Autor tema: FDA odobrio Pfizerov inzulinski inhalator za dijabetičare  (Posjeta: 4307 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

martin

• Gost
FDA odobrio Pfizerov inzulinski inhalator za dijabetičare
« : Nedjelja, 29.01.2006 u 17:55:26 »
Proizvod nazvan inhalator Exubera namijenjen je odraslim dijabetičarima, bez obzira boluju li od dijabetesa tipa 1 ili 2.

Prva verzija inzulina koji će se moći uzimati uz pomoć inhalatora dobila je odobrenje američke uprave za hranu i lijekove (FDA), omogućujući dijabetičarima koji dnevno više puta moraju injekcijom ubrizgati inzulin u organizam kako bi razinu šećera u krvi održali u granicama normale, da neke od tih postupaka zamijene, odnosno kombiniraju s manje bolnim i nešto jednostavnijim načinom uzimanja preparata bez kojega ne bi mogli normalno živjeti.

Proizvod nazvan inhalator Exubera namijenjen je odraslim dijabetičarima, bez obzira boluju li od dijabetesa tipa 1 ili 2, a na tržište će ga polovinom godine lansirati američka tvrtka Pfizer. Analitičari toj tvrtki predviđaju zaradu od ovog novog oblika inzulina u iznosu od oko milijardu dolara godišnje.

Dnevno više od 5 milijuna američkih državljana koristi inzulin. Stručnjaci upozoravaju da inhalator Exubera neće biti zamjena za sve dnevne inzulinske injekcije. Riječ je o proizvodu koji će pacijenti inhalirati u obliku finog praha kratkotrajnog djelovanja, a moći će se uzimati prije obroka. Dakle, inhalator Exubera ne isključuje u potpunosti uobičajeno svakodnevno ubrizgavanje inzulina injekcijom. Primjerice, mnogi pacijenti, među kojima gotovo svi oni koji boluju od dijabetesa tipa 1 morat će i dalje koristiti i inzulin u injekcijama s dugim djelovanjem.

Dr. Steven Galson, direktor FDA-ova Centra za istraživanje i procjenu lijekova potvrdio je kako Exubera "neće u potpunosti zamijeniti inzulin u injekcijama" te da je "neće moći koristiti pušači", budući kod njih većina inhaliranog inzulina ide u krv, što ih dovodi u opasnost od predoziranja.

Dužnosnici FDA savjetuju pažljivo i postupno uzimanje ovog oblika inzulina svim pacijentima koji boluju od astme ili neke druge kronične plućne bolesti. Pfizer će nastaviti daljnje studije na poboljšanju novog oblika ovog preparata, koji će dijabetičarima olakšati uzimanje inzulina, posebno onima koji osjećaju strah ili nelagodu od uboda injekcije.

Pusaci  opet  popusili

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #1 : Nedjelja, 29.01.2006 u 18:28:50 »
bilo bi mi puno draze kad bi se ti silni novci potroseni za istrazivanje i dizajn inzulina koji se inhalira potrosili na istrazivanja koja bi vodila pravom lijeku za dijabetes tip 1. ili barem za pronalazenje sustava koji bi omogucio stalno mjerenje secera u krvi u realnom vremenu, a bio povezan s inzulinskom pumpom (nesto poput portabl umjetne gusterace).

inzulin koji se inhalira jedino je dobar za pacijente koji imaju neizljecivu fobiju od igala i injekcija, ako takvi uopce postoje.

martin

• Gost
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 30.01.2006 u 08:45:32 »
Citat:
bilo bi mi puno draze kad bi se ti silni novci potroseni za istrazivanje i dizajn inzulina koji se inhalira potrosili na istrazivanja koja bi vodila pravom lijeku za dijabetes tip 1.

Nisam siguran da  rijesenja  nema
ali  preveliki  je  novac  u  igri  da  bi  netko  to  prekinuo.

Offline Gorka

• Forumski moderator
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 30.01.2006 u 15:56:55 »
nije da su samo pusaci popusili nego i svi ostali ukoliko su prehladeni  :(
*** TIP 3 ****

martin

• Gost
« Odgovori #4 : Srijeda, 01.02.2006 u 10:28:15 »
Ne znam  jeste upoznati
jucer sam cuo  da  se  ispituje
neka  kombinacija  (nisam siguran)  injekcije
koja  bi  drzala  6. mjeseci

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 20.02.2006 u 12:23:41 »
Citat: "martin"
jucer sam cuo  da  se  ispituje neka  kombinacija  (nisam siguran)  injekcije koja  bi  drzala  6. mjeseci

Jeli miki, a di si čuo? Što ima još?

