Autor tema: dijabetes u dječjem vrtiću  (Posjeta: 8515 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline bakrena

• Forumski moderator
  • Spol: Ženski
dijabetes u dječjem vrtiću
« : Ponedjeljak, 27.02.2006 u 18:02:29 »
dragi moji roditelji djece sa šećernom bolešću!
eto DIJABETES U DJEČJEM VRTIĆU bi trebala biti tema mog diplomskog rada pa vas molim za veeeeeeeeeeeeliku pomoć;
Zanimaju me vaše reakcije kada ste saznali da vam dijete boluje od dijabetesa te iskustva s odgajateljicama i odgajateljima kada ste im rekli da je vaš mali slatkiš slađi od ostalih!  :P
kako su se ponjeli? jeli bilo problema?

eto za početak toliko, unaprijed vam zahvaljujem na suradnji!! :wave:

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: dijabetes u dječjem vrtiću
« Odgovori #1 : Utorak, 28.02.2006 u 09:59:58 »
Citat: "bakrena"
dragi moji roditelji djece sa šećernom bolešću!
eto DIJABETES U DJEČJEM VRTIĆU bi trebala biti tema mog diplomskog rada pa vas molim za veeeeeeeeeeeeliku pomoć;

Nemam osobna iskustva sa time, ali iz druge ruke od prijatelja znam za slucaj da su morali dijete ispisati iz vrtica jer je odgajateljicama bila prevelika odgovornost da malome mjere secer te da mu daju inzulin...  :tres Koliko se sjecam to je bio neki od vrtica u Novom Zagrebu. Samo toliko znam

Offline UnderLord

• Diabetički učenik
    • http://www.semenka.com
« Odgovori #2 : Utorak, 28.02.2006 u 10:49:57 »
Kak su pametni  :evil:  :evil:
Pa koji klinac onda uopće rade u vrtiću i bave se odgojiteljstvom  :shock:
.::Ivona & Me::..

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #3 : Utorak, 28.02.2006 u 11:13:17 »
Citat: "UnderLord"
Kak su pametni  :evil:  :evil:
Pa koji klinac onda uopće rade u vrtiću i bave se odgojiteljstvom  :shock:

Navodno su ih onako indirektno naveli da je malom bolje da one nesto ne zeznu da padne u hipo...da ovo ono... U principu svaki vrtic ima odredjeno da ima i djece sa posebnim potrebama. A nes ti posebne potrebe kontrolirat mu secer i ubost ga. To moze na kraju krajeva i biti edukativno za drugu djecu.

Offline UnderLord

• Diabetički učenik
    • http://www.semenka.com
« Odgovori #4 : Utorak, 28.02.2006 u 22:14:06 »
Pa da, onak mutavo je...  :(
.::Ivona & Me::..

Offline zasto_ja

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Utorak, 28.02.2006 u 22:37:28 »
Citat: "bakrena"

Ne znam hoće li ti išta pomoći, ali u Slobodnoj Dalmaciji od subote 25.02.2006. je bio članak o obitelji iz Kaštela, čijih troje djece ima dijabetes. Svi idu u dječji vrtić u Kaštelima, i iz članka ne vidim da je bilo nekih problema s tetama. Dapače, čak su tete iz vrtića pokrenule humanitarnu akciju skupljanja priloga za kupnju tri inzulinske pumpe za tu djecu.

Ako ti trebaju detalji, mogu potražiti tu novinu, pa ti poslati na PM ili e-mail.

Offline bakrena

• Forumski moderator
« Odgovori #6 : Srijeda, 01.03.2006 u 12:20:18 »
ajde super!n ima nas i dobrih teta :)
šalji na mail!
bakrena1@net.hr
tnx!

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #7 : Srijeda, 01.03.2006 u 16:36:57 »
Citat: "zasto_ja"

Ako ti trebaju detalji, mogu potražiti tu novinu, pa ti poslati na PM ili e-mail.

