Autor tema: APIDRA  (Posjeta: 2145 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
APIDRA
« : Petak, 10.03.2006 u 14:43:22 »
Danas sam nasla neki inzulin na netu za koji nisam nikad prije cula. Zove se APIDRA i proizvodi ga Aventis. Pise da je to "Insulin glulisine (rDNA origin)". Ne znam jel to novi. Nisam bas stigla sve procitati o njemu. Uglavnom, djelovanje mu je otprilike isto kao Humalog i Novorapid.

Za one koji kuze kemiju i sl. znanosti, pise ovako:

"APIDRAâ„¢ (insulin glulisine [rDNA origin]) is a human insulin analog that is a rapid-acting, parenteral blood glucose lowering agent. Insulin glulisine is produced by recombinant DNA technology utilizing a non-pathogenic laboratory strain of Escherichia coli (K12). Insulin glulisine differs from human insulin in that the amino acid asparagine at position B3 is replaced by lysine and the lysine in position B29 is replaced by glutamic acid. Chemically, it is 3B-lysine-29B-glutamic acid-human insulin, has the empirical formula C258H384N64O78S6 and a molecular weight of 5823"

Moze se koristit u pumpi ili u penu Opticlick

Ovaj zgodni pen se koristi i za Lantus.

~~ Desiree ~~

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
APIDRA
« Odgovori #1 : Utorak, 21.03.2006 u 13:13:20 »
Moram priznati da nisam cuo za to. No taj internet je dobra stvar. Bum pitao nekog od doktora pa dam osvrt!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Gorka

• Forumski moderator
APIDRA
« Odgovori #2 : Utorak, 21.03.2006 u 15:35:22 »
ili nagovori nekog doktora da napise sam osvrt

iz pouzdanih izvora znam da ih vecina cita ovaj forum, a neki imaju i acounte
*** TIP 3 ****

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
APIDRA
« Odgovori #3 : Srijeda, 22.03.2006 u 20:26:49 »
Koliko ja znam tog inzulina kod nas nema, nije na listi, nema ga u ljekarnama i gotovo je identičan djelovanju Humaloga / Novorapida.
Malo sam gledao po Internetu ni tamo ga nema na brojnim portalima vezanim za dijabetes. Kao niti u usporednim tablicama gdje se uredno spominju Novorapid i Humalog.
Moje mišljenje je da je Aventis jednostavno napravio taj inzulin sličan onoj dvojci zato što ima Lantus (dugodjelujući) pa da upotpuni ponudu.
Da li postoji neka posebna potreba za opisivanjem inzulina koji je sličan postojećim, koji nije na listi niti ga je moguće kupiti u ljekarnama - ne znam.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

APIDRA
« Odgovori #3 : Srijeda, 22.03.2006 u 20:26:49 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.