Autor tema: Dijabetičar ili možda više ne?  (Posjeta: 2623 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline kkurilj

• Skoro profi diabetičar
    • http://www.dijabetes-osijek.com
Dijabetičar ili možda više ne?
« : Nedjelja, 14.01.2007 u 23:58:40 »
Pozdrav svima!
Nego da krenem na stvar, koristim Humalog 4 - 6 jedinica prije obroka i 8 - 10 jedinica Humulina N u 22:00 sata. Prije četiri dana sam bio kod dijabetologa na redovnoj kontroli. Moram priznati da sam s kontrole izašao prilično zbunjen. Posljednji HbA1C mi je 5,70%, jutarnji GUK  prije doručka (u 7:00) najčešće je oko 4 a vrlo vrlo rijetko preko 6,5, GUK prije ručka (u 15:30) najčešće između 4 i 6, isto tako i prije večere (u 19:30). Što se tiće GUK-a nakon obroka maksimalne vrijednosti su do 11 (najčešće oko 5 do 7). Po meni ovo su odlični rezultati, no moja dijabetologinja nije bas zadovoljana. Po njenom (vrlo šturom) tumačenju jutranji GUK mi je prenizak, te mi je savjetovala da za jednu jedinicu smanjim noćni inzulin. Također je rekla da bi mi možda trebalo promijeniti inzulin (nije specificirala na koji bi trebao preći). Nusput je spomenula da bi možda mogao i bez inzulina. E sad mene zanima jel znate za slučajeve da se je netko “skinuo” sa inzulina? I koliko je to dobro ili loše, naišao sam na par članaka gdje rijetki opisuju da su nakon određenog vremena na inzulinskoj terapiji došli u “normalu” i da im inzulin više nije bio potreban ALI i da se je nekima nakon nekog vremena stanje naglo i drastično pogoršalo pa i uz inzulinsku terapiju više nisu uspjeli imati “idealne” šećere kao prije uz minimalne vrijednosti inzulina. Naravno da bi bilo idealno rješiti se igle, ali ne bih volio da neko vrijeme budem bez igle i da onda totalno uništim gušteraču koja čini se ipak još malo radi. Kažu da je čovjeku potrebno oko 40 - 45 jedinica inzulina dnevno, ja u prosjeku dnevno ubodem oko 23 jedinice, što meni kao laiku znaci da moja gušterača radi sa nekih 50% snage. Zanima me šta vi mislite o svemu ovome? Inače prije 14 mjeseci mi je dijagnosticiran tip 1, u bolnicu sam primljen u teškoj ketoacitozi sa vrijenostima GUK-a oko 22, Holesterolom od nekih 9,3 i Trigleciridima  5, HbA1c u to vrijeme mi je iznosio 10,90%.

Hvala unaprijed na odgovorima!
 novootkriveni slatkiš tipa 1 -

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 15.01.2007 u 12:13:28 »
Postoji period kod dijabetičara koji se naziva "medeni mjesec". To je period kada može doći da se uopče ne mora uzimati inzulin. To je privremeno stanje i jako su male šanse da će tako ostati.

Ne znam zašto je dijabetologinja nezadovoljna s ovakvim šećerima. Ako nemaš hipoglikemije, to je super. Ja bi bila sretna da imam takve šećere. A poznavajući mojeg dijabetologa, dobila bi silne pohvale za ovakav HbA1c. Ali ja nisam stručnjak pa vjerojatno dijabetologinja ima svoje razloge.

~~ Desiree ~~

Offline Pirgavi

• Ja znam...
    • http://www.fotozine.org/?omen=pamuk
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 15.01.2007 u 12:21:23 »
Znači zbog takvih kao ti svake godine moram donosit nalaz diabetologa u socijalno? :) Šala, ali živcira li još nekog osim mene da birokracija sa donošenjem "potvrde" da sam još diabetičar iako sam već godinama ovisan o inzulinu? :smt067

Offline J.J

• Forumski moderator
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 15.01.2007 u 15:09:58 »
Pogledaj pod "HZZO i ostali" kako su svi skulirani po tom pitanju  :smt088
Krunchica, nadam se da ulaziš u remisiju, da se malo riješiš bockanja, ali to nažalost znači i vrijeme stroooooge dijete i nekiksanja s hranom  :wave:
ave the Earth-It is the only planet with chocoalte!!!!