Miki, ako nije bad, šalji i na ds@comping.hr , čini mi se kao odličan tekst za naslovnicu

Offline zasto_ja

• Ja znam...
članak u slobodnoj
« Odgovori #8 : Ponedjeljak, 06.03.2006 u 08:40:11 »
bakrena, davore, poslao sam vam članak na pm.

ako treba još štogod informacija, samo se javite!

pozdrav iz splita

Offline bakrena

• Forumski moderator
« Odgovori #9 : Ponedjeljak, 06.03.2006 u 12:59:18 »
eto ja napokon procitala članak, stvarno prestrašno!
jel imaš ti možda neku njihovu adresu ili telefon kakav?
puno hvala unaprijed

Offline Gorka

• Forumski moderator
« Odgovori #10 : Utorak, 07.03.2006 u 12:55:04 »
Citat: "SuperHrvoje"
Nemam osobna iskustva sa time, ali iz druge ruke od prijatelja znam za slucaj da su morali dijete ispisati iz vrtica jer je odgajateljicama bila prevelika odgovornost da malome mjere secer te da mu daju inzulin...  :tres Koliko se sjecam to je bio neki od vrtica u Novom Zagrebu. Samo toliko znam

prije pljuvanja i osudivanja teta, sjetite se samo:
1. koliko su s problematikom dijabetesa upoznate na fakultetu ili na bilo kakvom sturcnom usavrsavanju?
2. koliko vi sami znate o epilepsijama ili sl. bolestima od kojih sami ne bolujete i koliko ste se imali prilike s njima upoznati?
3. kolike one imaju place na prvom mjestu, a kolika je odgovornost djecji hipo?

ajde bakrena (ne optuzujem te, nego trazim saveznika u objasnjenju ovog problema drugima), ruku na srce i reci koliko si puta na faxu cula kako se nositi s djetetom s dijabetesom ili bilo kojom kronicno bolescu? pretpostavljam isto toliko puta koliko i ja  :roll:  nazalost
*** TIP 3 ****

Offline Lanintata

• Diabetički wannabe
« Odgovori #11 : Utorak, 07.03.2006 u 16:33:47 »
Malo našeg iskustva.

Lana ide u vrtić u Maksimiru. U vrtiću je od 8.00 do 12.30 jer supruga ima pravo na pola radnog vremena, a ja sam u dogovoru s poslodavcem pomaknuo početak radnog vremena na 8:30.

Iako je u početku bilo organizacijskih problema, nikad nam od bilo koje strane, uključujući i vrtić, nije niti predloženo da Lana ne ide u vrtić. Tete i med. sestra iz vrtića su, kad je Lana dobila dijabetes bile na predavanju na Rebru. Prema njihovim riječima tete u satnicu imaju uračunana predavanja i školovanja za takve slučajeve.

Lana je na dvije inekcije dnevno, te joj tete u vrtiću mjere GUK između užine i ručka kada je po iskustvu največa vjerojatnost da bude najniži, te joj prema jednostavnim pravilima daju nešto za jesti ili glukozu ili joj za ručak daju manje priloga.

Zapravo je največi problem bio u tome što je Lana na dijeti sa smanjenom količinom UH, a tete su na predavanju čule da u slučaju hipa moraju djetetu dati sendvič od jedne do dvije jedinice UH nakon čega bi naravno slijedio GUK 20. Zato je održan sastanak s doktoricom koja vodi Lanu, i koja je rekla da se postupa prema našim uputama.

Za sada Lana s vrtićem ide na razne predstave i priredbe, ali nemamo je hrabrosti pustiti bez našeg prisustva na izlete.

Sve u svemu, zadovoljni smo kako se sve odvija, očekujemo školu pa pubertet.

Pozdrav,
Lanintata
anin tata

Offline bakrena

• Forumski moderator
« Odgovori #12 : Utorak, 07.03.2006 u 22:26:59 »
Hvala Lanintata, to sam tražila!!

a Gorka, znam da ljudi neznaju puno tog koliko o dijabetesu toliko i o drugim bolestima....
sada me konkretno znanimaju iskustva roditelja djece malih dijabetičara, koliko negativna, toliko i pozitivna sa odgajateljima... :wink:

Offline bakrena

• Forumski moderator
« Odgovori #13 : Ponedjeljak, 13.03.2006 u 11:28:37 »
Lanin tata! jel mogu znati o kojem vrtiću je rijec?

Offline Lanintata

• Diabetički wannabe
« Odgovori #14 : Utorak, 14.03.2006 u 09:14:24 »
Vrtić Maksimir, kod Kraša u Zagrebu.
Pozdrav,
anin tata

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Utorak, 14.03.2006 u 09:14:24 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.