mozgu,gubitak pamćenja,alzhajmera i drugo..
? :smt017

Offline bakrena

• Forumski moderator
  • Spol: Ženski
light jogurti
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 09.07.2007 u 10:42:40 »
meni je najbolji activia sa zitaricama....
a sto se vocnih jogurta tice, mogu ti samo prenjeti savjet: najbolje bi bilo u obican jogurt staviti svježeg voća....

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
light jogurti
« Odgovori #2 : Subota, 14.07.2007 u 23:56:45 »
I ja u zadnje vrijeme jedem activiu sa žitaricama i dobri su mi Megle Wellfit jogurti brusnica i tropic.
Light jogurte uopće ne konzumiram.

~~ Desiree ~~

Offline suzana_kc

• Tek učim pisati...
  • **
Odg: light jogurti
« Odgovori #3 : Srijeda, 05.01.2011 u 10:35:13 »
Bok! Nova sam na forumu i naišla sam na ovu temu. Zanima me jel moguće da mi najobičniji light tekući jogurt diže šećer? Pojela sam za doručak šnitu crnog kruha i popila čašu (2dl) jogurta (0,9%mm) i dva sata kasnije šećer mi je bio iznad 14. Ne znam ni sama kaj da radim?

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #4 : Srijeda, 05.01.2011 u 10:40:56 »
Pogledaj na kutiji koliko ima ugljikohidrata.

Offline suzana_kc

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #5 : Srijeda, 05.01.2011 u 10:53:36 »
Pogledaj na kutiji koliko ima ugljikohidrata.

piše 4,7/100g...
« Zadnja izmjena: Srijeda, 05.01.2011 u 11:04:31 suzana_kc »

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
« Odgovori #6 : Srijeda, 05.01.2011 u 11:05:44 »
Bok! Nova sam na forumu i naišla sam na ovu temu. Zanima me jel moguće da mi najobičniji light tekući jogurt diže šećer? Pojela sam za doručak šnitu crnog kruha i popila čašu (2dl) jogurta (0,9%mm) i dva sata kasnije šećer mi je bio iznad 14. Ne znam ni sama kaj da radim?

A imaš dijabetes tip 1?
Koliko si dala jedinica inzulina za taj obrok? i koliki je šećer bio prije?

Ovako na osnovu ovoga je teško procijeniti koliko jedinica ugljikohidrata predstavlaj taj obrok, jer 1 šnita kruha može biti 1 ili 2 jedinice (može i više ako voliš zidarske šnite :-)
Dakle obrok ti je imao od 2-3 jedinice ugljikohidrata (JUHe), a tekući jogurt predstavlja nekih 0,5 JUH-e, ostatak je kruh.

Pa ako si nisi dala bar 3 jedinice inzulina, za očekivat je da će ti šećer narasti za nekih 5-7.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #7 : Srijeda, 05.01.2011 u 12:01:31 »
Trebaš znati koliko grama jogurta ima u tih 200 ml, i onda izračunati koliko si ukupno grama UH konzumirala iz jogurta. Zatim to zbrojiti s gramima UH iz kruha. Kad znaš koliko je to sve skupa, trebaš znati koliko ti jedinica inzulina treba da pokriješ tu količinu.

svebor je spominjao jedinice UH, u principu 1 jedinica odgovara količini od 15 g ugljikohidrata. (U Njemačkoj je 12 g  ::))

Osim količine UH, i glikemički indeks može utjecati na skok šećera. Ja ne znam kakav je GI kod ovog jogurta, ali meni osobno puno više znači podatak o količini, hoću reći više mi šećer skoči od previše UH, nego od relativno visokog GI.

Sori ako zvučim konfuzno, umorna sam. 

Offline suzana_kc

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #8 : Srijeda, 05.01.2011 u 12:34:37 »
Hvala na odgovorima. Ovako, ja sam novootkriveni dijabetičar, tip1. Uzimam inzulin NovoMix50 ujutro 20j, prije ručka 10j a prije večere NovoMix30 16j...i tablete Siofor 500 poslije doručka i poslije večere.
To jutro prije doručka mi je šećer bio 6,1...

ana12345

• Gost
« Odgovori #9 : Srijeda, 05.01.2011 u 12:35:54 »
light proizvodi su izmisljotina.
meni najvise skace secer od "smeca" od hrane.
od gotovih proizvoda napucanih svim i svacim..

