Autor tema: Hrana 'za dijabetičare'  (Posjeta: 35836 )

0 članova i 5 gostiju pregledava ovu temu.

Offline dr Luigi

• Dijabetički amater
    • http://www.diabetes-split.hr
Hrana 'za dijabetičare'
« Odgovori #105 : Ponedjeljak, 05.03.2007 u 18:47:57 »
Citat: "dado"
Puno bolja od cole light al joj fali još samo malo da bude kao i obična cola.

Je Dado, u pravu si. Fali joj još malo cukra pa  da bude kao i obična. :D
a bene

Offline stylex

• Ja znam...
Hrana 'za dijabetičare'
« Odgovori #106 : Srijeda, 07.03.2007 u 09:09:34 »
Evo i ja probao. Negdje mi je na pola puta izmedju Lights i regularne.  

A u bambus ide nelose pa se osjecam .

Offline Pirgavi

• Ja znam...
    • http://www.fotozine.org/?omen=pamuk
Hrana 'za dijabetičare'
« Odgovori #107 : Petak, 09.03.2007 u 15:02:45 »
Hmph, i ja probo, i nije nešto, malo je bolja od lightce, ali nije ni do koljena Pepsi Maxu.

Offline Em

• Tek učim pisati...
  • **
Biljni lijekovi
« Odgovori #108 : Utorak, 20.03.2007 u 15:39:42 »
Lijep pozdrav,
Kakva su vam iskustva s biljnim lijekovima--za imunitet te upale tipa Matija bilje itd--kada terapije ne daju najbolji ucinak pa doktor savjetuje podizanje imunbiteta. Pitanje ide prvenstveno damama na forumu. Hvala.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Re: Biljni lijekovi
« Odgovori #109 : Četvrtak, 22.03.2007 u 11:05:32 »
Citat: "Em"
Lijep pozdrav,
Kakva su vam iskustva s biljnim lijekovima--za imunitet te upale tipa Matija bilje itd--kada terapije ne daju najbolji ucinak pa doktor savjetuje podizanje imunbiteta. Pitanje ide prvenstveno damama na forumu. Hvala.

Nije baš hrana, ali jesu dodaci prehrani pa neka ostane unutar ovog topika.

Dakle, ne znam od kakvih upala boluješ i je li to vezano za tvoje eventualne probleme sa šećerom. Kao hardcore dijabetičar nisam nikad imala problema s imunitetom, tj. za razliku od nedijabetičkih prijateljica, nikad nisam imala upale mokraćnog trakta, kandidijazu samo dva puta u životu, prehlade samo ponekad i to kad i svi oko mene i tako dalje... Ali, kad sam tek dobila dijabetes, moja majka je dobila savjet od jedne druge majke djeteta s dijabetesom da je za prevenciju infekta i "podizanje imuniteta" dobro uzimati matičnu mliječ. Pa sam to jedno vrijeme koristila... ne znam je li pomoglo.

I još jedna stvar, moj muž nedijabetičar puno češće od mene ima upale grla. Mislim da to ima veze s njegovim mandulama. Meni su moje izvađene kad sam imala 8 godina.

Na imunitet jako utječe i način života i prehrana i sve...

Na kraju: poslala sam ti PM.

Offline gordan

• Ja znam...
    • http://psychoblogija.blog.hr/
Hrana 'za dijabetičare'
« Odgovori #110 : Utorak, 27.03.2007 u 13:28:57 »
Baš sam ovih dana čitao Nutritional Management of Diabetes Mellitus (imate je za skinuti ovdje na forumu) ... poglavlje o ugljikohidratima.

Piše da istraživanja nisu potvrdila korist od umjetnih zaslađivača u pićima u odnosu na šećer.
Također piše da su za razine glukoze u krvi puno štetnije zasićene masti nego ugljikohidrati (uključujući i saharozu).
Kao ... manje je štetno pojesti komad torte nego masni svinjski odrezak.
Uostalom preporučuju da oko 60-70% prehrane dijabetičara trebaju činiti ugljikohidrati.
Mislim ... puno je toga očito još nepoznato, puno je zabluda i neznanja, a tu su i proizvođači hrane koji prodaju neke kao "light" namirnice čija je korisnost upitna.

