Autor tema: Nova trudnica!-opet slatka mama !  (Posjeta: 8900 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline dtina

• Diabetes junior
  • Spol: Ženski
Nova trudnica!-opet slatka mama !
« : Ponedjeljak, 04.06.2007 u 09:31:04 »
Pozdrav svim slatkim trudnicama!
Vidim da se rijetko javljate ali ja sam tu nova pa ću ukratko ispričati svoju priču.
Trenutno sam u 28.tj trudnoće....na inzulinu 10-ak godina i za sad sve prolazi ok... :thumbleft:
Ovo mi je druga trudnoća i kako sad stvari stoje nadam se ne i zadnja jer bih voljela imati još 1 bebu...ali o tom potom....
U prvoj trudnoći sve je bilo ok ali zahvaljujući doktorima u splitskoj bolnici koji su me uspjeli uvjeriti da ne trebam ići u Petrovu :tres  priuštila sam si nepotrebni stres, suze i strah...
ipak sam u 33,tj (nikad nije kasno) došla u petrovu i lijepo završila svoju prvu trudnoću....rodila sam curicu....vaginalno s epiduralnom (pukao mi je vodenjak sa 37.5 tjedana)....koja je bila 47 duga i 2980 teška...i zbog toga sam se bez puno razmišljanja odlučila nakon 3 godine na drugo dijete...
Sad je sve ok....HBA1C mi je 4,77...svi nalazi super...1 put mjesečno odem u Petrovu na pun pansion i obavim što imam...trudnoću jako dobro podnosim...zapravo tako dobro da se skoro najbolje osjećam kad sam trudna....šteta što ne mogu češće...
Imala sam problema s okolinom koja još uvijek ne razumije odakle mi hrabrost za takvo što ali sad su se valjda već svi navikli da trudnoća i dijabetes i nisu toliko veliki problem kad se redovito kontroliraš i kad si dobro pripremljen na sve "zadatke"...sad mi je jedino malo teže jer imam doma curicu 3 godine staru koja isto traži pažnju ali tu je tata koji drage volje uskoči....
Eto cure...toliko za sad od mene...nadam se da ćemo se pisati ....i javim se s vijestima...
Ako treba netko neki savjet tu sam...i drage moje trudnice ili one koje o tome tek razmišljaju.....poručujem vam da dignete glavu gore i idete naprijed....svi problemi i teškoće prođu kad dođe beba i život nam postane slađi na onaj pozitivan način...
puno pozdrava... :wave:  :wave:  :wave:  :smt055

Offline dtina

• Diabetes junior
« Odgovori #1 : Srijeda, 31.10.2007 u 09:22:41 »
evo samo da Vam javim da sam 22.08. rodila zdravu curicu Laru....3780g tešku i 50 cm dugu....apgar 10/10...porod je bio opet vaginalni što me u jednu ruku razveselilo a s obzirom na kilažu i malo iznenadilo....ali eto...prof.Djelmiš je vjerovao u mene.... :thumbright:
imala sam samo jedan malo problemčić tijekom poroda...naime dali su mi infuziju s inzulinom malo prebrzo i gle čuda usred poroda (kad je bilo baš ono vrijeme za rodit) ja pala u hipo....bilo je mogu vam reći prilično teško tiskat a snage niotkud...ali eto...dobri striček doktor je malo pomogao i uspjeli smo....
imam i pitanje ako netko možda zna.....s obzirom na to da sam bila izvrsno regulirana u trudnoći (hba1c 4,77-6,2)da li je bebina kilaža ipak malo veća zbog šećera ili zato što je ona jednostavno veća beba....već u 35.tj. procjena težine po UZV je bila 3200....

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #2 : Srijeda, 31.10.2007 u 10:46:38 »
Ja cu samo cestitati!!!!
Vidim ima dosta beba ovih zadnjih mjesec dana.
Mozda nam se i jedan ponosni tata dodje pohvaliti uskoro... A i mama je tu negdje, ali vjerujem da bas i nema vremena!

Uglavnom, jos jednom cestitam na misici!  :smt026  :occasion5:
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #3 : Srijeda, 31.10.2007 u 11:46:05 »
Dtina, čestitam!!! :thumbright:

Ovo vezano za kilažu mislim da nema veze sa šećerom. Moj Robi je imao 3800 a šećeri su mi bili idealni. Dr. Djelmiš je sam rekao da je prirodno velika beba. A sad je ko maneken, pedijatar je rekao da je idealne težine i građe (uskoro krećemo u vrtić). Ja bi voljela da više jede i da je malo bucmastiji.

