Hrvatski savez dijabetičkih udruga
Dobrodošli,
Gost
. Molimo
prijavite se
ili se
registrirajte
. Jeste li propustili svoj
aktivacijski email
?
1 sat
1 dan
1 tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
Dobrodošli na forum HSDU-a!
Forum
Pomoć
Traži
Kalendar
Prijava
Registracija
»
Dijabetes
»
TIP 1
(Moderatori:
Tony
,
cathy
,
Davor
) »
tema:
Najvisi HbA1c
« natrag
naprijed »
Ispis
Str:
1
[
2
]
Dolje
Autor
tema: Najvisi HbA1c (Posjeta: 4146 )
0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.
Zeleni
Tek učim pisati...
Najvisi HbA1c
«
Odgovori #15 :
Subota, 12.05.2007 u 08:32:54 »
Za sada imam samo dva ocitanja najvisi mi je bio 10,8 kad su mi dijagnosticirali secer, sad ja ispod 6.
Inace dok sam lezao na internom primili su tipa sa secerom 53, nije hb ali ogromno. Bio je polusvjestan, a onda je dva dana lezao na infuzijama u krevetu pored mog i samo kolutao ocima.
Evidentirano
sergio
Tek učim pisati...
Odg: Najvisi HbA1c
«
Odgovori #16 :
Nedjelja, 28.03.2010 u 14:10:30 »
Prvi hba1c mi je bio 7,a najveci je bio preprosli,dakle prije 6 mjeseci--8,7...
Evidentirano
mirela78
Ja znam...
Spol:
«
Odgovori #17 :
Nedjelja, 28.03.2010 u 16:48:53 »
Moj najvisi hb je bio 11,1% kad su mi otkrili dm. Najvisi izmjereni secer mi je bio 20,7.
Evidentirano
Berac
Gost
«
Odgovori #18 :
Nedjelja, 18.07.2010 u 13:40:02 »
Najvisi Hb mi je bio oko 8-9,nisam siguran,a najveci secer 31,tek kad sam dobio secer i dok nisam pojma imao o istom.
A kad su mi otkrili secer bio mi je 15.
Evidentirano
Dean_G
Tek učim pisati...
Spol:
«
Odgovori #19 :
Srijeda, 21.07.2010 u 20:11:03 »
Ja sam novi ovdje ali da ipak dodam i svoje podatke. HbA1c 14,5% !!! Najvisa vrijednost kod prve dijagnostike 30,4 kapilarno.
Zelio bih dodati samo jedno zapazanje.
Vidim da se ovdje u forumu mjesaju odredjeni pojmovi pa bih pokusao dodati svoja saznanja o toj tematici, po mogucnosti bez da ispadne da pametujem.
U prvom post-u tanjap kaze da idemo ka niskim hemoglobinima. Eto to bas ne bi bilo najbolje jer su hemoglobini crvena krvna zrnca (laicki receno, inace proteini unutar istih) koja su zaduzena za transport kisika iz pluca u ostatak tijela i tako nam to ne bi prijalo kad bi se smanjili. Pretpostavljam da je time bilo misljeno na glykohemoglobin.
Kod zdrave osobe se glukoza veze za ca. 5% hemoglobina u krvi permanentno i to se smatra normalnim (4%-6%). Time se dobiva ciljna ili idealna vrijednost za HbA1c (glykohemoglobin). To ne treba nikako vezivati a ponajmanje mjesati sa vrijednostima mjerenim na "aparatic" iz kapilarne krvi. Postupak se iskljucivo provodi laboratorijski a zanimljiv je zbog toga jer omogucava dugorocno "citanje" pacijenta. Ova zadnja formulacija je naravno malo nategnuta. Naime radi se o tome da se kroz relativno sporu obnovu hemoglobina (8-10 tjedana) dobiva jedna srednja vrijednost na period od od prilike 2 mjeseca koja je neovisna o kratkorocnim usponima i padovima glukoze (unos hrane, spricanje insulina, kretanje, spavanje, ...). Dakle i povremene hipo- i hiper-glikose nemaju veceg utjecaja na HbA1c.
Evo samo jos jedna mala tabela o odnosu HbA1c i prosjecnoj vrijednosti secera u krvi koja se moze iscitati za ca. 2 mjeseca unatrag:
HbA1c (in %) sredjnja vrijednost secera u krvi u mg/dl sredjnja vrijednost secera u krvi u mmol/l
4,7 70 3,9
5,0 80 4,4
5,3 90 5,0
5,6 100 5,6
5,9 110 6,1
6,2 120 6,7
6,5 130 7,2
6,8 140 7,8
7,4 160 8,9
8,0 180 10
8,6 200 11,1
9,2 220 12,2
9,8 240 13,3
10,4 260 14,4
11,6 300 16,7
Napomena: Naravno da novo dijagnosticiranim dijabeticarima sa visokim startnim vrijednostima ispadne prije "stelanja" HbA1c visok.
Dakle vazno je kolika je stalna ili prosjecna kolicina glukoze u krvi jer o tome ovisi koliko se hemoglobina veze za nju.
Nadam se da mi necete zamjeriti,
pozdrav svima.
Evidentirano
tanjap
Ja znam...
Spol:
«
Odgovori #20 :
Srijeda, 21.07.2010 u 21:02:59 »
aloooooooooooooo..............pa nisam sigurno misla da idemo ciljano da hb bude 13!
Evidentirano
IvanaL
Diabetički učenik
Spol:
«
Odgovori #21 :
Četvrtak, 26.08.2010 u 09:37:39 »
Pri dijagnosticiranju dijabetesa nataste 15,4 a uz to hemoglobin 9,2% to je bilo u trudnoci..... iza toga je slijedila mirna faza bez inzulina jer je kao pri porodu sve otislo dok 10 mj nakon poroda 18,9 ali postoji veliki ALI kad sam nakon 5-6 mj radila prvi hemoglobina iza ponovne dijagnoze dijabetesa (neznam zakaj im je toliko trebalo) bio je 6,1%.... e da i da se pohvalim da mi je let u visine bio prekinut pri 26,8
Evidentirano
ivan
Ja znam...
Spol:
«
Odgovori #22 :
Petak, 27.08.2010 u 14:57:16 »
Evo i ja neki dan bio na prvom mjerenju HbA1c na Rebru. Prije tri mjeseca kad su mi otkrili šećer HbA1c mi je bio 11, a nekidan 10,5. moja doktorica veli da je to ok, pošto sam zadnjih par dana malo bolestan - napao me neki virus, i imam problema sa probavom i ne želim baš jesti, a pošto sam na actrapidu i insulatardu, starci mi smanjili inzulin, pa mi šećeri još jače skaču.
Evidentirano
«
Odgovori #22 :
Petak, 27.08.2010 u 14:57:16 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.
Ispis
Str:
1
[
2
]
Gore
« natrag
naprijed »
»
Dijabetes