Autor tema: Dijabetes i trudnoća u četrdesetim  (Posjeta: 3975 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Mirta

• Ja znam...
    • Migimage galerija
Dijabetes i trudnoća u četrdesetim
« : Subota, 05.08.2006 u 11:17:34 »
Pozdrav,
imam 40 godina, dijabetičarka sam već 30 godina, tip1, na inzulinu odpočetka.  Imam povišeni tlak, na Cilazilu, na očima početna neproliferativna retinopatija, laser još nije trebao. Ostalo OK.
Konačno sam došla u situaciju da razmišljam o bebi, ali, pitam se da li to moje godine i dijabetički staž zajedno dozvoljavaju. Imate li vi kakva saznanja o tome i koliko godina imaju mame i trudnice na ovom našem forumu?
Nekako se pitam da li mi to sve treba, jer zaista, nisam baš sigurna imam li energije za sve to. :roll: Moga mi je dijabetesa već dosta i umorna sam od svega toga. :cry: Šećeri mi nisu baš idealni, stalno se sa njima borim, a HbA1C je izmedju 6 i 7.
Drugo je pitanje što mislite, da li je pametno sve to odraditi negdje vani, u inozemstvu, jer bi se situacija mogla tako posložiti, da za to vrijeme baš budem sa dragim na njegovom postdocu negdje u Francuskoj ili Njemačkoj?   :?:

Offline Gorka

• Forumski moderator
Re: Dijabetes i trudnoća u četrdesetim
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 07.08.2006 u 21:18:09 »
Citat: "Mirta"
Moga mi je dijabetesa već dosta i umorna sam od svega toga. :cry: Šećeri mi nisu baš idealni, stalno se sa njima borim, a HbA1C je izmedju 6 i 7.

trudnoca ti je idealno stanje za uhvatiti novi energiju za borbu s dijabetesom. prekopaj malo po starim trudnickim temama, pa ces vidjeti s koliko su cure odusevljenja pisale o dobrim secerima tokom trudnoce

Citat: "Mirta"
Drugo je pitanje što mislite, da li je pametno sve to odraditi negdje vani, u inozemstvu, jer bi se situacija mogla tako posložiti, da za to vrijeme baš budem sa dragim na njegovom postdocu negdje u Francuskoj ili Njemačkoj?   :?:

o da, definitivno! ako si to mozes priustiti, malo prekopaj po netu i drugim forumima pa ces vidjet iskustva cura kaj su radale kod nas po bolnicama. ok, o Petrovoj bas i nema toliko, ali nema ni bas puno pozitivnih iskustava, osim sto su svi odusevljeni da se bebaci zdravi i cakani rode. sto se tice dijabetesa i trudnoce ne znam kako je vani, ali sto se tice samog poroda i pracenja trudnoce, brisi van

i da, kad se definitvno odlucis za trudnocu javi da drzimo palceve za plusic na testu  :wink:
*** TIP 3 ****

Offline Maja

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2 : Srijeda, 16.08.2006 u 08:15:59 »
Draga Mirta! Rodila sam sa 35 godina, zadovoljna vođenjem trudnoće, bez većih komplikacija. I ja sam sumnjala u ispravnost odluke, HbA1c mi je bio 7,5 kad sam zatrudnjela, šećeri prilično neregulirani. A sad evo razmišljam o drugom djetetu. Mislim da to dovoljno govori. Sretno!
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #3 : Srijeda, 16.08.2006 u 16:39:19 »
Ja ti preporučam da se odlučiš za trudnoću. Hba1c ti nije loš. Ja sam prije trudnoće pila Irumed radi bubrega, također imam početnu neproliferativnu retinopatiju i to mi ništa nije smetalo kod trudnoće. Čak mi se stanje na očima malo i popravilo nakon poroda.
Što se tiče obavljanja svega toga u inozemstvu, preporučam, iako ja imam samo dobra iskustva s Petrovom i doktorima koji su mi vodili trudnoću.

