Autor tema: Hrana 'za dijabetičare'  (Posjeta: 35836 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Luka

• Skoro profi diabetičar
  • Spol: Muški
    • Pripreme za prvi maraton
Odg: Hrana 'za dijabetičare'
« Odgovori #120 : Nedjelja, 21.06.2009 u 22:49:26 »
u principu dijabeticar smije jesti sve osim rafiniranog secera i namirnica
koje ga sadrze. eh, sad, velika je razlika u tome da li je osoba na terapiji inzulinskom pumpom ili je na terapiji penovima, sto uvelike odredjuje kada i koliko jedan dijabeticar (u pravilu) smije pojesti.

takoder, ista doza ugljikohidrata ce dizati secer kod svake osobe drukcije i to je nesto sto se u pocetku mora savladati. Jer, ako se na pocetku skuzi kako odredena hrana utjece na GUK kod pojedinca, isti ce se moci sukladno tome i ponašati.

Dakako da je novima s hranom to najteža stvar, Vjeruj, nije bajka ni starima. Rijec je o konstantnom upoznavanju svoga tijela i reakcija koje ono cini na unos hrane.

Prehrana dijabeticara je idealna za skidanje kg-a, ali preporucam najprije da suprug upozna kako njegovo tijelo reagira i onda ce kasnije moci modificirati zivotni stil i prehranu sukladno zeljenoj kilazi.

Ovo su neke od mojih preporuka:
- izbjegavajte bijeli kruh, bijelu rizu i pastu jer postoje crna riza, crna pasta, crni  kruh, crni krekeri i druge integralne zitarice. To je veoma vazno jer su integralne zitarice kompleksni ugljikohidrati i njihova je razgradnja sporija. Glikemijski je indeks nizi i ne dizu naglo GUK (ja takoder izbjegavam i krumpir jer ga ne volim, ali to sam ja...).
- pokusajte kombinaciju proteina (meso peradi bez koze i masnoca, riba svake vrste) kombinirati s integralnim zitaricama jer se dobiva osjecaj sitosti kroz dulje vrijeme i osoba nije gladna sat vremena nakon obroka.
- umjesto vocnih sokova preporucam piti limunadu jer limun takoder na svoj nacin utjece na snizavanje razine GUK-a
- kada je voce u pitanju, ukusi su razliciti, ali prema svemu sudeci, primijetio sam da su jabuke nekako najzahvalnije dijabeticarima bez obzira na razdoblje u godini.

Isprika na opsirnom uvodu, ali morao sam napisati svoje (nekakvo) videnje situacije.

Moj dorucak:
- obicno su to zobene pahuljice i mlijeko s dodatnom jednog cokoladnog praha iz dm-a. Uglavnom kombiniram mlijeko sa zitaricama jer mi to daje osjecaj sitosti. Takodjer, pahuljice skoro svih vrsta imaju visi glikemijski indeks i s njima treba ipak pripaziti. Ja si pokusam ne prijeci 60g CH za dorucak. To bi bilo 50g zobenih, 2,5dcl mlijeka 0,9% i tog praha koji ovisno o dozi stavim u vrijednosti oko 15g CH.
Alternative za dorucak:
- jaje + mlijeko + zobene
- mlijecni namaz light + kruh + mlijeko
- kruh + šunka + mliječni namaz light + mlijeko
- kefir + zobene pahuljice ili corn flakes (oprez s količinom)
- kefir ili mlijeko + jabuka + corn flakes ili zobene (miks sve skupa)
- frape (jagode + mlijeko + pola banane) + Krekeri integralni
- jogobella light + zobene pahuljice (ili neke druge pahuljice) ili krekeri integralni
- svjezi kravlji sir iil zrnati cottage sir + krekeri ili kruh + jogurt obicni ili kefir ili kiselo mlijeko

Ako kazete da suprug ne voli muesli, nadam se da ne mislite na sve vrste pahuljica. Dorucak je veoma vazan jer ako covjek odmah ujutro jede, 'ima' osjecaj sitosti tokom cijelog dana. Pahuljice svakakvih vrsta u kombinaciji s mlijecnim proizvodima se preporucaju generalno kao najzdravija i najzasitnija kombinacija.

Za veceru bi bilo kod mene idealno kad bih pojeo ribu+riža ili pašta (integralna)+povrće. Obicno se idealka ne desi iz raznoraznih razloga kao veceras, no dobro. Danas sam za veceru npr. uzeo tunu rio mare (ocijeđenu) i salatu .

