Autor tema: BYETTA - Novi lijek za TIP 2!  (Posjeta: 4184 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline melitus

• Tek učim pisati...
  • **
BYETTA - Novi lijek za TIP 2!
« : Četvrtak, 03.05.2007 u 23:05:45 »
Byetta je novi lijek za dijabetes TIP2 i to za one kojima tablete vise ne pomazu pa moraju na inzulin. Byetta je fakat zamjena za inzulin ali djeluje na sasvim treci nacin i to tako da pomaze tijelu da samo regulira secer, tj. proizvodi inzulin, a ujedno zaustavlja da tijelo proizvodi glukagon.
Byetta se uzima kao injekcija 2 put dnevno 15 min prije dorucka i vecere.

Vise informacija o tom lijeku mozete procitati na http://www.byetta.com/index.jsp

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #1 : Četvrtak, 03.05.2007 u 23:19:59 »
I koja je poanta?
Mislim ak se moras pikati, kaj nije bolje s ispitanim inzulinom?
I glukagon je potreban, svi ga imamo u jetri. On sluzi za naglo dizanje secera. Cak i kod dijabeticara na inzulinu on regulira hipoglikemije, tj ublazava ih(koliko nije trenutno bitno).
Tako da ... :smt017
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline melitus

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #2 : Petak, 04.05.2007 u 14:45:01 »
A koja je TVOJA poanta? Pa nisam ja izmislio taj lijek. Samo sam ti skrenuo paznju da postoji i nist drugo. :tres

Offline tanjap

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 : Petak, 04.05.2007 u 17:38:16 »
To sam i ja htjela reci da je decko samo dao obavijest da se pojavio novi lijek... :??)

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #4 : Petak, 04.05.2007 u 18:16:11 »
paaa... u redu je preispitivati potrebu za novim (i skupim) lijekovima, kuzim Tonijevu skepsu. ali radi se o lijeku za tip 2, a tip 2 je, vjerovali ili ne, kompleksnija bolest u odnosu na tip 1. pa je i pristup lijecenju kompleksniji

kod ovog preparata radi se o tome da on potice organizam na pravovremeno lucenje svoga inzulina. zato se koristi kod pacijenata s tipom 2 a niskoristi je nama s tipom 1.

evo tu vise:

http://www.byetta.com/index.jsp

dakle, kopiram s linka:

By helping your body produce the right amount of insulin at the right time, BYETTA helps take the guesswork out of type 2 diabetes.

ako stvarno radi tako, to je veliko olaksanje za ljude s tipom 2 koji jos imaju svog inzulina.
.

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #5 : Petak, 04.05.2007 u 18:59:48 »
Citat: "cathy"
dakle, kopiram s linka:

By helping your body produce the right amount of insulin at the right time, BYETTA helps take the guesswork out of type 2 diabetes.

ako stvarno radi tako, to je veliko olaksanje za ljude s tipom 2 koji jos imaju svog inzulina.
.

E sad kužim. Već sam čula za Byettu ali nisam baš kužila šta taj lijek točno radi. To i nije tako loše. Ne moraš se brinuti koliko inzulina dati.
Bilo bi zgodno kad bi za nas Tip 1, našli nešto što bi nas riješilo tog "guesswork-a".

~~ Desiree ~~

Offline stylex

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Petak, 04.05.2007 u 20:13:42 »
Citat: "Desiree"

E sad kužim. Već sam čula za Byettu ali nisam baš kužila šta taj lijek točno radi. To i nije tako loše. Ne moraš se brinuti koliko inzulina dati.
Bilo bi zgodno kad bi za nas Tip 1, našli nešto što bi nas riješilo tog "guesswork-a".

