Autor tema: zna li tko....  (Posjeta: 2250 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline slatkica

• Diabetički wannabe
zna li tko....
« : Petak, 16.04.2004 u 01:59:43 »
Cao dru¹tvo ...
zna li tko ¹to je Lantus i koristi li ga tko...
radim jednu studiju pa vas molim da mi pomognete tako da odgovorite na pitanje... unaprijed vam hvala

Offline zasto_ja

• Ja znam...
zna li tko ...
« Odgovori #1 : Petak, 16.04.2004 u 09:45:53 »
Evo onoga ¹to sam ja nedavno saznao o Lantusu, ispravite me
ako sam negdje pogrije¹io.

Radi se o novom dugodjelujućem inzulinu koji pokriva
bazalni metabolizam. Djeluje 24 h, pa ga je dovoljno uzeti
jednom dnevno (naravno, svakog dana u isto vrijeme),
za razliku od recimo Insulatarda kojeg treba uzeti dva puta
dnevno kako bi se pokrio cijeli dan.

Naravno, pored njega treba i dalje uzimati brzodjelujući
inzulin (pr. Humalog) prije svakog obroka.

Koliko sam shvatio, njegova velika prednost je u tome ¹to djeluje
ravnomjerno tijekom svih 24 h, tj. nema "vrhova", a mnogima je
pomogao rije¹iti "problem zore" - pojavu kad ti ¹ećer naglo skače
pred samo jutro.

Detaljnije mo¾e¹ naći na webu http://www.lantus.com/

Navodno je Lantus već registriran u Hrvatskoj, ¹to znači da
se mo¾e koristiti. Problem je ¹to jo¹ nije stavljen na listu
lijekova HZZO, tj. ne mo¾e se dobiti na recept, sve dok
ne izađe nova lista lijekova HZZO-a (koliko sam čuo, to
se događa jednom godi¹nje).

Ja očekujem Lantus, nadajući se da će mi on rije¹iti "sindrom zore".

Offline učka

• Tek učim pisati...
  • **
zna li tko....
« Odgovori #2 : Subota, 17.04.2004 u 19:47:00 »
:twisted: moja 11 godi¹nja kćer boluje 6 god od diabetesa i zadnjih godinu dana ima velikih problema sa sindromom ¨zore", liječnik naravno obja¹njava, pubertet, hormoni i ostalo, a spas je navodno Lantus.
Pouzdano znam da se koristi samo za ili samo na odabranima na Vuku Vrhovcu i u Rijeci. Octalpharma koja je veletrgovina lijekovima i surađuje sa Aventisom proizvođačem o njemu nema nikakvih saznanja, ka¾u da ako nije odobren kao lijek od HZZO ne mo¾e biti ni uvezen. Najgore od svega je to ¹to su  prvi članci na net-u o tom insulinu  stari 4 godine. U Sloveniji ga ima , Austriji  i Njemačkoj također ko¹ta cca 90 EUR. Stra¹no sam ljut jer nemam toliko love i ¹to smo uvijek najpametniji u DEBELIM navodnicima, pa ispitujemo 4 godine ono ¹to druge zemlje koriste 4 godine

Offline Slovenka

• Tek učim pisati...
  • **
zna li tko....
« Odgovori #3 : Srijeda, 05.05.2004 u 18:05:44 »
Sem iz Slovenije, to je moj prvi post- upam da razumete. Bom govorila malo slovensko, malo hr  :?

Lantus je neverjetno dober insulin, spat (spavanje) gre¹ s secerom okoli 5-6 mmol, probudi¹ sa 4,5 mmol. cel dan ima¹ potem isto raven mmol. Nič sindroma zore, nič hiper, nič hipo.(če odt¹teje¹ delovanje Humaloga).

Stane pribl. za 3 mesece 500 EVR, od 1.6.2003 ga v SLO krije zdravstvo.

V glavnem, če lahko (mo¾ete) si posku¹ajte dobiti lantus. veliko ljudem se je zni¾al Hba1c od 2- do 5 % !!!

Offline Marko

• Forumski moderator
    • http://www.digitech.hr
zna li tko....
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 28.03.2005 u 14:29:14 »
Citat: "Slovenka"
Sem iz Slovenije, to je moj prvi post- upam da razumete. Bom govorila malo slovensko, malo hr  :?

Lantus je neverjetno dober insulin, spat (spavanje) gre¹ s secerom okoli 5-6 mmol, probudi¹ sa 4,5 mmol. cel dan ima¹ potem isto raven mmol. Nič sindroma zore, nič hiper, nič hipo.(če odt¹teje¹ delovanje Humaloga).

Stane pribl. za 3 mesece 500 EVR, od 1.6.2003 ga v SLO krije zdravstvo.

V glavnem, če lahko (mo¾ete) si posku¹ajte dobiti lantus. veliko ljudem se je zni¾al Hba1c od 2- do 5 % !!!

Imam ja jedan jo¹ bolji (navodno) insulin: radno se zove DETEMIR (Novonordisk), i trenutno ga koristim već jedno 6 mjeseci na jednoj studiji na Vuk Vrhovcu...

Inace sam imao problema da je jutarnji ¹ečer iznad 10, no sada je jutarnju ¹ečer ispod 10 (u velikom broju slučaja  :)  ) Navodno sam čuo da Lantus ima neku nuspojavu a da to ovaj Detemir nema: pitanje jel to neki markentin¹ki trik ili sto?

Koliko ja znam registriran je u ©vicarskoj, a kod nas na¾alost ni¹ta prije 1.5 - 2 godine, jer tada zavr¹ava studija na kojoj sam.

Inaće, pozdrav Slovenki (nadam se da se poznajemo   :wink:   )
ok, Marko

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

zna li tko....
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 28.03.2005 u 14:29:14 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.