~~ Desiree ~~

Offline dtina

• Diabetes junior
« Odgovori #4 : Srijeda, 31.10.2007 u 16:00:00 »
Hvala na čestitkama

Offline Maja

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Četvrtak, 01.11.2007 u 09:33:31 »
dtina čestitke od  :smt049

Desiree šta se čeka  :D
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline Desiree

• Forumski moderator
« Odgovori #6 : Subota, 03.11.2007 u 12:40:10 »
Citat: "Maja"
dtina čestitke od  :smt049

Desiree šta se čeka  :D

Da šećeri budu bolji. Sad i ne smijem ništa na Levemiru.

~~ Desiree ~~

Offline dtina

• Diabetes junior
« Odgovori #7 : Utorak, 06.11.2007 u 16:41:53 »
Desiree...prof.Ivanišević mi je rekla da traže cure koje žele zatrudniti i ući u studiju s Levemirom....ako si zainteresirana možeš joj se javiti....meni je dr.Bjelinski preporučio Levemir kao opciju poslije trudnoće ali još nisam bila na VV na kontroli....
malo off topic...da li si zadovoljna s njim?.....ja imam od početka sindrom zore i doktor mi je rekao da bih možda s  Levemirom riješila taj problem

Majo hvala na čestitkama

Offline Desiree

• Forumski moderator
« Odgovori #8 : Utorak, 06.11.2007 u 17:44:31 »
Da, baš sam zadovoljna. Donekle sam rješila sindrom zore. Još nisu kutarnji savršeni ali veliko je poboljšanje s obzirom da su mi jutarnji znali biti 15 i više.
Hvala na informaciji ali nisam još za drugu trudnoću. Barem dok malo šečere ne sredim.

~~ Desiree ~~

Offline Maja

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Srijeda, 07.11.2007 u 13:41:12 »
dtina efinitivno probaj sa Levemirom riješiti sindrom zore, meni je pomogao.
Vidiš, vidiš, mogla bih se ja javiti za studiju, ustvari preko nekoliko njih. Stara trudnica, dijabetičarka, na Levemiru...čudo prirode  :smt043
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline ane

• Diabetički wannabe
« Odgovori #10 : Srijeda, 07.11.2007 u 16:25:23 »
dtina koja je fora s tom studijom, što trudnica dobiva time? Ili ti detalje nisu iznijeli?

Možda je van teme, ali kako se o trudnoći ovdje baš previše ne piše, pa da ne otvaram novu, imala bih pitanje o trudnoći na Lantusu - zna li netko ikoju trudnicu kod nas da je dio trudnoće ili čak cijelu bila na Lantusu?

Offline Desiree

• Forumski moderator
« Odgovori #11 : Srijeda, 07.11.2007 u 21:19:55 »
Ja sam bila u studiji gdje su istraživali hipoglikemije u trudnoći na Novorapidu i još jednom inzulinu (sad se ne mogu sjetiti kojem). Imala sam neogranićenu količinu trakica, inzulina, glukagona itd. To mi je bilo najbolje jer sam imala i više nego dovoljno trakica za moja mjerenja i do 11 puta dnevno. Vjerujem da je tako i u ovoj studiji.
Morala sam samo voditi dnevnik i paziti da zabilježim sve hipoglikemije.
Ja znam da su kod mojeg dijabetologa 2 pacjentice koje su zatrudnjele na Levemiru. Mislim da niti jedna još nije rodila, za sad je sve ok ali su ih prebacili na Insulatard kad se otkrila trudnoća.
Zato sam i ja skeptična na ovu studiju. Levemir još nije odobren za trudnoću pa bi u ovoj studiji stvarno bila pokusni kunić. Malo mi je to preveliki rizik.

~~ Desiree ~~

Offline dtina

• Diabetes junior
« Odgovori #12 : Četvrtak, 08.11.2007 u 10:14:43 »
koliko sam shvatila....kao što je Desiree  već rekla imaš svih potrepština dovoljno u vrijeme trajanja studije (trakice, aparatić, inzulin i sl.)...isto tako nije nužno da budeš trudna u vrijeme kad počinješ....možeš samo planirati trudnoću (što ne znači da ćeš i zatrudniti kad želiš)....
što se mene tiče...ne bojim se rizika jer na kraju krajeva ako nešto i pođe po zlu bolje da se skuži na vrijeme....smatram da time barem činim nekom drugom veliku uslugu....ipak kad promislim netko je prije mene morao isprobati i sve druge inzuline da bih ih ja sada mogla koristiti u trudnoći...
a nadalje...većina lijekova što se trudnoće tiče nisu opasni za zdravlje ali im fali slika u praksi tj. fali im papirnato dopuštenje za korištenje u trudnoći....da nisam sad friško rodila sigurno bih se prijavila
u Petrovoj,na PT1 kao što znate liječnici se zapravo trude da nam omoguće normalne, zdrave i sigurne trudnoće kao i zdravu dječicu....npr. moji doktori koji su bili u Splitu smatraju me čudom jer sam s dijabetesom rodila dvoje zdrave djece i to vaginalno i nisam imala problema u trudnoći....

