Autor tema: Nova trudnica!-opet slatka mama !  (Posjeta: 8900 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Maja

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
Odg: Nova trudnica!-opet slatka mama !
« Odgovori #30 : Srijeda, 19.03.2008 u 16:33:17 »
Ja bih ti samo savjetovala puno, puno strožu kontrolu prehrane i svakako odlazak diajebtologu jer su tako visoki šećeri zaista opasni za bebu. Znam kakve je posljedice Eva imala zbog mojih nereguliranih šećera. Sretno!
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline amna

• Ja znam...
« Odgovori #31 : Srijeda, 19.03.2008 u 17:07:21 »
Ok, razumijem da trebam biti pod strogim rezimom prehrane i inace. Ali vec par dana nema slobodnog mjesta u bolnici, tako da stalno zovem i pitam.
Mislim da bih trebala malo ostati u bolnici i da doktori pokusaju s inzulinom ili vec kako regulirati secer. Jutros mi je bio secer 3,8, u toku dana takodjer, mislim da je to bolje.
Kakve je Eva imala posljedice???

Offline Maja

• Ja znam...
« Odgovori #32 : Srijeda, 19.03.2008 u 17:14:37 »
Tri dana je bila na infuziji jer joj je GUK nakon poroda pao na 0,7, imala je izrazito jaku žuticu pa je dva puta sunčana i još nisu bili zadovoljni, hipotonična, kushingoidna itd.
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #33 : Četvrtak, 20.03.2008 u 07:03:50 »
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #34 : Subota, 12.04.2008 u 17:53:43 »
Amna:
sređivanje šećera za vrijeme trudnoće može biti nevjerojatno težak posao i stvarno je grozno što nemaju mjesta u bolnici jer je to često najbolje rješenje.
Moja žena je prije trudnoće bila odlično regulirana i iznimno dobro poznaje dijabetes i svoje tijelo, no stvari se u "drugom stanju" promijene. Od onoga  što možeš sama poduzeti je definitivno mjeriti GUK što češće, no to i sama znaš. To financijski često nije jednostavno, ali je ipak vrijedno svake lipe/marke :)
Druga stvar koja je vrlo važna je noćno mjerenje GUK-a (između 02 i 03h npr) gdje ga onda korigiraš inzulinom ili slatkim. Tako si iznimno povecavaš sanse za dobrim šećerom ujutro. Neki dobro regulirani dijabeticari to stalno rade neovisno o trudnoci.

Offline dtina

• Diabetes junior
« Odgovori #35 : Srijeda, 23.04.2008 u 12:43:28 »
Draga Amna...imala sam isti problem....zapravo i van trudnoće...jako visoke šećere ujutro....riješila sam na svoje zadovoljstvo jako jednostavno....uvođenjem 6-te doze mutnog inzulina popodne koji je onda pokrivao i jedan dio noći ...naravno uz nadzor dijabetologa...možda da svog liječnika pitaš o mogućnosti promjene terapije jer taj problem kod mene nije imao veze s prehranom nego čisto nekim rupama u pokrivenosti dana ili promjenom duljine djelovanja inzulina.....i da, naravno da mi je bilo lakše uvesti novu popodnevnu dozu nego stalna ustajanja po noći da bih popravila stanje....
još samo da ti kažem da koliko mi je moj dijabetolog rekao...malo njih liječnika se uopće odlučuje na kompletnu dozu više....na VV samo njih 3...nisam skužila zašto....u Petrovoj su isto bili iznenađeni time ali sam ja gurala tako do kraja jer je sve štimalo...
nadam se da ćeš riješiti taj svoj problem i što prije obaviti potrebne pretrage...
sretno!

Offline amna

• Ja znam...
« Odgovori #36 : Četvrtak, 01.05.2008 u 22:14:30 »
Evo ja se duze vrijeme nisam pojavljivala na forumu. Bila sam u bolnici, imala sam tesku hipoglikemiju, tako da sam ostala par dan u bolnici. Iskreno, nisu mi pomogli, cak sta vise nemaju iskustva sa trudnicama dijabeticarkama, tako da su me gledali kao cudoviste sto sam uopste trudna. Znali su mi toliko podignuti secer (16,6 mmol/l) i reci da je to bolje nego da mi je 2,1, jer sam imala tako niske secere. Jos uvijek sam pod dozom straha, ali kako sam kod kuce manje mislim na sve to i bolje se osjecam. Nadam se da ce sve biti ok.

