Autor tema: Trudnoca kod Tipa 2 ili" Ostecene Tolerancije Glukoze&q  (Posjeta: 2122 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Em

• Tek učim pisati...
  • **
Trudnoca kod Tipa 2 ili" Ostecene Tolerancije Glukoze&q
« : Ponedjeljak, 19.02.2007 u 14:00:56 »
Lijep pozdrav svima,
Zanima me kakva su iskustva kod Tipa 2 ili "ostecene tolerancije glukoze' ili pred dijabetesa.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #1 : Utorak, 20.02.2007 u 11:17:52 »
Hi,
na žalost ako se ne varam ovdje na forumu je uglavnom malo mlađa ekipa, a budući da se problem koji opisuješ češće vezuje za starije, šanse su manje da ti se odgovori. Nisam siguran pitaš li za sebe ili nekog drugog no:

Ja ću pokušati odgovoriti iz onog što sam čuo i pročitao (dakle neslužbeno):
Situacija je ozbiljna i postati će još gora, ako se osoba ne "skulira". Uzrok tome je najčešće način života začinjen velikom količinom hrane i malenom količinom fizičke aktivnosti (nije uvijek).

Ukoliko je dijagnostika točna, tj. stanje "preddijabetesa" moguće je dosta toga učiniti promjenom onih gore navika. Uz nešto sreće, pravilnom prehranom i odgovarajućom fizičkom aktivnosti, osoba ne mora na tablete, niti na inzulin. Dakle, ako počne jesti kvalitetniju hranu pod time se podrazumjva hrana niske energetske vrijednosti sa niskim glikemičkim indeksom, te počne redovitije provoditi neku fizičku aktivnost - sve 5.

S druge strane česta je praksa u HR da ljudi kojima promjena prehrane i fizičke aktivnosti nije dovoljna , ipak ne prelaze na tablete ili inzulin. To je jakooo loše i većim dijelom su za to odgovorni liječnici. A stvar je prilično jednostavna, ukoliko razine glukoze u krvi (koje se brzo i efikasno izmjere malim aparatićima) nisu u zadovoljavajućim granicama, potrebno je promijeniti terapiju. Terapija inzulinom, iako se provodi injekcijama i svi je se boje kao vrag tamjana, je iznimno dobra zamjena za prirodni inzulin koji proizvodi gušteraća. Ona je često ustvari poželjna jer su igle iznimno male i u današnje vrijeme oštecenja kože na mjestima uboda su minimalna ili ih nema. Dok tablete koje djeluju jednostavnije i praktičnije, mogu generirati druge probleme.

Ne znam koliko sam pogodio ono što te zanimalo, ali slobodno postavi podpitanje..

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #2 : Utorak, 20.02.2007 u 11:33:50 »
Citat: "davor"
Hi,
na žalost ako se ne varam ovdje na forumu je uglavnom malo mlađa ekipa, a budući da se problem koji opisuješ češće vezuje za starije, šanse su manje da ti se odgovori.

btw, jel 'stariji' dijabeticari znaju za forum? Zasto se uopce ne prica o tipu2? Helou, treba razglasiti za forum medju tipom 2. Ovako kao da smo sami na svijetu. Pa koriste i stariji ljudi racunala!

Offline Em

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #3 : Utorak, 20.02.2007 u 11:37:06 »
Hvala na odgovoru. To je potvrda onog sto sam doznala na forumu, literaturi, kod lijecnika.  Kako nisam iz Zag nikog nisam nasla da ima31 g i "ostecenu toleranciju" i slijedi joj trudnoca. Naime, nakon pola godine umjerene dijete ja imam HbA1c 5,jutarnje 5.6-6.7, OGTT 9.3 1 sat 8.3 nakon 2 sata. (Otkrila sam sve prije pol godine).

Doktor kaze da je to nepredvidivo u trudnoci i da u zadnjem tromjesecju najvjerovatnije ce biti inzulin. Moja velika briga je sta da ocekujem (da li su promjene drasticne tako da se mora napustiti posao--posao koji nije drzavni i ne garantuje odsustvo do u nedogled...).

Ja sam zadovoljna brojkama koje sad imam ali mi izgleda nemoguce jos vise sniziti brojke a procitala sam da one moraju biti 1-2 jedinicu nize u trudnoci nego sto ja imam sad.

Hvala

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #4 : Utorak, 20.02.2007 u 11:49:33 »
Citat: "Em"
Hvala na odgovoru. To je potvrda onog sto sam doznala na forumu, literaturi, kod lijecnika.  Kako nisam iz Zag nikog nisam nasla da ima31 g i "ostecenu toleranciju" i slijedi joj trudnoca. Naime, nakon pola godine umjerene dijete ja imam HbA1c 5,jutarnje 5.6-6.7, OGTT 9.3 1 sat 8.3 nakon 2 sata. (Otkrila sam sve prije pol godine).

Doktor kaze da je to nepredvidivo u trudnoci i da u zadnjem tromjesecju najvjerovatnije ce biti inzulin. Moja velika briga je sta da ocekujem (da li su promjene drasticne tako da se mora napustiti posao--posao koji nije drzavni i ne garantuje odsustvo do u nedogled...).

Ja sam zadovoljna brojkama koje sad imam ali mi izgleda nemoguce jos vise sniziti brojke a procitala sam da one moraju biti 1-2 jedinicu nize u trudnoci nego sto ja imam sad.

ma super si. Slazem se da je sve to nepredvidivo, dakle tu je kraj price. Inzulin, tablete ili nista tesko je reci, ako je to nepredvidivo. Drasticne promjene ces osjetiti ako si zivjela na nezdravoj hrani. Ako nisi, mislim da neces skoro niti osjetiti neku razliku. Osim kontrole secera i eventualnog reguliranja. Ali, o tom potom. Imam blagi osjecaj da ce sve biti ok. :)
Posao? Polaaaako, izguraj ti trudnocu, pa cemo onda vidjeti. A zakoni malo-malo pa se mijenjaju!

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #5 : Utorak, 20.02.2007 u 14:11:15 »
Bok Em,

Koliko sam shvatila planiras trudnocu, a nedavno si dijagnosticirana kao "preddijabeticar", sto god to bilo. Ne znam gdje se lijecis, pretpostavljam da te prati dijabetolog. Takodjer, ako dobro razumijem, planiras uskoro trudnocu.

Trudnoca stvarno pogoduje razvoju dijabetesa tipa 2, sigurno si cula za zene koje su imale tzv. gestacijski dijabetes, koji bi se povukao nakon poroda. One su sklonije pojavi dijabetesa t 2 kasnije u zivotu.

Moj najtopliji savjet vezano za trudnocu: dodji u Zagreb kod profesora Djelmisa u bolnicu u Petrovoj i to PRIJE nego sto ostanes trudna, ili odmah kad se ustanovi trudnoca. Trebas znati da se u trudnoci NE DAJU TABLETE za regulaciju glikemija, dakle ako su seceri uz dijetu od 1800 kcal vishi nego sto profesor smatra da trebaju biti, daje se inzulin. Ali to nije strasno, nemoj strahovati od takvog scenarija ako se dogodi. Nakon poroda, terapija se mijenja, tj. ako ti i daju inzulin u trudnoci, vjerojatno ga neces morati uzimati kasnije, ako si stvarno tip 2. Sretno. :)

Davore, otkad su ljudi nakon tridesete stari?!  :smt075

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #5 : Utorak, 20.02.2007 u 14:11:15 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.