~~ Desiree ~~

Offline Mirta

• Ja znam...
    • Migimage galerija
Re: Dijabetes i trudnoća u četrdesetim
« Odgovori #4 : Srijeda, 15.11.2006 u 22:35:10 »
Citat: "Gorka"
trudnoca ti je idealno stanje za uhvatiti novi energiju za borbu s dijabetesom. prekopaj malo po starim trudnickim temama, pa ces vidjeti s koliko su cure odusevljenja pisale o dobrim secerima tokom trudnoce

Hm, možda imaš pravo, iako, ja sam tako slab karakter.  :(

o da, definitivno! ako si to mozes priustiti, malo prekopaj po netu i drugim forumima pa ces vidjet iskustva cura kaj su radale kod nas po bolnicama. ok, o Petrovoj bas i nema toliko, ali nema ni bas puno pozitivnih iskustava, osim sto su svi odusevljeni da se bebaci zdravi i cakani rode. sto se tice dijabetesa i trudnoce ne znam kako je vani, ali sto se tice samog poroda i pracenja trudnoce, brisi van

Hm, dakle ako se za to odlučim onda fakat moram tempirat da bude vani. :) Pokušavam doć do svoje dijabetologice na pregled, ali s tim čekanjima je uvijek problem ...

i da, kad se definitvno odlucis za trudnocu javi da drzimo palceve za plusic na testu  :wink:

Ako se odlučim, budem. :)
I da, ispričavam se na kasnom javljanju, jednostavno nisam već dugo čitala forum. O trudnoći nisam još počela ozbiljno razmišljat, ali još uvijek nije isključeno. Uh, godine idu, a ja se ponašam kao da ću živjet vječno. ;)

Offline Mirta

• Ja znam...
    • Migimage galerija
« Odgovori #5 : Srijeda, 15.11.2006 u 22:36:22 »
Citat: "Maja"
Draga Mirta! Rodila sam sa 35 godina, zadovoljna vođenjem trudnoće, bez većih komplikacija. I ja sam sumnjala u ispravnost odluke, HbA1c mi je bio 7,5 kad sam zatrudnjela, šećeri prilično neregulirani. A sad evo razmišljam o drugom djetetu. Mislim da to dovoljno govori. Sretno!

A koliko sad imaš godina, ako se smije znati? :)

Offline Mirta

• Ja znam...
    • Migimage galerija
« Odgovori #6 : Srijeda, 15.11.2006 u 22:38:01 »
Citat: "Desiree"
Ja ti preporučam da se odlučiš za trudnoću. Hba1c ti nije loš. Ja sam prije trudnoće pila Irumed radi bubrega, također imam početnu neproliferativnu retinopatiju i to mi ništa nije smetalo kod trudnoće. Čak mi se stanje na očima malo i popravilo nakon poroda.
Što se tiče obavljanja svega toga u inozemstvu, preporučam, iako ja imam samo dobra iskustva s Petrovom i doktorima koji su mi vodili trudnoću.

OK, hvala na savjetima. Nego, jeste li vi sve rodile carskim rezom? Čitala sam da dijabetičarke tako rađaju.

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #7 : Srijeda, 15.11.2006 u 23:40:41 »
Ja sam rodila na carski zbog retinopatije. Inače ako je sve u redu sa trudnoćom i nemaš nekih komplikacija vezano uz dijabetes, nema razloga da ne rodiš prirodnim putem.

~~ Desiree ~~

Offline pcelicamaja

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #8 : Četvrtak, 28.12.2006 u 15:33:02 »
Mirta, hrabro naprijed! Možda je već na putu?
Ja sam svoje treće dijete rodila u 40-toj, normalnim putem. Morala sam se više kontrolirati nego li ostale trudnice - i to je sve.
Najviše što čujem u tvojem vapaju je "dosta mi je svega".
 Bilo je i meni, nisam ni pomišljala na trudnoću nakon 2. djeteta, osjećala sam se kao da mi je 80 a ne 40.
Dijete je unijelo veselje u moj dom, u moju dušu.
Sada, osjećam lagani teret godina (41) ali  osjećam se jako dobro-psihički.
Djeca pomlađuju.
 :thumbleft:  :thumbright:
Kreni! :occasion5:

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Ponedjeljak, 29.01.2007 u 09:59:51 »
Zanima me s koliko je godina najoptimalnije roditi djete, da li su problemi veci ako si starija prvorotkinja?

Offline bakrena

• Forumski moderator
« Odgovori #10 : Ponedjeljak, 29.01.2007 u 18:11:33 »
ako me pamcenje dobro sluzi, najbolje bi bilo između 25. i 30. imati prvi porod bez obzira na dijabetes.
ali na razvoj djeteta također utjece hrpa drugih faktora tako da nije iskljuceno da zena prvorotkinja u 40.oj ima manjie komplikacija, ili ih nema uopce dok neka zena sa 25 ima raznoraznih problema...

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Ponedjeljak, 29.01.2007 u 20:41:59 »
hvala na odgovoru Bakrena!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #11 : Ponedjeljak, 29.01.2007 u 20:41:59 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.