Autor tema: Odnos GUK nataste - GUK 2 sata nakon obroka  (Posjeta: 6543 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline gordan

• Ja znam...
    • http://psychoblogija.blog.hr/
Odnos GUK nataste - GUK 2 sata nakon obroka
« : Ponedjeljak, 26.06.2006 u 10:02:27 »
Pozdrav svima,

Imam jedno pitanjce. Naime svaka 2-3 dana mjerim GUK nataste, ujutro prije prvog obroka, te 2h nakon tog obroka.
I sad, primijetio sam da mi je odnos izmedju razine glukoze nataste i 2 sata nakon obroka obrnuto proporcionalan. Što je razina ujutro niža, to je nakon 2 sata viša i obruto (za one koje imaju neka znanja o statistici korelacija je -0,65). Inače, pazim da mi je svaki prvi obrok u danima mjerenja otprilike jednak.
S time da bih mogao imati dijagnosticiran dijabetes saznao sam prije oko 2-3 tjedna, tako da sam s dijabetičkom prehranom počeo prije oko 2 tjedna. Može li razlog tog čudnog odnosa razina taj što se organizam privikava na poprilično drugačiji način prehrane, te ce nakon nekog vremena ustabilizirati te razine. Ne znam.
Primjerice moj otac, kojem je dijagnosticiran tip2 ima prilično stabilne razine glukoze i kod njega je taj odnos pozitivan (on mi je i dao glukometar).
Evo npr. jutros mi je secer bio 6,7 a nakon obroka 14,5
Prije tri dana ujutro je bio 8,8, a nakon obroka 10,7.
Meni je to čudno...

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: Odnos GUK nataste - GUK 2 sata nakon obroka
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 26.06.2006 u 12:02:26 »
Citat: "gordan"
Pozdrav svima,
Evo npr. jutros mu je secer bio 6,7 a nakon obroka 14,5
Prije tri dana ujutro je bio 8,8, a nakon obroka 10,7.
Meni je to čudno...

interesantno, mislis da je tako moguce doci do razine Guk-a da prije i poslije obroka Guk bude isti?
Tvoja jednadzba je svakako prejednostavna. To ima mali milijun dodatnih parametara, kao sto se nalazilo u tvom obroku. Cak niti udjelima ugljikohidrata ispisanim na proizvodima nije previse za vjerovati, a kamoli jel crni kruh koji si pojeo bas bio crn ili ofarbani bijeli. Dalje, jos uvijek je veliki misterij i sami organizam kako ce reagirati na pojedine ugljikohidrate, a da ne pricam o raspolozenju koje moze takodjer utjecati na sve to. Mislim da je tesko odrediti tocnu jednadzbu za sve to.
Btw, kakve su tvoje vrijednosti?

Pozdrav

Offline gordan

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 26.06.2006 u 14:13:35 »
Citat:
mislis da je tako moguce doci do razine Guk-a da prije i poslije obroka Guk bude isti?

Ne isti, nego mislim da bi trebao biti proporcionalan. Ako mi je natašte niži, trebao bi i poslije obroka biti niži nego kad mi je natašte viši.
A kod mene kad je niži natašte, poslije obroka puno više naraste nego kad mi je viši natašte.
Evo vrijednosti (prva vrijednost je natašte, druga 2h nakon obroka)
11,1/11,5 (to je bilo na lab. pregledu prije nego sam počeo paziti na hranu, ostalo je mjereno mojim glukometrom)
8,2/13,3
6,9/14,8
8,8/10,7
6,7/14,5
Znam da nema puno mjerenja, ali svejedno mi je to čudno. A koeficijent korelacije je uključim li i danasnje mjerenje -0,82
Nastojim imati isti obrok ujutro i u isto vrijeme kad si mjerim glukozu, tako da uvjeti budu što sličniji.
I sad moje je pitanje, kako još nemam dijagnosticiran DM2 (lječnica čeka drugi pregled na kojeg idem za tjedan dana), jel' se kod mene radi o DM2 ili je to "samo" smanjena tolerancija na inzulin (ili nešto treće), s obzirom na to da su neke vrijednosti u nekim mjerenjima ispod graničnih za dijagnozu DM2?
Malo sam još zbunjen oko svega toga  :smt017

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 26.06.2006 u 15:28:42 »

I sad moje je pitanje, kako još nemam dijagnosticiran DM2 (lječnica čeka drugi pregled na kojeg idem za tjedan dana), jel' se kod mene radi o DM2 ili je to "samo" smanjena tolerancija na inzulin (ili nešto treće), s obzirom na to da su neke vrijednosti u nekim mjerenjima ispod graničnih za dijagnozu DM2?
Malo sam još zbunjen oko svega toga  :smt017

Vjerujem da si zbunjen. Kao i svatko tko upoznaje kako reagira na ugljikohidrate...
A koliko to tvoja lijecnica ceka da ustanovi koji si tip? Sjecam se da kad su meni dijagnosticirali doduse DM1 da je sve islo toliko brzo, da sam nakon cca 2 dana poceo nabadati inzulin. Jel ti bar dala neke tablete (zaboravih im ime).