Offline kkurilj

• Skoro profi diabetičar
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 15.01.2007 u 19:39:11 »
Sta nema više kolača?
Šalim se naravno!
Jel ima netko nekakav pametan link ili materijale u kojima bih mogao malo više saznati o tom mednemom mjesecu tj. remisiji?

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #5 : Utorak, 16.01.2007 u 23:28:21 »
medeni mjesec tj. remisija je nesto sto nije do kraja jos objasnjeno. tijelu u to vrijeme treba manje inzulina ili mu ne treba i kod svakog taj period razlicito traje. vazno je da se pravilno postavis prema tome, pa ako se potreba za inzulinom vati - da ne padnes u preveliki bad. koliko je meni poznato, tvoja remisija je stvarno duza od prosjeka. iskreno se nadam da ce ti biti dozivotna, ali nemoj se prejako razocarati ako prestane.

sto se tice niskih secera ujutro i nezadovoljne dijabetologinje, mislim da ti je desireee stvarno dobro odgovorila: ako nemas ozbiljne hipoglikemije secer od 4 stvarno nije los. samo da te jednom ne uhvati jedna opaka....

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #6 : Četvrtak, 18.01.2007 u 09:08:27 »
Citat: "Pirgavi"
, ali živcira li još nekog osim mene da birokracija sa donošenjem "potvrde" da sam još dijabetičar iako sam već godinama ovisan o inzulinu? :smt067

hm, navodno se moze ispuniti obrazac na hitrorezu i predloziti za ukidanje istog propisa. Kome se da listati po NN gdje je to tocno definirano, neka posalje obrazac mejlom na hitrorez. Mozda najbolje poslati kao HSDU? Vrijedi pokusati!

Offline Pirgavi

• Ja znam...
    • http://www.fotozine.org/?omen=pamuk
« Odgovori #7 : Četvrtak, 18.01.2007 u 10:02:08 »
Ma shvaćam ja da je to jedan od načina da te natjeraju da makar jednom godišnje odeš na kontrolu kod diabetologa, i u teoriji to neloše zvuči, ali tetke na šalterima su katastrofa. Čast iznimkama ako ih ima, ja ih još nisam susreo.

Offline kkurilj

• Skoro profi diabetičar
« Odgovori #8 : Utorak, 23.01.2007 u 23:03:34 »
Hvala jos jednom svima na odgovorima!
Nego....hm zanima me postoji li mogucnost da mi je "pogresno" dijagnosticiran tip 1 umjesto tip 2? U zadnje vrijeme prikupljam sto vise informacija o mom medenom mjesecu koji traje evo vec dobrih 7 - 8 mjeseci. Jedno od objasnjenja na koje sam naletio je bilo da mi je mozda krivo dijagnosticiran tip. Sta bi se recimo dogodilo u tom slucaju, da ja redovito uzimam 3 puta dnevno po 5 jedinica Humaloga i 8 jedinica Humulina N? Postoji li sansa da uljenim svoju gusteracu? Ono ja se redovito bodem pa joj se svidi jer ne mora sama luciti inzulin.
Evo jucer sam sam si napravio jedan test (znam da se ne smijem tako igrati ali...moram sam to probati), prije rucka sam izmjerio GUK - 3,8 i ubo sam 4 jedinice Humaloga i posteno se najeo paprikasa sa tjestom + snita kurha + dvije palacinke sa dijetnim pekmezom od šljiva. Dva sata nakon rucka GUK 5,2! Da me netko ne shvati krivo, inace nemam obicaj imati takav obrok i pazim koliko god mogu na ishranu.  Vjerojatno kad bi svaki dan tako jeo GUK nebi bio 5,2 vec 15. Inace u zadnjih 4 mjeseca GUK mi je samo 3 puta bio preko 10 (i to najvise 10,8). Inace 05. ožujka sam narucen u Vuk Vrhovac na pregled pa se nadam da cu tamo dobiti potpuno objasnjenje.