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #10 : Srijeda, 05.01.2011 u 12:52:18 »
Istina, ovo što ana kaže.

suzana, gdje se liječiš?

Jesi li dobila nekakav dnevni jelovnik i upute o prehrani? Upute kako prilagođavati doze inzulina količini i vrsti hrane?

Offline svebor

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Srijeda, 05.01.2011 u 12:59:54 »
Hvala na odgovorima. Ovako, ja sam novootkriveni dijabetičar, tip1. Uzimam inzulin NovoMix50 ujutro 20j, prije ručka 10j a prije večere NovoMix30 16j...i tablete Siofor 500 poslije doručka i poslije večere.
To jutro prije doručka mi je šećer bio 6,1...

Hmm, google mi kaže da se Siofor koristi za dijabetes tip 2, a NovoMix i za 1 i 2 ( s time da su preporučene dnevne doze 0,5 do 1 jedinica po kilogramu težine - dakle puno).
Moguće je da ti propisani lijekovi jednostavno ne djeluju, mada ako si stvarno svježi novootrkiveni slučaj (dakle u zadnjih 10-tak dana), onda prolaziš kroz period u kojem ti se tijelo privikava na nove lijekove pa ti šećeri mogu skakati. Meni je prvi tjedan nakon dijagnoze šećer skakao od 6 do 15, ali se nakon toga ustalio na nekim "normalnim" vrijednostima.

U svakom slučaju najbolje da se obratiš svom dijabetologu ako ti šećer nastavi skakati. I traži da ti malo pojasni doziranje ovisno o tome što češ jesti.
Jer fiksni broj doza za svaki obrok nije dobra ideja ako uz svaki obrok ne uzimaš istu količinu ugljikohidrata.

No u svakom slučaju, vremenom će postati jednostavnije, svaki početak je težak.

Offline suzana_kc

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #12 : Srijeda, 05.01.2011 u 13:44:45 »
@cathy, ja sam ti bila kod nas u Općoj bolnici, na odjelu nefrologije i dijabetologije, 10 dana ukupno, od toga 2 dana po sat vremena na edukaciji o prehrani, a uglavnom me sestra učila kako mjeriti šećer i davat inzulin..tamo su mi propisali ove lijekove koje sam navela, dobila sam tablice i naučili su me kako se mjeri šećer i daje inzulin. Malo sam educirana i o prehrani, ali koliko vidim iz postova na ovom forumu, u biti ništa. Tako da sam u potrazi za nekim stručnijim za dijabetes...a i na pretrage ću ovih dana u ZG...
@svebore, hvala na odgovoru. I ja sam dosad jela normalnu hranu, ali sad moram skidati kile i masnoće pa mi je preporučeno jesti light. A budući da ne znam puno toga, slijepo se držim uputa. Što se lijekova tiče, može biti da se organizam privikava, makar je to već skoro 2 mjeseca otkako mi je otkriven dijabetes. Ne znam što znači podatak, ali kad sam došla u bolnicu, GUK je bio 24, a Hb1Ac (ako se tako piše) mi je bio 13,04...

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #13 : Srijeda, 05.01.2011 u 14:01:23 »
Ma da, nije zapravo jasno koji tip dijabetesa imaš, očito postoji problem s inzulinskom rezistencijom što je tipično za tip 2 (zato Siofor), ali po svemu sudeći si također ovisna o vanjskom inzulinu.

Činjenica da si inzulinovisna ne znači da se radi o tipu 1, kao što inzulinska rezistencija nije nužno dokaz da se radi o tipu 2.

Najbolje je da dođeš u Zagreb na pretrage i edukaciju, ako je moguće na Vuk Vrhovac.

Sretno :)

Offline Provincijalka

• Tek učim pisati...
  • **
    • My Website
« Odgovori #14 : Nedjelja, 27.02.2011 u 19:53:18 »
Da se malo nadovežem na temu: da li zna netko dal postoji neki drugi voćni jogurt osim AB kulture (0,1% m.m., bez dodanih šećera) za dijabetičare?
Imam problem da ga zadnje vrijeme ne mogu naći a ne volim obični.

Tražim još par stvari: kakao bez šećera i musle/žitarice s okusom čokolade bez šećera?  ;D ;D

« Zadnja izmjena: Nedjelja, 27.02.2011 u 20:09:54 Provincijalka »
“Excellence is not a destination; it is a continuous journey that never ends.” - Brian Tracy

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Nedjelja, 27.02.2011 u 19:53:18 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.