Autor tema: Slijepilo???  (Posjeta: 3613 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline pcelicamaja

• Tek učim pisati...
  • **
Slijepilo???
« : Subota, 16.12.2006 u 06:04:17 »
Pozdrav veteranima, evo mene, nove.
Molim vas, iskusne, mišljenje i savjet.
Prije desetak dana nađen mi je ŠUK 16,3, Od liječnika opće prakse propisana mi je uravnotežena prehrana i Glucobay 2 puta dnevno, pa kontrola za mjesec dana.
Međutim, dok nisam ni znala da imam visoki ŠUK i dok sam jela što sam htjela, nisam imala nikakvih tegoba. Kako sam se počela hraniti prema uputama, krenule su i tegobe - zamagljen vid i od jednom ne vidim čitati mala slova.
Sad se brinem - hvata li me to šećerno slijepilo ili je to samo početak staračke slabovidnosti?
Prilično sam uznemirena zbog toga.
Znate li kako nastupa šećerno slijepilo?

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
Slijepilo???
« Odgovori #1 : Subota, 16.12.2006 u 12:23:56 »
Savjetujem ti da odeš na pregled očiju. Ne mora značiti da tvoje tegobe s vidom uzrokuje šećer. Što se tiče sljepoće (moram priznat da sad prvi puta čujem za termin šećerno slijepilo) veliki broj dijabetičara nema nikakve simptome a promjene na oku se dešavaju. Zato je važno ići na redovne kontrole najmanje jednom godišnje. Ja imam početna komplikacije na očima i uopče nemam nikakvih problema s vidom (osim što sam kratkovidna ali to nema veze s dijabetesom) i trenutno mi je najvažnije održavati šećere u granicama normale tako da se ništa na očima ne bi pogoršalo. Inače, već godinama mi je stanje s očima isto, čak je bilo malo poboljšanja tako da smo ja i moja oftamologica zadovoljne.
Ovdje imaš više informacija: http://www.plivazdravlje.hr/?section=home&cat=5&show=1&id=3182

~~ Desiree ~~

Offline pcelicamaja

• Tek učim pisati...
  • **
Slijepilo???
« Odgovori #2 : Subota, 16.12.2006 u 15:08:20 »
Desiree, hvala na odgovoru.
Žao mi je ako sam bila nerazumljiva. Mislila sam na slijepilo uzrokovano šećernom bolešću.
Pozdrav!

Offline Desiree

• Forumski moderator
Slijepilo???
« Odgovori #3 : Subota, 16.12.2006 u 18:46:12 »
Ma nemoj se ispričavati, skužila sam ja na što si mislila samo mi je bio interesantan naziv.

~~ Desiree ~~

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Slijepilo???
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 18.12.2006 u 15:55:41 »
pozdrav Majo,
malo sam u guzvi, ali pokusati cu ti ponesto odgovoriti, a ako grijesim, neka me isprave:

1) teorija o tome da ti je bilo bolje kada nisi pazila na prehranu ne stoji zbog toga sto vjerojatno prije nisi imala dijabetes. Dakle, sada vjerojatno imas dijabetes i u slucaju da ga ne reguliras nece biti dobro. Nisi napisala koliko imas godina, no iskreno ne svidja mi se sto spominjes lijecnika opce prakse. Trebala bi ici do dijabetologa, pa neka on odluci trebaju li ti tablete ili inzulin ili kontroliranija prehrana ili ništa. Moja preporuka je da ako zelis biti zdrava ne izbjegavas inzulin. Naravno, ako ti strucan dijabetolog kaze da nije potrebno - onda nije potrebno, ali ako se dvoumi ili ti ga predlaze - bolje ce ti biti na inzulinu.

2) problemi s ocima mogu (i ne moraju) biti zbog toga sto tu imas tzv. filter koji propusta glukozu u oci, ako je ima previse u krvi, ali ista puno teze izlazi van! Stoga ti je vid zamucen i to nije dobro. Dobra vijest je da nakon nekog vremena dobro regulirane glukoze u krvi, vid se ponovno sredi.

Ove moje informacije treba potvrditi neko s odgovarajucom naobrazbom  i nemoj ih uzimati zdravo za gotovo.

Takodjer mi se cini da je mjesec dana do sljedece kontrole i to samo kod doktora opce prakse koji lijeci gripu, temperaturu i slicne sitne bolesti, prilicno neprihvatljivo!