Offline Gorka

• Forumski moderator
« Odgovori #6 : Utorak, 21.02.2006 u 16:44:43 »
Citat: "martin"
Ne znam  jeste upoznati
jucer sam cuo  da  se  ispituje
neka  kombinacija  (nisam siguran)  injekcije
koja  bi  drzala  6. mjeseci

a kolika bi onda to bila injekcija  :kul!

p.s. oprostite salim se, ali nakon 6 skolskih sati provedenih s tinejdzerima :toothy7:  

p.s. zakaj mislite da sluzi ovaj smajlic, kak je glup i ruzan :sad6:
*** TIP 3 ****

martin

• Gost
« Odgovori #7 : Četvrtak, 23.02.2006 u 09:04:34 »
Citat:
a kolika bi onda to bila injekcija

Kao  nova  11-a.

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #8 : Petak, 19.01.2007 u 08:38:25 »
htjedoh reci da su KB Osijek neki ljudi usli u program istrazivanja tvrtke Novo nordisk za istrazivanje inhalatora pod vodstvom dr. Canecki..... :thumbright:

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #9 : Utorak, 23.01.2007 u 16:06:09 »
Opala ovo je vrlo zanimljiva informacija za Novo i inhalatore.

Naime, znamo da Novo goleme novce zaradjuje na inzulinima (još nešto na hormonu rasta, te proizvodima vezanima za hemofiliju ili sl.).

S jedne strane oni bi mogli lijepo zivjeti na inzulinu, pa dok ide, ide. Ali ipak su svjesni toga da moraju gledati dalje i da ce klasican inzulin kad tad smanjiti svoj udio na trzistu. Znaci da se nesto zbiva i kod njih na tu temu. Posebno je to zgodno jer su vidjeli kako stvari stoje sa Pfizerom koji ima problema sa visokom cijenom svojih inahalatorskih inzulina, te su zakljucili da ima tu kruha.
Ajde malena, kad vidis sto to istrazuju i pod kojim nazivom, pa lijepo javi svojim omiljenim forumašima  :smt026

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Četvrtak, 01.03.2007 u 20:33:15 »
isprika Davoru i ostalim forumasima na ne javljanju, ali sve vam je lijepo objasnjeno na  www.dijabetes.com.hr

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Ponedjeljak, 18.06.2007 u 09:28:34 »
Jucer je Tony na RTL-u pricao o inhalatorima, pa ako zna kad dolaze u primjenu kod nas?

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #12 : Ponedjeljak, 18.06.2007 u 23:41:23 »
Citat: "tanjap"
Jucer je Tony na RTL-u pricao o inhalatorima, pa ako zna kad dolaze u primjenu kod nas?

Jos se testira kod nas. Problem je jos uijek u doziranju i u infekcijama, tj puno se slabije iskoristava inzulin kada si npr prehlden.
Uglavnom radi se na tome, ali po mojoj osobnoj pretpostavci barem jos 5-10 godina nece bit pouzdano. :smt017 Kao inekcije nece biti pouzdano nikada! :(
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Tajči

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #13 : Utorak, 19.06.2007 u 13:19:06 »
..ma ne znam samo tko  će to koristiti? jeste li vidjeli taj inhalator. pa velik je otprilike ko sprej za kosu. u čiju torbu to stane? ili je možda samo za kućnu upotrebu?
...nisam vidjela reportažu na RTL-u, kaj se pričalo?

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #14 : Srijeda, 20.06.2007 u 08:44:14 »
Citat: "Tony"
Citat: "tanjap"

Jos se testira kod nas. Problem je jos uijek u doziranju i u infekcijama, tj puno se slabije iskoristava inzulin kada si npr prehlden.
Uglavnom radi se na tome, ali po mojoj osobnoj pretpostavci barem jos 5-10 godina nece bit pouzdano. :smt017 Kao inekcije nece biti pouzdano nikada! :(

Opa, pa zasto nisi najavio da te gledamo ? Bar da snimim kako me posao uzeo.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Srijeda, 20.06.2007 u 08:44:14 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.