Autor tema: molim vas za pomoc- jedno pitanje  (Posjeta: 1667 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline kristina2412

• Tek učim pisati...
  • **
molim vas za pomoc- jedno pitanje
« : Nedjelja, 17.09.2006 u 13:24:55 »
tati je prije jedno tri tjedna otkrven secer odvezen je u bolncu sa secerom visine 23 nakon tjedan dana pusten je kuci i trenutno se nalazi na inzulinskom ljecenju. inzulin si daje ujutro u 7.30 u 12.30 u 18.00 i u 22.00 propisana doza mu je cetiri. tata si puno puta umjesto cetiri daje dozu dva secer mu je uijek od 4.5 do najvise 6.0 koji put u kad izmjeri secer prije davanja inzulina u 22 sata ima secer 4.8 ili manje i onda si treba dati dozu od 4 meni je sve to jako nerazumljivo i opcenito se jako lose snalazimo u svemu tome. ne bi li si on trebao davati inzulin ako mu secer skozi na 8 ili 9 a ne da si daje dozu od 4 dok mu je secer nizak. sto se tice jede kako mu je propisano jako pazi na hranu ali uvijek pojede dosta tako da nije gladan. hvala vam puno

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: molim vas za pomoc- jedno pitanje
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 18.09.2006 u 11:55:19 »
Citat: "kristina2412"
tati je prije jedno tri tjedna otkrven secer odvezen je u bolncu sa secerom visine 23 nakon tjedan dana pusten je kuci i trenutno se nalazi na inzulinskom ljecenju. inzulin si daje ujutro u 7.30 u 12.30 u 18.00 i u 22.00 propisana doza mu je cetiri. tata si puno puta umjesto cetiri daje dozu dva secer mu je uijek od 4.5 do najvise 6.0 koji put u kad izmjeri secer prije davanja inzulina u 22 sata ima secer 4.8 ili manje i onda si treba dati dozu od 4 meni je sve to jako nerazumljivo i opcenito se jako lose snalazimo u svemu tome. ne bi li si on trebao davati inzulin ako mu secer skozi na 8 ili 9 a ne da si daje dozu od 4 dok mu je secer nizak. sto se tice jede kako mu je propisano jako pazi na hranu ali uvijek pojede dosta tako da nije gladan. hvala vam puno

Dobro dosla!
Drago mi je da se zelis upoznati sa 'bolescu' tvog tate. Sjetim se kad sam i ja skuzio da imam dijabetes koliko sam malo znao o tome. Ako slikovito zelis saznati o osnovama dijabetesa ima zgodan link gdje to mozes vidjeti u obliku stripa:
http://www.cartoonmd.com/
Izaberi Comics i kreni redom...
Jedino je pretpostavka da trebas znati engleski.  :(
Mislim da ti je to jednostavnije prikazano nego da citas za pocetak neke knjige sa kompliciranim doktorskim nazivima sto te moze odvuc od onoga sto u stvari zelis znati.
Naravno mozes dosta toga procitati i na nekim domacim stranicama:
http://www.zadi.hr
http://dijabetes.plivazdravlje.hr
---
Nego, interesira me koji inzulin koristi tvoj tata? Iz kojeg dijela Hrvatske ste? Prema rezultatima koje si navela, super se snasao. Medjutim osnovno kod dijabetesa je prehrana i inzulin (fiz.aktivnost).
Pozdrav i sretno  :bye

Offline kristina2412

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #2 : Utorak, 19.09.2006 u 15:13:00 »
hvala na odgovoru i hvala za stranice odmah cu si pogledati. sto se tice fizicke aktivnosti mislim da se cak preopterecuje osim sto radi 11 sati u kuhinji svako popodne se kod kuce bavi tezi fizickim poslovima oko kuce kopanje, zidanje i tako. inzulin je insulatard penifil 3 i actrapid penifil 3. doktorica mu je rekla da treba pojacati obroke pokusali smo jeo je stvarno puno ali opet secer ostaje oko 5 i ako preskoci jednu dozu secer  mu ne skoci

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #3 : Utorak, 19.09.2006 u 15:43:08 »
Citat: "kristina2412"
hvala na odgovoru i hvala za stranice odmah cu si pogledati. sto se tice fizicke aktivnosti mislim da se cak preopterecuje osim sto radi 11 sati u kuhinji svako popodne se kod kuce bavi tezi fizickim poslovima oko kuce kopanje, zidanje i tako. inzulin je insulatard penifil 3 i actrapid penifil 3. doktorica mu je rekla da treba pojacati obroke pokusali smo jeo je stvarno puno ali opet secer ostaje oko 5 i ako preskoci jednu dozu secer  mu ne skoci

ma tata ti je super, ako tako nastavi, bas me zanima koliki ce mu izmjeriti hemoglobin HbA1c nakon 3 mjeseca (prosjek glikemija u zadnja 3 mjeseca). Ako stvarno tesko fizicki radi, bolje da preskoci ili bar smanji pogotovo brzi inzulin, u ovom slucaju actrapid. Insulatard je spori inzulin koji polako djeluje kroz dan, dok se brzi daje poslije (ili prije) obroka. Dakle simulacija gusterace koja ne radi.
Mene je jedino strah hipoglikemija, dakle ako tvom tati padne secer ispod 3 cak 2. Toga se najvise treba cuvati, pogotovo u snu. Imate li doma u frizideru i neki GlucaGen HypoKit ? Morate biti vi doma spremni ukoliko nedobog dodje do nesvjestice uslijed pada secera, da mu znate dati GlucaGen. Na srecu, meni je supruga tako jednom spasila zivot, na sto je doktorica iz Hitne kasnije rekla da se 90% ljudi ne-dijabeticara koji zive sa dijabeticarom ne usude ili ih je strah dati glucagen.
Pozdrav

Offline kristina2412

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #4 : Srijeda, 25.10.2006 u 20:24:55 »
htjela sam samo reci da je tata prije jedno dva tjedna bio na prvoj kontroli dobio je novu terapiju neku blazu trenutno nisam kod kuce zbog faxa pa nisam bas dobro upucena, uglavnom rekli su mu da sad treba dva mjeseca biti na toj terapiji i ako sve bude bilo u redu kao do sada nakon toga prelazi na tablete, tata trenutno korsteci novu terapiju ima secer izmedju 4 i 5 znaci da je sve u redu, znaci ipak je moguce da se netko skine sa inzulina

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #5 : Srijeda, 25.10.2006 u 22:04:05 »
Naravno da je moguće da se netko skine s inzulina, pogotovo ako je riječ o tip 2 dijabetesu. Kod tipa 1 je to rjeđe i ako se i dogodi taj period se zove "medeni mjesec" i on je privremen. Drago mi je da se tvom tati stabiliziralo stanje. :thumbleft:

~~ Desiree ~~

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #5 : Srijeda, 25.10.2006 u 22:04:05 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.