Ovako bih ja to inace:
integralna riza ili pasta s kuhanom ribom (jednostavno vise ju volim i imam ju prilike konzumirati) i povrcem ili salatom.Pa da sada ne spominjem razne kombinacije u nedogled dodati cu varijacije na temu:
- uz salatu kao zacin koristim acetto balsamico
- umjesto ribe ili mesa moze se dodati kuhano jaje i napraviti jedna bogata salata od povrca. Ta salata moze biti i od kuhanog (mrkva, tikvice sa zara, gljive), ili svježeg (krastavci, zelena salata, rajcica) povrca.
- integralna riza kad se pomijesa s piletinom i doda limunov sok, dobiva mi poseban okus
- umjesto rize ili paste znam ponekad konzumirati kuskus

Osobno nisam neki kuhar, pa moje kuhanje obicno bude vrlo jednostavno i kratkotrajno. Ove 'kompliciranije' stvari tipa umaci prepustam drugima, ali ih ni ne volim bas previse konzumirati (jer nikad zapravo ne mogu odrediti koliko sam cega pojeo). Da sam lud za njima, potrudio bih se i oko njih. Zasada nije tako.

Nadam se da sam donekle pomogao.

« Zadnja izmjena: Nedjelja, 21.06.2009 u 22:58:10 Luka »

Offline tanjap

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
« Odgovori #121 : Ponedjeljak, 22.06.2009 u 11:39:24 »
Na www.dijabetes.com.hr ima kuharca sa kalorijskim vrijednostima i ostalim za svako jelo...Kad sam dobila dijabetes,davne 1995.g. nabavili smo kuharicu na Vuku Vrhovcu, "Prirucnik dijetalne prehrane" R. Kovacevica ( ne znam moze li se jos gdje nabaviti),  ali recepti iz te kuharice izlaze u casopisu "Diabetes-slatki zivot" koji besplatno se moze nabaviti u prodavaonicama Konzum...

Offline roxy

• Diabetes junior
« Odgovori #122 : Ponedjeljak, 22.06.2009 u 13:45:47 »
Hvala na brzim odgovorima. Evo uglavnom ove glavne preporuke o hrani znam, a  neke će mi dobro doći.Inače imam ovu kuharicu doma od Kovacevica, i knjigu od Mayo klinike ( ovo nije kuharica nego ona općenito o dijabetesu), al ipak iskustvo je iskustvo, tj čovjek je čovjek  pa uvijek, uz knjige rado pitam ljude za savjet. Inače muž je za sada na Humalogu 50. Počeo je s dozama 30+0+12, ali izgleda da mu gušteraća još šljaka jer po malo smanjuje doze , ( rekla je doktorica da može po malo), pa je sad na 16+0+10, jer mu je kroz dan 4,4-6,5 ( ono ko normala), rijetko oko 7-7,5 ili više. On se jako boji hipa, i uvijek mu oko ručka (12) počne ić dole ( ispod 4 ili oko 3,5) pa si svaki dan oko 11 popije čašu soka jer misli da će mu prenaglo otić dole. Onda se počne znojit i malo trest , a ja nisam sigurna jel od šećera ( kad je npr malo ispod 4) ili je to više od straha???  Kad je došel u bolnicu bio je do 20 ,a HbA1c ( valjda sam dobro napisala) mu je bio 10. Inače u bol
nici na otpusnom piše tip 2, a kad je nakon tjedan dana bio na kontroli napisali su tip 1??? Valjda su se zeznuli samo ne znam u čemu. Sorry na opširnosti , al mislim si ak vam dam više informacija možete me i bolje savjetovati.  :W olor=black][/color]

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #123 : Utorak, 30.06.2009 u 01:21:46 »
- umjesto vocnih sokova preporucam piti limunadu jer limun takoder na svoj nacin utjece na snizavanje razine GUK-a
- kada je voce u pitanju, ukusi su razliciti, ali prema svemu sudeci, primijetio sam da su jabuke nekako najzahvalnije dijabeticarima bez obzira na razdoblje u godini.

Za limun mi je malo cudno. Prekrizio sam ga zajedno s narancama i mandarinama kad sam primijetio da mi opako dizu GUK. Dobro ne bas prekrizio, ali vrlo rijetko pijem limunadu i jedem narandzoliko voce (iliti agrume). Probat cu bas s limunadom... priznajem da nisam puno eksperimentirao, a prije D sam je volio popiti.

Za jabuke se potpuno slazem :cerek: Jedna od rijetkih stvari koja te moze izvuci iz hipa bez da te baci u roller coaster. Osim toga jabuka ima raznih vrsta, okusa, boja i oblika. Dok je limun limun.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Luka

• Skoro profi diabetičar
« Odgovori #124 : Utorak, 30.06.2009 u 17:05:47 »
Sto se tice limunade, da ima kakav takav efekt, pokusaj da bude zaista jaka, a ne dvije kapi na dec vode i sad ja imam limunadu....