Sto se tice inzulina, sad primam 3 puta Novorapid pred glavne obroke i Inzulatard u 22 h.
Ako neko ima kakav prijedlog ili primjedbu, slobodno pisite o svemu kako ste se ponasale u trudnoci u odredjenim situacijama (kad je nizak secer, kad je visok, koliko doza inzulina na dan, druge komplikacije u trudnoci, drugi lijekovi u trudnoci Prenatal isl.)

Pozdrav

Offline ane

• Diabetički wannabe
« Odgovori #37 : Subota, 10.05.2008 u 17:17:41 »
Moje iskustvo sa niskim šećerima...
Kad sam ležala u Petrovoj (na početku trudnoće 1 dan) i na kraju trudnoće od 36. do 38.tjedna kad je bio porod, za niske šećere npr. oko 2.5-3.0 nitko nije prigovarao, samo bi pitali jel mi malo prevelika doza inzulina koja je djelovala u to vrijeme kad je došlo do hipoglikemije, ili bi rekli da možda pojedem malo više hrane za prethodni obrok, ali to je stvarno samo malo više - npr. pola jedinice kruha. U Petrovoj nikako nisu smatrali da je visok šećer bolji od 2 i nešto šećera! Ne znam za vrijednosti 1 i nešto, jer takvih situacija kod mene nije bilo. U mijenjanje doza se nisu miješali, to sam sve radila sama, ali baš sama, ovisno o vrsti hrane koju bi jela, isto kao i o izmjerenom šećeru. Ali ako su ti obroci prema "pravilima" dijabetičke prehrane, onda su to stalno slične doze inzulina. Ako šećer malo skoči, dodaš malo inzulina, ovisno o tom koliko je skočio.
Zapravo je normalno da veći dio trudnoće provedeš na rubu hipoglikemije, tako je barem kod mene bilo, i doktori su se s tim slagali. Jedino moraš znati prepoznati hipo, da si dodaš malo hrane, tj. da ne padne previše. Jesi ti ostala bez svijesti, kada su te uzeli u bolnicu?
Ni u Hrvatskoj nigdje ne znaju s trudnicama dijabetičarkama, nego u Zagrebu u Petrovoj. Petrova ima određenu praksu i veći broj uspješnih dijabetičkih trudnoća, a u manjim gradovima bi se to vjerojatno svelo na eksperimentiranje, zato većinu dijabetičarki šalju u Zagreb prema određenoj proceduri.
Je li ti dovoljna jedna doza Insulatarda uz 3 doze Novorapida? Ovdje je obično praksa 2 doze ako je terapija Novorapid ili Humalog. Eno je netko napisao da je u trudnoći uzimao i 3 doze (?), ali o tom stvarno ne znam ništa. Ja sam puno toga riješila čak telefonski, ako sam htjela uvoditi neke veće promjene, sa Lantusa sam se skinula tako, a na dvije doze inzulatarda prešla po dogovoru sa svojom dijabetologinjom na VV - isto telefonski. Ali to su sve zapravo bile manje intervencije... Ne znam kako je kod vas, kakvi su dijabetolozi, i jeste li pokušali nazvati dr. Djelmiša u Petrovoj osobno, da vas nekako uputi?

Offline amna

• Ja znam...
« Odgovori #38 : Nedjelja, 11.05.2008 u 17:51:48 »
Sad sam u 16. sedmici trudnoce i nemam onako ceste hipoglikemije kao na pocetku. Kad su me primili u bolnicu, bila sam bez svijesti, znaci to je bila teska hipo. Za sve ostalo, mislim da sam pisala u vec pisanim porukama. Kad budem isla na kontrolu kod dijabetologa, pitacu da li mi treba ukljuciti i drugu dozu Insulatarda.

Sto se tice tih secera oko 2,0 mmol/l, ljekari su mi rekli da nije zdravo za bebu, ne dolazi do pravilnog razvoja mozga kod bebe. Ali jedva cekam na kontrolu da popricam za ljekarom.