Javi se s pitanjima i kako napredujes, sve ce biti ok samo potrazi i drugo misljenje. Ako si u Hrvatskoj, najbolje mjesto za informacije je klinika za dijabetes Vuk Vrhovac u Zagrebu, 01/2353-800, Dugi Dol 4a (kod Kvaternikovog Trga)

Offline Desiree

• Forumski moderator
Slijepilo???
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 18.12.2006 u 19:24:01 »
Da, Davor ima potpuno pravo! Tek sad sam skužila da piše da ti je lječnik opče prakse prepisao terapiju. I ja bi prporučila da što prije odeš do dijabetologa.
Ja sam imala doktoricu opče prakse koje se je svom silom htjela petljati u moj dijabetes i kad mi je pisala recepte za inzulin, nekoliko je puta komentirala da zar ne uzimam ja previše inzulina i da bi tu dozu trebalo malo smanjiti. Jednom sam pukla i rekla: "Hvala lijepo, ali imam ja svog dijabetolga koji mi određuje doze a kao što vidite po mom HbA1c i vrlo uspješno". Kasnije mi nije niti riječi rekla za moje doze inzulina i sve sreća, ubrzo je došla druga liječnica.

~~ Desiree ~~

Offline pcelicamaja

• Tek učim pisati...
  • **
Slijepilo???
« Odgovori #6 : Utorak, 19.12.2006 u 14:00:58 »
Davore,
 potvrdio si moje najdublje slutnje: krenuti diabetologu.
Opet, mislila sam si - valjda doktorica zna što radi, nisam joj ja prvi slučaj.
Živim u Rijeci i već sam posjećivala diabetologa zbog povišenog šećera u trudnoći. 41 mi je godina.
 Doktorica kod koje sam bila, draga je žena, pred penzijom, sita svog posla. Na pregled se čeka : najprije mjesecima, a onda satima.
Zbog toga i nisam inzistirala da me šalju tamo.
A i moram priznati jednu intimnu, veliku glupost: užasno se bojim bockanja u prst. Sva se preznojim od toga. Dala bih im da bockaju gdje got hoće, samo ne prst. Ali oni hoće baš tu!

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Slijepilo???
« Odgovori #7 : Utorak, 19.12.2006 u 15:01:01 »
Citat: "pcelicamaja"
Davore,
 Doktorica kod koje sam bila, draga je žena, pred penzijom, sita svog posla. Na pregled se čeka : najprije mjesecima, a onda satima.
Zbog toga i nisam inzistirala da me šalju tamo.
A i moram priznati jednu intimnu, veliku glupost: užasno se bojim bockanja u prst. Sva se preznojim od toga. Dala bih im da bockaju gdje got hoće, samo ne prst. Ali oni hoće baš tu!

bolje da te bockaju u prst nego da te bockaju na dijalizi ili pilaju na amputaciji. Sori ako sam pregrub, ali to je okrutna stvarnost ako se pustis i neides dijabetologu.
Usput, ima i alternativnih mjesta za mjeriti GuK. Navodno moze i na ušnu resicu. Jel to probao netko?
Majo, ovo bockanje se moze podesavati koliko duboko igla moze ubost. Cesto niti meni nije drago kad mi po bolnicama vade krv iz prsta, ponekad mi zna ostati i masnica na prstu kako me opici, ali ponekad bude i sve 5. A sam si najbolje nadjem dubinu uboda u prst. Da ide krv a da nije preduboko.
Kad su meni skuzili secer, nisam cekao niti mjesece niti sate. Sve je islo po hitnom postupku. Tada mi nista nije bilo jasno kako zasto, ali danas mi je drago da je tako islo.
A draga zena pred penziju ce ti pisati doznake, recepte i fino ces se jos napricati s njom kako je dobro da si isla dijabetologu i ovladala svojim dijabetesom...  :wave:

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Slijepilo???
« Odgovori #8 : Utorak, 19.12.2006 u 17:53:05 »
Ovaj superhrvoje sve dobro zbori :)
Posebno naglasavam ovu pricu vezanu za lancetare. Svi danasnji imaju mogucnost podesavanja dubine uboda, nadjes najmanji koji tebi odgovara i to je to. Ako jos nedajboze redovno covjek mijenja lancetu, a ne kao ja svaka 3mj, ubodi su prilicno bezbolni.
No, salu na stranu u potpunosti te razumijem, taj tvoj strah nije realan vec tzv. fobija (neopravdani strahovi), meni je slicna stvar sa ubodom u venu.. Svuda me bodite, ali venu preskocite ako je ikako moguce  :smt088  
Zakljucak: Ma koliko bezbolno bilo, bockanje u prst ti se nece bas svidjeti. No nakon nekog vremena ces zaboraviti i biti ce ti normalno.

