Autor tema: Lantus  (Posjeta: 2663 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline nuram@bih.net.ba

• Tek učim pisati...
  • **
  • Spol: Ženski
Lantus
« : Subota, 31.03.2007 u 23:21:39 »
Pozdrav.
Interesuje me koliko vremena treba da se "organizam navikne" na Lantus. Doktorica me uvjerava da je to potrebno, ali...
Primam ga već dva mjeseca (u kombinaciji sa Humalogom), stalno mi mijenjaju doze (trenutna doza je Lantus 22jedinice i Humalog 3x 22jedinice) a šećer je i dalje velik (danas 16-20 :??) ).

Unarijed hvala.

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Lantus
« Odgovori #1 : Nedjelja, 01.04.2007 u 20:24:50 »
Ja sam se dosta kratko navikavao i bilo je sve OK. Onda je nakon jedno 2-3 mjeseca pocelo opet skakati guk gore dolje, onda sam presao na 2 doze lantusa dnevno i to je klapalo dosta dobro.
Ne znam koliko si dugo dijabetičar, ali uzmi si barem 3-4 mjeseca da se sve poslozi kako treba. A promjene doze na osnovi samokontrole su normalna stvar koju svaki educirani dijabetičar mora raditi sam.
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline nuram@bih.net.ba

• Tek učim pisati...
  • **
Lantus
« Odgovori #2 : Nedjelja, 01.04.2007 u 21:27:06 »
Diabetičar sam od 1992, a na inzulinu od 2000. Do prije 3 mjeseca sam primala Humulin M3 (ujutro 46 jedinica-navecer 28 jedinica). Pošto cijelu godinu nisam mogla spustiti šećer, i poslije "oporavka" u bolnici (tamo su mi rekli da mi je u zadnja 3 mjeseca prosjek bio 25), prešla sam na novu terapiju sa Lanutsom. U Tuzli je još uvijek  Lanutus "novost" tako da ga ja za sada sama kupujem (socijalno pokriva samo Humalog).
I ljekari me šaltaju, tako da ni sama neznam šta da radim. Samo znam da je ova količina inzulina kojeg sad primam prevelika

Offline Jozic

• Diabetički wannabe
Lantus
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 02.04.2007 u 22:15:01 »
Moja kcerka ima tip 1 dijabetis i prije prelaska na pumpu koristila je Lantus i Humalog. Lantus se koristi kao bazni inzulin da pokrije potrebe organizma bez unosenja hrane. Znaci idealno bi Lantus trebao da odrzava isti nivo secera bez unosa hrane cijeli dan i noc. Za sve obroke i uzine Sara je morala primati Humalog u zavisnosti koliko jede prema odredjenom omjeru koji je individualan za svakoga. Njen je bio 1:15, jedna jedinica Humaloga na 15g ugljenih hidrata. Sara je primala Lantus uvecer pred spavanje i doze smo smanjivali ili povecavali dok jutarnji seceri nisu dosli u normalu. Za svaku promjenu u dozama dobro je sacekati 2-3 dana da dobije puni efekat. Kad se konacno pronadje odgovarajuca doza za Lantus onda je lakse stimati Humalog.

Offline nuram@bih.net.ba

• Tek učim pisati...
  • **
Lantus
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 02.04.2007 u 23:35:39 »
Citat: "Jozic"
Sara je morala primati Humalog u zavisnosti koliko jede prema odredjenom omjeru koji je individualan za svakoga.

Hvala na informacijama. Interesuje me na koji nacin ste odredili taj omjer 1:15.
I ne znam da li je bolje da Lantus primam ujutro ili navečer. U početku sam ga primala navečer (21,00h) i mislim da mi je tad bilo bolje. Međutim, ljekar me ubijedio da je najbolje vrijeme 08,00 ujutro, ali zadnjih 10 dana ne mogu šećer da spustim ispod 17 bez obzira koju količinu inzulina uzimam.