Offline gordan

• Ja znam...
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 26.06.2006 u 15:46:01 »
Citat: "SuperHrvoje"

A koliko to tvoja lijecnica ceka da ustanovi koji si tip? Sjecam se da kad su meni dijagnosticirali doduse DM1 da je sve islo toliko brzo, da sam nakon cca 2 dana poceo nabadati inzulin. Jel ti bar dala neke tablete (zaboravih im ime).

Pa nisam neki tipičan slučaj, valjda (ima li takvih uopće).
Naime čini mi se lječnica baš nije sigurna o čemu se radi. Naime razlika između glukoze natašte i 2h nakon se njoj činila premalom (11.1/11,5). Krvna slika pokazuje reltivno ok razine triglicerida i kolesterola (nešto povišeno, ali ništa strašno), jedino što je upućivalo da nešto nije u redu (osim glukoze) je povišena razina mokraćne kiseline, te GGT, čija je razina bila nešto povišena, što upućuje na možebitno oštećenje jetre.
Stoga mi za sada nije dala lijekove, već mi je dala 3 tjedna vremena tijekom kojih trebam imati pravilnu (dijabetičku) prehranu (dobio sam i knjizicu "Secerna bolest i ja"), te da nakon toga odem na mjerenje GUK i OGTT (i uree), te će nakon toga vidjeti o čemu se radi.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #5 : Utorak, 27.06.2006 u 12:12:51 »
Tvoja lijecnica te je dosad MORALA poslati na mjerenje postotka glikoziliranog hemoglobina, HbA1c.

Radi se o pretrazi iz koje se vidi kakvi su bili seceri u zadnjih 2-3 mjeseca. Ako je povisen, sasvim sigurno imas DM2.

Hemoglobin je protein, dio crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Ona se stalno obnavljaju, a zive prosjecno po 120 dana. Ako je secer u krvi visi, dio glukoze se veze za hemoglobin, i ostaje tamo do smrti eritrocita. Zapravo, to se dogadja i kod normalnih vrijednosti secera, ali ne obuhvati vise od 5-6% ukupne kolicine hemoglobina (tj. normalne vrijednosti su otprilike od 3 do 6%, ovisi o laboratoriju, tj. metodi odredjivanja).

Ta frakcija Hb koja je na sebe vezala glukozu naziva se HbA1c, i sto je ga je vise, znaci da su seceri bili visi.

Offline gordan

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Utorak, 27.06.2006 u 13:14:22 »
Citat: "cathy"
Tvoja lijecnica te je dosad MORALA poslati na mjerenje postotka glikoziliranog hemoglobina, HbA1c.

Eh, sad ne znam, to u uputnici nije specificno trazila, jedino ako to spada pod KKS (kompletnu krvnu sliku), a to ne znam, jer nalaz nisam vidio. Nalazi se (bar u slučaju moje lječnice), šalju direktno lječniku. Ne znam jel' to uobičajena praksa.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #7 : Srijeda, 28.06.2006 u 10:02:54 »
hola miki.
Kako se meni čini možeš se samo nadati da će doktorica biti dovoljno mudra da te proglasi dijabetičarom. Gotovo sva mjerenja razine glukoze u krvi su ti iznad dopuštenih vrijednosti, što znaći da ti tijelo konstantno pomalo pati od viška glukoze u krvi. Posljedice takvog dugotrajnijeg stanja nisu lijepe.

Pitanje je jedino da li će dijeta biti dovoljna da se glukoza svede na normalu ili će biti potrebne tablete ili možda inzulin (manje vjerojatno jer su ti GUKovi bez njega nešto iznad gornje dopuštene granice).

Što se tiće neproporcionalnih promjena razine GUKa prije i nakon obroka, razlozi bi kao što neko reće, mogli biti mnogi.
S obzirom na sve što si napisao, tvoja gušteraća siguno lući inzulin, ali cijeli sustav proizvodnje i iskorištenja inzulina ti je očigledno poremećen. Negdje sam čuo da veća količina inzulina ima veći efekt nego proporcionalno manja kolicina inzulina. Sukladno tome, možda kada ti je manji GUK tijelo izlući manje inzulina koje stanice teže iskoriste (DM2) i šećer ti je poslije viši. Kada je GUK na početku viši, tijelo izluči više inzulina koji je sukladno prijašnjoj teoriji u večim količinama neproporcionalno efikasniji i na kraju završiš sa manjom razlikom u GUKovima prije i poslije jela.