:W

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #125 : Četvrtak, 02.07.2009 u 15:32:14 »
Ja, na primjer, iscjedim 4 limuna na bocu od 1,5 litre. Zasladim stevijom. I stvarno sam primijetila da mi budu nizi seceri ako je jaca.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #126 : Četvrtak, 02.07.2009 u 23:12:32 »
Probat cu, ali su mi trenutno seceri prilicno nepredvidljivi pa cu pricekati dok se ne ustabile. Prosli tjedan bio na godisnjem i GUK je bio super. Davao manje boluse, a uspio se udebljat. Cim sam se vratio GUK je poceo titrat i morao sam povecati doze (a svejedno mrsavim  :mama:).

Zakljucujem da je Lastovo lijek protiv dijabetesa :amen:

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #127 : Četvrtak, 16.07.2009 u 16:59:46 »
Evo vec nekoliko dana iscijedim si pola limuna u 2 dl vode i popijem za dorucak. Ujutro mi GUK najzivcanije reagira na bilo kakav pretjerani unos UH, ali mogu potvrditi da ga limunada nije primjetno uzdrmala. Doduse nisam primijetio ni narocito poboljsanje u odnosu na dorucak bez limunade, ali dovoljno mi je sto ne dize secer u nebo. Limunada je, naime, fina i lijepo me osvjezi ujutro. Hvala na savjetu Luka :laugh:

Offline Luka

• Skoro profi diabetičar
« Odgovori #128 : Subota, 18.07.2009 u 19:57:12 »
Doduse nisam primijetio ni narocito poboljsanje u odnosu na dorucak bez limunade, ali dovoljno mi je sto ne dize secer u nebo. Limunada je, naime, fina i lijepo me osvjezi ujutro. Hvala na savjetu Luka :laugh:

Molim, i drugi put. Inace, jaka limunada se koristi cak i u bolnicama za snizavanje razine glukoze u krvi. Eh sad, sto se tice znanstvenih razloga nisam detaljno upoznat sto se zbiva u organizmu, ali zasigurno ima veze s kiselinom (buduci da je limun iznimno kiseo), koja ima povoljan ucinak na gusteracu, osobito kod dijabetesa tipa 2, (buduci da im gusteraca ipak proizvodi nesto inzulina). Kod njih se konzumacija preporuca negdje 30 minuta do 1h prije obroka s (ajmo reci) nesto vise secera, kako bi se upravo potaknuo snazniji rad gusterace i njenih funkcija.

Offline bruno

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #129 : Petak, 30.10.2009 u 09:29:49 »
 :(, ja se tek uključio na forum a ono NEMA NIKOGA , datumi od par mjeseci stari. JEL TO PRONAĐEN LIJEK ZA DIJABETES pa niko više ne razgovara o nićemu?????????????????????????????????'

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #130 : Petak, 30.10.2009 u 09:48:58 »
Bok Bruno,
Samo ti pisi, vec ce se ljudi pojaviti. Ovo je valjda jedan od "dosadnih" foruma, svi smo pristojni i nema puno tenzija. Primijetila sam. citajuci neke druge internetske forume nevezane za dijabetes, da su obicno najzivlje diskusije tamo gdje se misljenja jako sukobljavaju.

Sto ne znaci da su samo takve diskusije plodne.

Napisi nesto o sebi ako zelis, ukljuci se u vec otvorene teme, pitaj, gnjavi, pametuj, svi to ovdje radimo  ;D 

Offline Luka

• Skoro profi diabetičar
« Odgovori #131 : Utorak, 26.07.2011 u 13:23:36 »
Kod njih se konzumacija preporuca negdje 30 minuta do 1h prije obroka s (ajmo reci) nesto vise secera, kako bi se upravo potaknuo snazniji rad gusterace i njenih funkcija.

Čitajući svoje prijašnje komentare, za sve pridošlice i zainteresirane ispravljam ovaj dio da bude jasniji:

Kod njih se konzumacija preporuca negdje 30 minuta do 1h prije obroka s (ajmo reci) nesto vise ugljikohidrata, kako bi se upravo potaknuo snazniji rad gusterace i njenih funkcija.

Mislio sam, dakle, na hranu s više ugljikohidrata. Nekako mi je izgledalo da se može krivo shvatiti.

Pozz!!!!!!!

Offline anica

• Diabetički wannabe
« Odgovori #132 : Ponedjeljak, 30.01.2012 u 20:57:06 »
Mayaa, ja znam da sam u bolnici uvijek dobivala 3 komada voća dnevno ( ne bananu, ne grožđe) i bilo je dobro. Sad mi od jedne jabuke tak naraste šećer da se mogu s njom izvući iz hipo. Ah nemoj baš slušati mene ja sam ti sva drugačija. Moraš sama isprobati što ti je dobro, a što nije. I tak cijelo vrijeme samo treba isprobavati. Sretno!!!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #132 : Ponedjeljak, 30.01.2012 u 20:57:06 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.