Autor tema: promjena inzulinske terapije tokom trudnoce  (Posjeta: 2179 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline elma

• Tek učim pisati...
  • **
promjena inzulinske terapije tokom trudnoce
« : Ponedjeljak, 20.09.2004 u 16:16:19 »
ukoliko neko ima iskustva na navedenu temu, voljela bih se posavjetovati. naime, istrazivala sam po internetu i nasla da se doza inzulina svakako povecava i da se cak i utrostruci u zadnjem tromjesecju, ali u prvom tromjesecju se navodi da su zapravo hipoglikemije cesce i da se potreba za inzulinom ne povecava u tom periodu. ja sam u prvom tromjesecju i moje doze kratkodjelujuceg inzulina (actrapid) su se vec znatno uvecale (ranije sam uzimala 8+6+6, a sada uzimam po 10 vise pred svaki obrok kako bih odrzala secer u limitima odredjenim za trudnice - max 7.8 mmol/l 1 sat nakon jela).

Molim sve one sa ovakvim i suprotnim iskustvima da mi se jave.

Hvala najljepsa
Elma

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 27.09.2004 u 14:38:16 »
Ja sam rodila prije 2 mjeseca, tip 1 sam vec 14 godina. Mogu ti reci da je povecanje inzulina u trudnoci dosta individualno. Svakako dolazi do povecanja doza ali koliko, to ti sve ovisi. Meni su se doze strasno povecale u prvom tromjesecju pa u drugom malo smanjile i u trecem ostale kao i u drugom da bi nakon poroda naglo se vratila na stare doze prije trudnoce.
Samo se trebas paziti hipoglikemija.One su mi bile najveci problem u prvom tromjesecju. Nemoj se iznenaditi ako dozivis "tesku" hipoglikemiju gdje ces morati dobiti glukagon ili injekciju glukoze da dodjes k sebi.To ti je uobicajeno za trudnice s dijabetesom. Hipoglikemija nemoze nastetiti djetetu dok visoki seceri i te kako mogu.

~~ Desiree ~~

Offline SANDRA

• Forumski moderator
« Odgovori #2 : Utorak, 05.04.2005 u 07:40:10 »
Draga Elma,
Mogu ti reći da će ti se doze inzulina i udvostručiti. Ja sam u vrijeme trudnoće (rodila sam prije 4 godine zdavog sinčića, dijabetes imam već 23 godine) inzulina davala i do 10 puta ¹to znači vi¹e puta manje doze. Noćni inzulin davala sam u 01 sat u noći da mi jutarnji ¹ećeri nebi bili visoki. To ti neće preporučiti niti jedan doktor. Meni je to rekla doktorica iz Hitne kada sam pala u hipo komu. Objasnila mi je da davanjem veće doze od jednom mogu pasti u hipo komu jer djeluju hormoni. Stoga mi je preporučila da si doze dajem recimo za doručak dajem 70 posto doze nakon 3 sata dam ostatak od 30 posto doze. Tako sam svih 9 mjeseci. Inaće vi¹e inzulina ti treba u provom i zadnjem tromjesečju.
nadam se da sam ti bar malo pomogla.
Sretno!
Sandra :P

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #2 : Utorak, 05.04.2005 u 07:40:10 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.