Primjerice ... vjerojatno znate da većina dijabetičkih udruga u svijetu više ne preporučuje izbjegavanje šećera (saharoze) dijabetičarima. ad to kažem ljudima (nedijabetičarima) ne mogu vjerovati ... za njih je dijabetes = zabrana konzumacije šećera.

Offline insekt9

• Ja znam...
Hrana 'za dijabetičare'
« Odgovori #111 : Utorak, 27.03.2007 u 14:45:10 »
Ja sam se skroz odvikao od Coca-Cole. Jednostavno sam je izbacio iz spiska potrebnih stvari. U to vrijeme mi nije nikako odgovarala (imao sam vjetrove). Onda sam prekrizio (kao i dosta toga finog i nezdravog u zivotu).
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Hrana 'za dijabetičare'
« Odgovori #112 : Utorak, 27.03.2007 u 15:56:14 »
Citat: "insekt9"
Ja sam se skroz odvikao od Coca-Cole. Jednostavno sam je izbacio iz spiska potrebnih stvari. U to vrijeme mi nije nikako odgovarala (imao sam vjetrove). Onda sam prekrizio (kao i dosta toga finog i nezdravog u zivotu).

nadam se da ces izdrzati u svom naumu, a ne ko ja...

Offline insekt9

• Ja znam...
Hrana 'za dijabetičare'
« Odgovori #113 : Srijeda, 28.03.2007 u 09:17:02 »
Citat: "SuperHrvoje"

nadam se da ces izdrzati u svom naumu, a ne ko ja...

A joj, ispocetka jedva, kad god bih usao u trgovinu posao bih prema fridzu sa njom, ali bi me zena odgovorila u zadni cas. Inace u trgovine ne volim ici, idem samo sa zenom u nabavku, inace se ne snalazim. Niti poznajem cijene pojedinacno, kupim sto mi je pod rukom i platim. Onda zena kuka kako je nesto skupo. Znaci, sljedeci put posaljem nju i tako skidam odgovornost sa sebe.

Ocito sam jak na karakteru jer nikad nisam pusio (kad je cijela ekipa pocela eksperimentirati ja sam rekao da necu i tako je ostalo), isto tako kad sam dobio DM prestao sam sa slatkim, prekrizio to u glavi. Sad ili je do karaktera ili sam imao srecu pa DM dobio u godinama kad sam razumniji (22)
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Hrana 'za dijabetičare'
« Odgovori #114 : Srijeda, 28.03.2007 u 11:33:58 »
Citat: "insekt9"
Sad ili je do karaktera ili sam imao srecu pa DM dobio u godinama kad sam razumniji (22)

ja sam DM dobio sa 34 :)
razumniji ? Sumnjam. Tek sad sam lud

Offline Wishman01

• Diabetički wannabe
Hrana 'za dijabetičare'
« Odgovori #115 : Ponedjeljak, 09.04.2007 u 16:10:16 »
Citat: "SuperHrvoje"

ja sam DM dobio sa 34 :)
razumniji ? Sumnjam. Tek sad sam lud

Za slatkim, zar ne?
:smt118

I ja sam bio Cocacoličar, sad to smeće koristim jedino kako bih se povratio iz hipa jer nekako najbrže djeluje. :oko)
Da, i ja sam dijabolicar

Offline mirela78

• Ja znam...
Odg: Hrana 'za dijabetičare'
« Odgovori #116 : Utorak, 07.04.2009 u 16:41:14 »
Dize li vama light majoneza jako secer? Jucer sam probala light majonezu sa 60% manje masnoce i digla mi je secer sa 6,8 na 9,4.   :-\  Sigurna sam da je od nje jer sam za veceru imala isto sto i za rucak (ostalo od rucka pa da se pojede), ali razlika je bila u malo majoneze light (koju za rucak nisam jela).