Offline Jozic

• Diabetički wannabe
Lantus
« Odgovori #5 : Utorak, 03.04.2007 u 16:02:06 »
I ona je u pocetku primala Lantus ujutro, ali smo kasnije prebacili uvecer jer je to za nju bilo bolje. Lantus ne bi trebao da ima nikakav pik, ali u njenom slucaju je djelovao malo jace u prvih 4-5 sati, tako da je uvijek morala imati malu uzinu oko 10 sati. Onda smo odlucili da ga prebacimo uvecer i njoj je to mnogo vise odgovaralo. Ono sto je karakteristicno za ovu bolest (govorim o tip1 dijabetisu) jeste da svako mora prilagoditi tretman samom sebi i da nema univerzalnih pravila. Do omjera 1:15 smo dosli nakon mnogobrojnih testiranja. Jednom kad se nastima doza Lantusa onda je dobro pokusati nekoliko dana zaredom jesti istu hranu u isto doba dana i tako testirati doze Humaloga. Nije dobro istovremeno mijenjati i Lantus i Humalog. Da bi se doslo do koliko toliko dobre kontrole potrebno je jako puno testiranja i strpljenja. Ne treba obracati paznju na pojedinacna sporadicna mjerenja nego treba pratiti trend i ako su seceri uvijek visoki ili niski u odredjeno doba dana bez nekog posebnog razloga, onda treba mijenjati doze. Mnogo je faktora koji uticu na secere. Najjednostavniji su hrana i insulin. Ono na sta je tesko uticati je stres, hormoni ili bolest.  :smt017

Offline cathy

• Global Moderator
Lantus
« Odgovori #6 : Utorak, 03.04.2007 u 17:58:41 »
Nura, moguce je da su vasi problemi s visokim secerima djelomicno posljedica inzulinske rezistencije koja je sastavni dio tipa 2 dijabetesa. Kod rezistencije se dogadja to da je inzulin (bilo da je vlastiti tj. onaj koji luci gusteraca, bilo da je dan izvana) nepotpuno iskoristen, zbog nekih anomalija na stanicama nasih tkiva koja inace trebaju inzulin. Obicno se za popravljanje situacije s inz. rezistencijom daju lijekovi koji "pojacavaju osjetljivost na inzulin", takav lijek je npr. Metformin (Glucophage). Ali odluku o tome donosi samo i iskljucivo vas dijabetolog.

U svakom slucaju, doze inzulina koje uzimate NISU PREVELIKE, makar ti brojevi izgledaju tako. Dokle god su seceri tako visoki, ocito je da postoji RELATIVNI ali ipak MANJAK inzulina.

To je samo moje skromno misljenje, moguce je da sam sasvim u krivu, nisam lijecnik i ovo je bilo samo nagadjanje.

Edit: zaboravih dodati, zao mi je za placanje Lantusa. Poznajem ljude koji zive u Sarajevu i oni kazu da je tamo Lantus besplatan, tj. ide na teret zdravstvenog. Da nadjete nekoga tamo da vam salje?

Offline nuram@bih.net.ba

• Tek učim pisati...
  • **
Lantus
« Odgovori #7 : Utorak, 03.04.2007 u 19:17:18 »
Da u Sarajevu je besplatan, ali to u BiH je različito po Kantonima. Pokušala sam, ali ništa ne mogu jer sam ograničena mjestom gdje živim. Nadam se da će u toku ove godine Lantus biti uvršet na listu socijalnog u Tuzlanskom kantonu.

Nije meni baš neki problem količina inzulina, nego to da šećer ne mogu da spustim ispod 15-17. Imam problema sa očima (zakazana mi je laserska intervencija početkom jula) i ostalo, a znam da je to posljedica toga.

Ali,.... bit će bolje

Offline cathy

• Global Moderator
Lantus
« Odgovori #8 : Srijeda, 04.04.2007 u 07:30:17 »
ma znam, mislila sam zbog ove recenice, ucinilo mi se da vas opterecuje to sto su doze velike:
Citat: "nuram@bih.net.ba"

I ljekari me šaltaju, tako da ni sama neznam šta da radim. Samo znam da je ova količina inzulina kojeg sad primam prevelika

sto je u krajnjoj liniji logicno da vas brine, doze relativno velike,  a seceri opet visoki.

ja bih na vasem mjestu pitala dijabetologa za metformin, tj. za misljenje o inzulinskoj rezistenciji.

Offline nuram@bih.net.ba

• Tek učim pisati...
  • **
Lantus
« Odgovori #9 : Srijeda, 04.04.2007 u 23:24:18 »
Hvala na savjetu.
Pogledala sam otpusno pismo iz bolnici, i tamo stoji da su mi u toku boravka u bolnici davali Metaformin, ali nisu napisali da nastavim sa njegovom upotrebom.
14.-ovog mjeseca imam zakazan termin kod ljekara, tako da ću svakako pitati za to.

Hvala svima na savjetima, stvarno mi pomažu.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Lantus
« Odgovori #9 : Srijeda, 04.04.2007 u 23:24:18 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.