Autor tema: Štitnjača i mastopatija  (Posjeta: 4357 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Grgica

• Diabetički wannabe
Štitnjača i mastopatija
« : Utorak, 07.11.2006 u 08:26:36 »
Pozdrav svima!
Imala bih dva pitanja, i unaprijed se od srca zahvaljujem svima koji će odgovoriti. Da li netko ima problema sa štitnjačom ili zna nešto o međusobno utjecaju dijabetesa i hipotireoze (smanjene proizvodnje hormona štitnjače T3 i T4)? Isto tako me zanima, prije svega mislim na cure, da li znate nešto o mastopatiji i utjecaju dijabetesa na njen razvoj?

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Štitnjača i mastopatija
« Odgovori #1 : Utorak, 07.11.2006 u 13:27:11 »
Sa štitnjačom imam problema, s grudima ne.

Ovako: slabiji rad štitnjače kod nekih dijabetičara (tip 1) posljedica je tzv. Hashimoto tiroiditisa. To je autoimuni poremećaj pri kojem dolazi do toga da organizam sam stvara antitijela koja oštećuju tkivo štitnjače, tj. tijelo se ponaša kao da je štitnjača uljez. U laboratoriju se određuje razina TSH (hormona koji stimulira rad štitnjače - ako ga je više nego što je normalno, to znači da štitnjača radi slabije), te T4 (tiroksina) i T3 (trijodotreonina), a da bi se stvarno utvrdilo radi li se o Hashimoto t. određuju se antitijela. Češće određuju slobodni hormoni (fT4 i fT3) nego ukupni T4 i T3, jer oni bolje pokazuju aktivnost žlijezde.

Meni je TSH bio povišen a fT4 i fT3 u granicama normale, pa nisam trebala terapiju (dok nisam zatrudnjela, ali to je druga priča). Ako su fT4 i fT3 sniženi, uvodi se nadomjesna terapija tiroksinom. To su tabletice koje se kod nas nalaze pod imenom Euthyrox i propisuje ih endokrinolog, odnosno za gombanje s Hashimotom sasvim je dovoljno slušati svoga dijabetologa. Važno je kontrolirati razinu hormona i sve bude u redu.

Za dijabetičku mastopatiju sam čula, znam za jedan slučaj, ali stvarno ne znam puno više. Ta cura koju znam uglavnom nema nekih većih problema, i znam još da nije uzimala nikakvu terapiju niti poduzimala neko liječenje nakon dijagnoze.

Napomena: nisam liječnik niti medicinar, ovo o štitnjači pisala sam samo na osnovu svoga iskustva i nadam se da nisam napisala ništa pogrešno. Za pravi savjet svakako je potreban netko stručan.

Offline Grgica

• Diabetički wannabe
Štitnjača i mastopatija
« Odgovori #2 : Utorak, 07.11.2006 u 15:28:30 »
Puno hvala na iscrpnom odgovoru. Liječnici jesu stručni ali nažalost, najčešće nemaju vremena za objašnjavanja.
Imam problem sa štitnjačom već par godina, tako da sam nešto od ovoga znala, ali nisam znala kako djeluje TSH niti za fT4 i fT4. Pratila sam T3 i T4 koji su redovito niski, pa uzimam Euthyrox. Bila sam prije dva tjedna u VV, pa sada čekam nalaze. Da li je istina da Euthyrox šteti srcu? Neke pacijentice navodno uzimaju neke betablokatore da bi zaštitile srce?
Nažalost imam dosta izraženu i mastopatiju, ali me doktorica utješila da to tako izgleda kod dijabetičarki ali ne mora biti ništa zabrinjavajuće, odnosno nema potrebe često raditi punkciju, već redovite UZV kontrole i mamografiju. Hvala puno još jednom.

Offline cathy

• Global Moderator
Euthyrox i srce
« Odgovori #3 : Utorak, 07.11.2006 u 16:56:16 »
Koliko znam, E. ne šteti srcu. Jedino ako doza nije optimalna, odnosno ako ga se uzima više nego što je potrebno, može doći do hipertireoze i svih problema koje ona nosi.