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #117 : Utorak, 07.04.2009 u 21:13:14 »
Tesko da ti je od majoneze osim ako si pojela UZASNO puno. Majoneza se uglavnom sastoji od masnoca i ne moze ti dignuti GUK u kratkom roku. Vjerojatno ima malo secera, ali morala bi pojesti pola tegle da to mozes izmjeriti (druga stvar je sto ces izmjeriti iduce jutro).

Metabolizam je zajebata stvar. Isti input ne mora uvijek znaciti isti rezultat GUK-a. Ako se dobro sjecam, nekidan ti je takodjer tijesto za veceru znatno vise dignulo secer nego isto tijesto za rucak. Ako skuzis da je to kod tebe pravilo, mozes a) ubaciti setnju, trcanje ili neku drugu fizicku aktivnost iza vecere, b) jesti manje UH za veceru, c) prilagoditi uzimanje lijekova tome da dobijes peak u to doba. Poredao sam u redoslijedu kojim bih ja isao. Disklejmer: o uzimanju lijekova trebas se savjetovati s doktorom, a ne slusati budale s foruma :bonk:

Btw, nemoj jesti "zato da se ne baci". Jedi iz uzivancije, onda ti je poslije manji bed ako glukometar izbaci nesto dvoznamenkasto :mig:
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #118 : Utorak, 07.04.2009 u 22:28:36 »
Hmm... Jutros sam izmjerila 7,6. Onda vjerojatno i nije bilo od majoneze. Stvarno sam je malo uzela, tek toliko da vidim reakciju.
Sad kad razmislim... Mozda je i od Cole Zero iako na njoj pise da je sve 0g. Jucer sam ju popila izmedju rucka i vecere. Mozda je ona polako digla secer.    :confused:

Uglavnom, tek sam na pocetku i kao sto sam vec rekla, jos uvijek eksperimentiram s hranom. Moram priznati da su me malo isplasili u bolnici rekavsi da mi GUK ne bi smio prelaziti 8 nakon obroka. Kad god predje tu granicu (samo tri-cetiri puta do sada) malo panicarim.
Sto se aktivnosti tice, svaki dan setam ali i vozim 10-20 km na sobnom biciklu. Ako sam vise setala, manje vozim i obrnuto. Pijem i jako puno tekucine (vode i limunade sa natrenom).

Imam odredjenu dozu lijeka i mislim da ne bih smjela uzimati vise nego sto mi je receno. Pogotovo sto od njih imam nuspojave  ::) (zato i jesam jos sutra na bolovanju, a praznici ionako pocinju u cetvrtak  8)).

O vjeruj mi, ne jedem ja zato da se ne baci jer uzivam u jelu (sto se na meni i vidi  ;D). ALi dokle god ja smijem jesti povrce, pogotovo svjeze, sretna sam.

Offline roxy

• Diabetes junior
« Odgovori #119 : Nedjelja, 21.06.2009 u 13:15:08 »
 :misli: Pozdrav svima. Nadam se da će mi neko odgovorit, jer vidim da već dugo tu ne pišete al u nadi je spas. Evo lijepo molim dajte još malo nas friške podučite toj klopi. Vidim ja da vi svašta jedete ???, toga baš i nema u knjigama. Kak smo mi još friški, tj.moj muž baš se i ne usudimo eksperimentirat, al vidim da se spominju majoneze, nutele....  ??? ??? Dajte mi i malo ideja kaj jedete za doručak i večeru? Mislim da je i njemu već sad dosta sira. Musle ne voli, nikak, pa to ne dolazi u obzir. Po onim knjigama kaj gledam i večera je kuhana, al majko moja ko to stigne tak nakuhavat, a bome i nije baš jeftino stalno nekakvo meso nakuhavat.Jel imate kakve zgodne kuharice za preporučit? Kak vam uglavnom izgledaju jelovnici. Pretpostavljam da su oni s dužim stažem već sami nekaj skombinirali. Kaj od one "normalne " klope ipak gricnete i kolko, a kaj ni u kojem slučaju.Doduše moj muž bi trebal za početak skinut kile, al kad to postigne ... Puno hvala na svjetima unaprijed. Mislim da je novima uvijek to s hranom nateža stvar.  :bye:

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #119 : Nedjelja, 21.06.2009 u 13:15:08 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.