Hvala ti na tvom iskustvu sto si podijelila sa mnom.

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #39 : Petak, 23.05.2008 u 22:03:57 »
Za ovo da su niski šećeri opasni za bebu, nisam nikad čula. Ja imam (kuc, kuc) zdravog skoro 4 godine starog sina a hipoglikemija sam u trudnoći imala jako puno i to svakakvih. Ni sama ne znam koliko sam glukagona iskoristila, čak je dva puta i hitna intervenirala. Lječnici koji su mi vodili trudnoću su mi naravno pomagali da izreguliram šećere, da nemam tako teške hipoglikemije ali su svi imali stav da su bolji niži nego viši šećeri.
Šta da ti pričam kad su me htjeli poslati u Petrovu na "kratku obradu" zbog toga što mi je jedan od profila koje sam nosila u Vuk vrhovac bio 8 :o
Po onome što ja znam iz iskustva, što sam čula i pročitala, 16 šećer nikako ne može biti bolji za dijete nego 2,1.
Ja sam imala hipoglikemiju pred porod pa su mi dali veću dozu glukoze koja mi je previše povislila šećer i rezultat toga je bilo da mi je sin nakon poroda imao preniski šećer.
« Zadnja izmjena: Petak, 23.05.2008 u 22:16:31 Desiree »

~~ Desiree ~~

Offline amna

• Ja znam...
« Odgovori #40 : Utorak, 27.05.2008 u 14:13:11 »
U potpunosti se slazem sa tobom da su bolji nizi seceri nego visi. Ja sam samo napisala kakvo je moje iskustvo sa ljekarima ovdje i kakvo je njihovo neiskustvo sa trudnicama dijabeticarkama. Sad se vec bolje osjeca radila sam nalaze i HbA1C je 5,7 %, a bio je prije 2 mjeseca 6,7 %. Kaze moj dijabetolog da je to dobro i da hoce tako ostati, bilo bi super.
Hvla svima koji su podijelili svoje iskustvo i savjete sa mnom. :)

Offline amna

• Ja znam...
« Odgovori #41 : Utorak, 27.05.2008 u 14:20:07 »
A da... sto se tice niskih secera (ispod 2,0 mmol/L), bio je kongres, konferencije, bla, bla,bla, o tome u Atini, ako se ne varam. Doktorica nam je pokazala na aparatu slajdove na kojima se kaze da je nizak secer nepovoljan za razvoj mozga bebe. Ako se mozes vise informisati o tome, javi. :)

A meni je deverati sad i ovako i onako. :(

Offline Desiree

• Forumski moderator
« Odgovori #42 : Srijeda, 28.05.2008 u 13:08:01 »
Probat ću malo više saznati o tome. Prema mojim osobnim iskustvima, za mog sina svi kažu da je prepametan za svoje godine.  ;D
Ne znam da li su tome pogodovali moji niski šećeri ili ne, ali mali je filozof u velikoj mjeri. Ne možeš ga nadmudriti, uvijek te tako fino poklopi da ostaneš paf. ;D

Drago mi je da ti je Hba1c sada tako dobar. Znači radiš sve kako treba, samo tako nastavi i sve bude ok.

~~ Desiree ~~

Offline amna

• Ja znam...
« Odgovori #43 : Srijeda, 28.05.2008 u 13:58:41 »
Drago mi je zbog tvog malog  :), sigurno ima gena mame i tate pa mora biti tako pametan  :).

A posebno mi je drago zbog niskih secera da je bilo sve uredu. Zna mi se desiti da mi i osciliraju, idu na 10, ali mjerim cesto i ne traje dugo, odmah ga spustam. Jesi li ti imala takve situacije?

Pozrdav  :)
« Zadnja izmjena: Srijeda, 28.05.2008 u 14:02:08 amna »

Offline Desiree

• Forumski moderator
« Odgovori #44 : Četvrtak, 29.05.2008 u 09:32:36 »
Jesam ali sam ih isto tako odmah spuštala i pokušavala da ne prelaze 10. Često sam mjerila, po 11 puta na dan.

~~ Desiree ~~

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #44 : Četvrtak, 29.05.2008 u 09:32:36 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.