Jedna doktorica opce prakse iz Karlovca je godinu dana drzala jednu neprepoznatu mladu dijabeticarku u uvjerenju da je zdrava. Ova je pila vodu, isla na WC i spavala skoro godinu dana! Dotle je doktorica opce prakse govorila da je sve ok i da ce proci. Na kraju su maloj poceli zubi odlaziti i otisla je zubaru koji je odmah prepoznao da je rijec o dijabetesu. Svaka cast iznimkama, ali malo se jezim te opce prakse...

Pcelice, sve sto si rekla stvarno ne zvuci lose. Zivis relativno blizu ZG-a i posjecivala si dijabetologa. Pored toga u Rijeci imamo jednu jako simpaticnu curu po imenu Mirta s kojom bi te mogli povezati.
Koliko cujem s razlicitih strana i njoj je muka, ali ne od dijabetesa vec zato sto pokusava malo dijabeticare pokrenuti u gradu, a od lokalnog drustva dozivljava jedino šikaniranje i kolce pod nogama  :smt075

Možda bi se dobro složile i dale podršku jedna drugoj  :thumbright:

Offline pcelicamaja

• Tek učim pisati...
  • **
Slijepilo???
« Odgovori #9 : Utorak, 19.12.2006 u 19:19:47 »
Hvala vam svima na savjetima i uputama. :wave:
 Jako ste dragi. :smt058
Voljela bih se upoznati sa simpatičnom curom iz Rijeke, međutim, pored 3 djece i nemam baš vremena niti za sebe, kud li za ikakav angažman vani. :smt088

Offline Mladen

• Tek učim pisati...
  • **
Odg: Slijepilo???
« Odgovori #10 : Srijeda, 26.03.2008 u 02:27:51 »
ja idem dnevno na kontrole, ocnom, ako je radi secera onda radi visokih, ali ja sam cak par puta imo i preko 21 suk... i nemam nikakvih problema sa citanjem, ili slicno i ocni pregledi su i dosad vazda pozitivni ;s.

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Nedjelja, 21.11.2010 u 01:42:57 »
dok nisam ni znala da imam visoki ŠUK i dok sam jela što sam htjela, nisam imala nikakvih tegoba. Kako sam se počela hraniti prema uputama, krenule su i tegobe - zamagljen vid i od jednom ne vidim čitati mala slova.
Sad se brinem - hvata li me to šećerno slijepilo ili je to samo početak staračke slabovidnosti?
Prilično sam uznemirena zbog toga.

pčelica je vjerojatno već otkrila o čemu se radi, ali odgovaram zbog nekog drugog tko može biti u sličnoj dilemi, klikajući tu po forumu - naime, ista stvar se, na moje čuđenje, dogodila i meni, pa mi je doktorica objasnila da je to normalna reakcija na početak terapije, naročito ako je nešto duže prošlo od početka bolesti do dijagnoze (mislim da je kod mene cca mjesec dana) jer od netretiranog dijabetesa tijelo dehidrira, i kada se šećeri unormale, u sve se organe počne vraćati izgubljena voda, pa i u oči. zbog toga ću, kaže, jedno 3 tjedna imati takve probleme (nikad prije u životu nikakve probleme s vidom nisam imala, pa me šokiralo ovo) te to nije razlog za paniku, nego naprotiv, dokaz da se šećeri normaliziraju, tvrdi dr.

pozdrav :bye:

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #12 : Nedjelja, 28.11.2010 u 14:14:22 »
Slična se stvar dogodila i meni. Imam dioptriju -3 na oba oka već 10-tak godina, međutim ovo ljto mi se vid naglo pogoršao, otišla sam na pregled i tamo mi je rekla doc da sad imam - 3.5 na lijevom, a -4.5 na desnom. Ja sam se naravno šokirala i pitala od čega mi je tako naglo skočila dioptrija, a ona je rekla, da eto događa se to. Tada još nisam znala da imam dijabetes. Nakon što sam dobila dijagnozu i počela uzimati inzulin vid mi se popravio, ali do te mjere da mi uopće nisu trebala naočale(leće), znači vratio mi se na nulu. To je trajalo neka 2 tjedna i ne moram vam reći kako sam bila sretna. Pomislila sam, ajde u ovom zlu ima i neko dobro. Ali veselje nije trajalo dugo jer se opet sve vratilo na staro, znaći na moju staru dioptriju od -3 na oba oka.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #12 : Nedjelja, 28.11.2010 u 14:14:22 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.