Razgovarao sa s predstavnikom GSK-a u HR i kaze da je to sto su napisali rezultat nekih 40-setak studija iz kojih su izvadjeni dijelovi. Neka meta analiza. Te studije su od desetak do par tisuca ispitanika. Taj lijecnik koji je to napravio, je samo uzeo jedan podatak i to iz svake studije drugi. GSK je napravio isto studiju, baziranu na istim studijama koje je i doticni kardiolog koristio, te je dosao do razlicitih zakljucaka, sto i nije cudno jer su oni imali drugaciju selekciju podataka iz tih studija.
Da se razumijemo, ja ne reklamiram Avandiju niti bilo koji drugi pripravak. To je ipak na dijabetolozima. Da svaki lijek ima neke nuspojave-ima.
Takodjer jedna zanimljivost s Avandijom. Avandija je u europi kontraindicirana s inzulinom, sto znaci da ako se pije Avandija ne bi se smjelo koristiti inzulin. (Avandija inace povecava osjetljivost na inzulin, bilo prirodni ili "umjetni".)
U USA se Avandija normalno daje s inzulinom. Dakle i u tomeć se moze traziti uzroci negativnih stvari iz studije. Ovo je jako vazno znati, jer kada svi mi nesto procitamo na internetu, odmah mislimo da je to najbolje za nas, a mozda se bas kosi s nacelima europskog lijecenja.
Nadam se da sam barem malo razjasnio kako je to bilo s Avandijom. Na sva pitanja rado odgovaram. Ukoliko netko ima nesto konkretno, vrlo rado cu uputiti to pitanje u GSK i moliti za ocitovanje. Siguran sam da cemo ga dobiti.
Na
www.zadi.hr upravo je objavljen jedan članak s nekim dokumentima, pa vas pozivam da provjerite kakvo je stanje stvari.