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Srijeda, 24.01.2007 u 08:40:18 »
Moj "medeni mjesec" je trajao izmedju 3,5 i 4 godine nakon dijagnosticiranja. Naravno, sto je dulje trajao to sam imao povecanu potrebu za dodavanjem inzulina.

Dalje, jutarnji GUK od 4 je Ok ako nemas nikakvih znakova hipa. Pametno bi  Ti bilo ustati izmedju 4 i 4:30 te izmjeriti GUk par nociju za redom. Ako su rezultati OK, onda ne brini.
Iz svog iskustva Ti ne bih preporucio smanjenje doze nocnog inzulina, jer ti je kasno jutro nepokriveno i moguci su Ti veci seceri pred rucak. Mozda je bolje da malo (ali samo malo) vise pojedes z nocni inzulin. Tada ce Ti jutarnji biti oko (do tih vrijednosti idi) 5,5-6 mmol/l, ali ces ostatak jutra biti pokriven inzulinom koji ce "drzati".
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Offline Naty

• Diabetički učenik
« Odgovori #10 : Petak, 26.01.2007 u 11:26:18 »
Citat:
Nego....hm zanima me postoji li mogucnost da mi je "pogresno" dijagnosticiran tip 1 umjesto tip 2?

Kada su mi dijagnosticirali DM, prvo rekli da imam DM tip 2, a nakon što su stigli svi nalazi ipak rekli da imam tip 1. Dugo vremena sam odbijala inzulin (pila sam tablete) i mislila kako će sve bit ok jer ipak moja gušterača je u vrijeme proizvodila 80 % svog inzulina, i da kad mi prođe stresno razdoblje u životu proći i dijabetes. Mislim da sam se ipak malo preračunala jer i nakon dvije god dijabetes je još uvijek tu a ja sam završila na inzulinu.
NATY

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #11 : Četvrtak, 01.02.2007 u 19:24:00 »
Citat: "Naty"

Kada su mi dijagnosticirali DM, prvo rekli da imam DM tip 2, a nakon što su stigli svi nalazi ipak rekli da imam tip 1. Dugo vremena sam odbijala inzulin (pila sam tablete) i mislila kako će sve bit ok jer ipak moja gušterača je u vrijeme proizvodila 80 % svog inzulina, i da kad mi prođe stresno razdoblje u životu proći i dijabetes. Mislim da sam se ipak malo preračunala jer i nakon dvije god dijabetes je još uvijek tu a ja sam završila na inzulinu.

Bolje ikad nego nikad  :thumbright:

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
Odg: Dijabetičar ili možda više ne?
« Odgovori #12 : Subota, 20.11.2010 u 02:04:05 »
naišao sam na par članaka gdje rijetki opisuju da su nakon određenog vremena na inzulinskoj terapiji došli u “normalu” i da im inzulin više nije bio potreban ALI i da se nekima nakon nekog vremena stanje naglo i drastično pogoršalo pa i uz inzulinsku terapiju više nisu uspjeli imati “idealne” šećere kao prije uz minimalne vrijednosti inzulina. Naravno da bi bilo idealno riješiti se igle, ali ne bih volio da neko vrijeme budem bez igle i da onda totalno uništim gušteraču koja čini se ipak još malo radi. Kažu da je čovjeku potrebno oko 40 - 45 jedinica inzulina dnevno, ja u prosjeku dnevno ubodem oko 23 jedinice, što meni kao laiku znaci da moja gušterača radi sa nekih 50% snage.

hm, bilo bi zanimljivo čuti odgovor stručnjaka na ovo

ima li načina da se dovuče neki dijabetolog na forum pa da barem jednom mjesečno odgovori na pitanja ove vrste?

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Odg: Dijabetičar ili možda više ne?
« Odgovori #12 : Subota, 20.11.2010 u 02:04:05 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.