Offline gordan

• Ja znam...
« Odgovori #8 : Srijeda, 28.06.2006 u 10:21:57 »
Nisam medicinar, pa ne znam, ali tvoje objasnjenje mi zvuci logicno.
Jutros sam mjerio i vrijednosti su bile
6,7/11,2
Kako na uputnici za sljedecu kontrolu nije naveden OGTT, vec samo GUK, moglo bi se lako dogoditi da mi na kraju ljecnica i ne dijagnosticira DM2  ako mi jutarnja vrijednost bude ispod 7 (ako se ne varam granica je 6,9).
...

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #9 : Srijeda, 28.06.2006 u 10:34:47 »
Nisam medicinar, pa ne znam, ali tvoje objasnjenje mi zvuci logicno.
Jutros sam mjerio i vrijednosti su bile
6,7/11,2
Kako na uputnici za sljedecu kontrolu nije naveden OGTT, vec samo GUK, moglo bi se lako dogoditi da mi na kraju ljecnica i ne dijagnosticira DM2  ako mi jutarnja vrijednost bude ispod 7 (ako se ne varam granica je 6,9).
...

ma nema tu sta trenutno ovo ono, iz hemoglobina HbA1c ti vidi kakvo ti je guk stanje u zadnja tri mjeseca i finito, mora dijagnosticirati sto dijagnosticirati mora i krenuti s terapijom. Gle, ako ti je guk preko 10mmol/L visak glukoze odlazi urinom, jesu ti napravili uzv abdomena? Oftalmoloski? Pa zar nema neka standardna procedura pri dijagnozi dijabetesa? Ja sam imao srecu da sam odmah krenuo u Vuk Vrhovac gdje sam vise nego zadovoljan tretmanom, dijagnosticiranjem te osobljem.

Offline gordan

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Srijeda, 28.06.2006 u 10:40:16 »
Citat: "SuperHrvoje"

ma nema tu sta trenutno ovo ono, iz hemoglobina HbA1c ti vidi kakvo ti je guk stanje u zadnja tri mjeseca i finito, mora dijagnosticirati sto dijagnosticirati mora i krenuti s terapijom. Gle, ako ti je guk preko 10mmol/L visak glukoze odlazi urinom, jesu ti napravili uzv abdomena? Oftalmoloski? Pa zar nema neka standardna procedura pri dijagnozi dijabetesa?

Nisam radio niti uzv niti oftamoloski pregled. Samo biokemijski ... krv i mokraća.
 A i drugi će biti takav (na uputnici piše GUK, GGT i ac. uricum).
Taj GGT, zna li tko točno o čemu je tu riječ, osim da se radi o nekoj jetrenoj probi...
Mozda ljecnica sumnja na nesto drugo, a razina glukoze (tj. dijabetes) je sekundarne prirode???

Offline gordan

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Četvrtak, 06.07.2006 u 14:05:05 »
Evo danas bijah kod lječnice.
Stanje je bolje i što se tiče GUK-a i GGT-a, no još nije idealno.
U svakom slučaju moram nastaviti s dijebetičkom prehranom.
Ha, sve dok stanje ne stagnira, ok je.
Pitam se samo hoću li i kada (samo prehranom, bez lijekova) dotjerati GUK natašte na manje od 6.

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #12 : Četvrtak, 06.07.2006 u 14:23:16 »
Ma možeš ti to! Pazit na prehranu, malo fizičke aktivnosti, kontrolirati GUK i moguće je.

~~ Desiree ~~

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #13 : Četvrtak, 06.07.2006 u 16:28:52 »
Evo danas bijah kod lječnice.
Stanje je bolje i što se tiče GUK-a i GGT-a, no još nije idealno.
U svakom slučaju moram nastaviti s dijebetičkom prehranom.
Ha, sve dok stanje ne stagnira, ok je.
Pitam se samo hoću li i kada (samo prehranom, bez lijekova) dotjerati GUK natašte na manje od 6.

Hoces, dok dovoljno upoznas kako sto djeluje na tvoj organizam. Naravno, uz vjezbanje od kojeg ne samo da ce ti seceri biti bolji nego ces se bolje i osjecati.

Pozdrav

Offline gordan

• Ja znam...
« Odgovori #14 : Četvrtak, 06.07.2006 u 16:51:35 »
Da, jos bih neko vjezbanje trebalo ukomponirati u zivot.
Nesto cu smisliti.... mislim da bi i neka šetnja mogla biti od koristi.
Barem vikendom.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Četvrtak, 06.07.2006 u 16:51:35 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.