Naime, u Euthyroxu se radi o sintetskom tiroksinu, dakle istom onom hormonu koji luči zdrava štitnjača. Do lupanja srca dolazi kod hipertireoze, bilo da je ona izazvana previše aktivnom štitnjačom (što kod tebe i kod mene nije slučaj), bilo da je posljedica previše izvana uzetog tiroksina. Zbog toga je važno raditi kontrole i prilagođavati dozu.

Offline tanjap

• Ja znam...
.......
« Odgovori #4 : Utorak, 07.11.2006 u 17:41:21 »
Hej cure, zainteresirale ste me s ovim jer ja moram na te pretrage jer me gastroenterolog salje jer su mi jetrene vrijednosti povecane...iskrenoo, ne kuzim da li to ima veze ali od dr Ostojica na Rebru naravno nisam mogla dobiti objasnjenje..kakav je bio slucaj kod vas da su vam radili te pretrage? Puno hvala na odgovoru! :salute:

Offline cathy

• Global Moderator
Štitnjača i mastopatija
« Odgovori #5 : Utorak, 07.11.2006 u 17:56:08 »
Vrijednosti jetrenih enzima nemaju veze sa štitnom žlijezdom i njenim hormonima.

Mene je dijabetologinja poslsla na vađenje krvi radi određivanja antitijela. Hashimoto ponekad ide uz dijabetes tip 1; naime, obje su bolesti autoimune.

Offline tanjap

• Ja znam...
Štitnjača i mastopatija
« Odgovori #6 : Utorak, 07.11.2006 u 20:05:03 »
da, i ja sam poslana jer mi doktor zeli znat da nemam neku autoimunu bolest...

Offline taty

• Diabetes junior
Štitnjača i mastopatija
« Odgovori #7 : Četvrtak, 09.11.2006 u 22:39:29 »
Evo i ja sam tip jedan i od prije dvije godine imam problema sa stitnjacom-hipotireozom. Pijem euthyrox i concor.
Diagnosticirana mi je u V.V. posto sam se pozalila da imam neki cudan osjecaj nemirnog srca. Otkucaji srca su mi bili veliki 100 u min. i kao da mi poigrava.Osjecala sam se iscrpljenom,razdrazljivo, plakala sam za svaku glupost e mislila sam da ludim, nisam se kuzila sta mi je, a nisam ni znala da mi je sve to od hormona.Budila sam se umorna, a spavalo mi se stalno, mogla sam zaspat hodajuci samo da sam zatvorila oci...
Mislim da concor pijem radi toga sto mi srce ubrzano kuca zbog stitnjace.
Nalaz mi je sad ok i ja se dobro osjecam.
Mislim da utjece na srce i na zivce, ma na sve kad hormoni podivljaju podivlja ti i organizam

Offline Grgica

• Diabetički wannabe
Štitnjača i mastopatija
« Odgovori #8 : Petak, 10.11.2006 u 05:16:49 »
Citat:
Osjecala sam se iscrpljenom,razdrazljivo, plakala sam za svaku glupost e mislila sam da ludim, nisam se kuzila sta mi je, a nisam ni znala da mi je sve to od hormona.Budila sam se umorna, a spavalo mi se stalno, mogla sam zaspat hodajuci samo da sam zatvorila oci...

Vrlo slično je bilo i sa mnom. Otkucaji srca su mi bili ovo ljeto oko 95. Sada su oko 75, i ne pijem ništa za srce, ali često osjećam bol u grudima, s lijeve strane. Nekada mi je vrlo teško popeti se par katova stepenicama, a nekada, doduše samo par puta u nekoliko zadnjih godina se desilo, da mi je srce lupalo i imala sam pritisak u grudima kao da sam trčala maraton, a nisam ništa teško radila. Ovaj umor je poseban problem, jer moram raditi. Ne radi se samo o fizičkom umoru već i o mentalnom, jako se teško skoncentrirati ili nešto zapamtiti. Meni dosta opada kosa i dobila sam par kilograma. Predpostavljam da je i to hormonski poremećaj. Problemi s mastopatijom su se pojavili nakon što sam počela piti Euthyrox. Doktorica kaže da to nije povezano. Još uvijek čekam nalaze. Pozdrav  i puno hvala svima što ste podijelili vaša iskustva.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Štitnjača i mastopatija
« Odgovori #8 : Petak, 10.11.2006 u 05:16:49 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.