Offline dtina

• Diabetes junior
« Odgovori #13 : Četvrtak, 08.11.2007 u 10:18:24 »
e da....zaboravih....kad sam sad pohodila Petrovu bilo je nekih cura i na Lantusu zakoji sam isto čula da nije ok u trudnoći....uglavnom su ih mjenjali zbog slabe regulacije a ne zbog opasnosti uzimanja u trudnoći....ne znam kako sad stvari stoje i s Lantusom?

Offline ane

• Diabetički wannabe
« Odgovori #14 : Petak, 09.11.2007 u 02:18:45 »
Ne vidim što je tako super u njihovoj "darežljivosti" na trakicama i inzulinima (koji im ionako testiraš). Jedini tko nekom tu čini uslugu je žena koja svoju trudnoću testira. Ja sam si osigurala i više nego dovoljan broj trakica na puno "bezazleniji" način, naprosto bih svaki put umjesto ostalih dijabetičkih potrepština uzimala trakice+povećana količina za trudnicu po komisiji hzzo-a, nakupila sam rezervi i prije trudnoće (a nisam je čak niti planirala). Trakice bi mi bile zadnji motiv za ulazak u studiju. Baš me zanima što Ivanišević i Djelmiš dobivaju za vođenje takve studije, rekla bih puno više od "pršuta i sira". Ja sam zatrudnila na Lantusu. Cijelo prvo tromjesečje bila na njemu. U Petrovoj nitko nije na to obratio pažnju. Djelmiš tek kad sam izričito nekoliko puta pitala za taj "nedovoljno ispitan" inzulin. Nakon toga me pozvao da se nasamo o njemu porazgovorimo, zaključak je bio taj da je vani taj tip inzulina "prošao" po utjecaju na plod, ali trudnice mogu proći lošije - promjene na očima zbog bla, bla, stručnih termina. Nikakvu posebnu pažnju ni interes nisam izazvala svojom terapijom, dakako nisam bila dio studije, i onda tko te j... No sama sam si kriva. Lantus sam poslala kvragu kad su mi stvarno nastupile promjene na očima, na kojima dotad nikad ničeg nije bilo, kao ni bilo kakvih drugih dijabetičkih komplikacija. Da ne spominjem nekakva čudnovata odstupanja na uzv koja su se konstantno ponavljala. Na kraju je sve kao dobro ispalo, beba je zdrava, nikakvih patoloških odstupanja. A kad bi nekih manjih i bilo, ne znam čemu bi ih čovjek pripisao, dijabetesu, Lantusu, vrlo stresnoj trudnoći, genetskom faktoru... Zato me zanima gdje su naše trudnice na Lantusu, zna li ikoja o tome više od mene...?

A tretman prema trudnicama dijabetičarkama na carskom i poslije porođaja im je zbilja divan, nema što. Nisam očekivala da me doktor drži za rukicu i nježno tepa, ali da će me ostaviti da plačem sat vremena pred vlastiti planirani carski u predoperacijskoj sali dok oni obavljaju nekakav hitan carski, a meni se nitko gotovo da nije ni obratio dok su se prešetavali oko mene a ja se tresla gola na ledari među njihovim zelenim pločicama, da će me toliko ušlagirati anestezijom da se preko 2 sata iz nje ne probudim uz odvratnu reakciju, da mi neće htjeti pokazati dijete nakon poroda dok ću ja gledati druge mamice kako doje svoje novorođence pored mene (zbog lagane hipoglikemije u koju mi je dijete ušlo, usudila bih se reći zahvaljujući njihovom obzirnom tretmanu pred carski jer su mi HbA1c-ovi bili od 4.4-4.8 cijelu trudnoću, pa ne znam kako mi je baš tad šećer poludio) i za vrhunac bezobrazno ignorantsko ponašanje i prešućivanje informacija o vlastitom djetetu koje sam JA smatrala bitnima pa sam ih se usudila i tražiti - te ljepote stvarno nisam očekivala. Niti mi se tko čudio što sam kao dijabetičarka odlučila roditi. Jedina privilegija koju sam kao dijabetičarka tamo imala su bile kanile u rukama dan duže negoli ostalim caricama i dodatno tlačenje + mudrovanje o inzulinskoj terapiji o kojoj mi tamo kojekakvi stvarno nisu imali što govoriti. Plus ogavni ožiljak koji imam da me svaki dan podsjeća na te lijepe doživljaje.

Koliko čitam, ostala su iskustva sve sama lijepa, pa se mogu nadati da sam ja izoliran slučaj. Ili da sam luda.

Desiree, vidjela sam da spominješ hipoglikemije na Novorapidu, i sad i ranije u nekim postovima. Koji je s njima zapravo problem bio? Mene muči onaj halucinativni dio (i inače vrlo izražene hipo., i neugodne).

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Petak, 09.11.2007 u 02:18:45 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.