Zdravi i veseli bili
Dosao sam na ovaj odlicni sajt u potrazi za informacijama o dijabetesu i pronasao mnogo toga. Procitao sam sve na sajtu, sto se ono kaze od
"korica do korica", a narocito jak dojam je ostavio bas ovaj forum jer sam tu nasao informacije iz prve ruke. Iako vas ne poznajem osjetio
sam suosjecanje sa vasim situacijama, ali vas moram i pohvaliti jer se tako hrabro nosite sa nedacama koje su vas snasle. Vasa hrabrost presla je i na mene i zato vam svima zahvaljujem.
Vidim tu su vecinom osobe sa tipom 1 diabetesa, sto nije cudno jer od toga tipa boluju pretezno mladje osobe, a one vecinom koriste kompjuter i surfaju netom. Ovi stariji se "boje" kompjutera, ali evo ja sam iznimka pa se nadam da ce vam moja prica razbiti monotoniju i biti zanimljiva.
Imam 45 godina i secer mi je dijagnosticiran prije 40-ak dana. Zbog nekakve virusne upale sa povisenom temperaturom izvrsio sam laboratorijski pregled krvi i to jutro je ustanovljeno da imam secer 18. Oko podne mjerili smo na aparaticu i secer mi je bio 14. U 3 sata popodne
uzeo sam tabletu od 3 miligrama Amaryl-a i u 6 uvecer rezultat je bio 6,7. Neznam da li je vazno, ali vecer prije prvog mjerenja oko ponoci sam pojeo PUN tanjur tjestenine.
Lijecnik mi je propisao da ujutro prije dorucka pijem tabletu Amaryl-a, a uvecer prije vecere tabletu Gluformina od 850 miligrama. Dao mi je kratka uputstva i nekakav list o prehrani, istaknuo potrebu svakodnevnih setnji i dao uputnicu za centralni laboratorij u bolnici gdje su mi trebali trebali uzeti nekakav prosjek secera u zadnja tri mjeseca. Neznam tacan izraz za taj pregled, ali rezultat je bio 10,2. Svakih par dana sam ujutro odlazio kod lijecnika i tamo smo mjerili secer, a rezultati su bili 10,6 - 9,8 - 8,4. Onda sam poceo odlaziti jednom tjedno i nakon sto mi je secer ponovo skocio preko 10 dobio sam jos jedne tablete Glucobay od 50 miligrama koje pijem tri puta na dan uz jelo. Te nove tablete sam dobio dva tjedna nakon otkrivanja secera i mislim kako mi se tada secer ponovo povecao samo zbog mog pocetnog nesnalazenja sa rezimom prehrane.
Kako sam zivio do otkrivanja secera? Upravo onako kako u svim knjigama pise da ne treba!
Na svojih 186 cm visine sakupio sam lijepih 122 kilograma. Nije bilo lako, ali trudio sam se

. Posljednjih desetak godina vecinu vremena provodio sam pred ovim cudom na kojem sada pisem ili pred televizorom, slanina i panceta su mi bili za svaki slucaj uvijek u frizideru, glavno jelo mi je bilo przeno, a slatkise sam obozavao i tamanio u svih 16. Nisam pio alkohol, ali ljeti bih znao popiti hladno pivo i more gaziranih sokova. Dnevno po nekoliko salica crne kave, a pusio sam vise od 40 cigareta dnevno. Simptome dijabetesa (ujutro suha usta - SAD znam da je to simptom dijabetesa) sam pripisivao cigaretama i pokusavao ih smanjiti, neko vrijeme uspijevao pa se opet vracao na ubitacnih 40 dnevno.
Rekoh - skolski primjer, kao iz udjbenika.
Promijenio sam prehranu, po vrsti i po kolicini, a jedem u odredjeno vrijeme. Dnevno zustro setam nekih sat - sat i po, napravim koji cucanj, poneki sklek. Smanjio sam cigarete na nekih desetak dnevno, ponekad 15, a namjeravam ih ostaviti sasvim. Maloprije sam se mjerio - 117 kg.
Mnogo sam zahvalan Drustvu dijabeticara iz Splita - Ban Mladenova 9 koji su me toplo primili i pronasli vremena da me upute u mnogo meni do tada nepoznatih stvari. Na njihov savjet prije par dana sam nabavio onaj aparatic za mjerenje secera (Accu-chek active), prva tri dana sam
odlucio mjeriti 3 puta na dan i evo rezultata:
prvi dan
jutro nataste - 6,3
2 sata nakon rucka - 6,2
2 sata nakon vecere - 5,3
drugi dan
jutro nataste - 5,4
2 sata nakon rucka - 4,4
2 sata nakon vecere - 5,8
treci dan (danas)
jutro nataste - 5,5
Imam i pitanja

1. Koliko su pouzdani ovi rezultati mjerenja aparaticem, ja sam svoga samo raspakirao i poceo koristiti, nisam vrsio nikakva probna mjerenja?
2. Ovi moji rezultati mi se cine prilicno zadovoljavajucim. Da li bih trebao razmisljati o smanjenju doza tableta ili je jos rano o tome misliti? To pitam jer sam na "Pliva zdravlje" procitao kako ovi beta-stimulatori (Amaryl) crpe inzulin iz gusterace i kako ce ga vremenom sasvim iscrpsti, a vidio sam da te tablete postoje i u dozama od 1 i 2 miligrama.
Naravno da cu o tome razgovarati i sa svojim lijecnikom, ali zelio bih cuti i vasa misljenja, ako tu uopce ima ikog sa tipom 2.
Eto, raspisao sam se. Nadam se da ce ova moja iskustva nekome pomoci, da vam je bilo zanimljivo ili barem da nisam bio dosadan.
Pozdrav iz Splita
Jeremija