Ma kod Tipa 1 bas i nema nekog guessworka. Tijelo ti uvijek luci jednaku kolicinu inzulina (koja je jednaka 0 za one koji nisu u remisiji :)) i on jednako djeluje na kolicinu unesenih ugljikohidrata. Mislim da svi mi s tipom 1 znamo koliko grama ugljikohidrata 'pokrijemo' svakom inzulinskom jedinicom. Eventualno je tu tjelovjezba koja moze 'zdrmat' situaciju ili bolest i povisena temperatura. Ostalo mi djeluje prilicno straightforward. No kod tipa 2 nista ne znas. Ni kolika ce ti danas bit resistencija, ni koliko ce inzulina gusteraca izlucit ni kako ce tijelo reagirat. Jednom kad naprave inzulin za oralnu primjenu ili za supkutanu ali bez igle (nesto ala water-jet recimo) te neki neinvazivni kontinuirani monitor GUKa, tip 1 ce biti bolest for dummies. :) Za tip2 ce i dalje trebat guesswork. Kao sto je neko vec rekao ovdje, tip 2 je puuuno kompleksniji od 1.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #7 : Subota, 05.05.2007 u 22:30:41 »
Citat: "stylex"

Ma kod Tipa 1 bas i nema nekog guessworka. Tijelo ti uvijek luci jednaku kolicinu inzulina (koja je jednaka 0 za one koji nisu u remisiji :)) i on jednako djeluje na kolicinu unesenih ugljikohidrata. Mislim da svi mi s tipom 1 znamo koliko grama ugljikohidrata 'pokrijemo' svakom inzulinskom jedinicom. Eventualno je tu tjelovjezba koja moze 'zdrmat' situaciju ili bolest i povisena temperatura. Ostalo mi djeluje prilicno straightforward.

yeah, right  :smt043  

nije tako jednostavno, i ne moze se sve svesti na brojanje ugljikohidrata i pikanje. da je, svi s tipom 1 mogli bi imati optimalnu regulaciju glikemija. a nemaju je, cak ni kad postoji veoma jaka motivacija, kao npr. trudnoca. mozes plesati na rubu hipoglikemije godinama, ali to (hodanje po ivici ambisa) ipak nije idealna regulacija. :) a ako se pokusas odmaknuti od ivice, odose seceri gore...

ali ok, ja sam stara dzomba, u "moje vrijeme" nije bilo humaloga, novorapida, glukometara (bar ne onih koji bi davali pouzdane rezultate), pumpi... danas je lakse postici relativno dobru regulaciju, ako nema nekih posebnih komplikacija (pri cemu ne mislim samo na tipicne dijabeticke komplikacije). ipak, ostaje cinjenica da je i kod tipa 1 tesko dobiti onaj fini tuning, kakav imaju ljudi sa citavom gusteracom. pa pisu se radovi o jatrogenoj hipoglikemiji kao ogranicavajucem faktoru pri postizanju dobre (dakle ne idealne, jer to je nemoguce) regulacije u tipu 1.

Offline gordan

• Ja znam...
    • http://psychoblogija.blog.hr/
Re: BYETTA - Novi lijek za TIP 2!
« Odgovori #8 : Ponedjeljak, 07.05.2007 u 09:16:35 »
Citat: "melitus"
Byetta je novi lijek za dijabetes TIP2 i to za one kojima tablete vise ne pomazu pa moraju na inzulin.

... ono što meni nije jasno.
Koliko sam skužio jedna skupina ljekova (npr Glibenclamid kojeg i ja uzimam) potiče gušteraču na lučenje inzulina. Kad takvi lijekovi prestanu djelovati znači da je gušterača 'iscrpljena' i da se mora prijeći na inzulin, jer ga organizam više ne proizvodi.
Ovaj lijek (Byetta) koliko sam skužio radi isto što i drugi lijekovi, samo je mehanizam drugačiji (ne ide direktno na beta stanice) nego 'glumi' hormone koji potiču na izlučivanje inzulina.
Sve u svemu ... sumnjam da može puno pomoći ako ostali ljekovi ne djeluju ... možda je bolje koristiti ga umjesto tih lijekova, jer mi se čini da ovaj izaziva 'prirodnije' rekacije gušterače ...

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Re: BYETTA - Novi lijek za TIP 2!
« Odgovori #8 : Ponedjeljak, 07.05.2007 u 09:16:35 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.