Dobrodošli na forum HSDU-a!
0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.
Dok sam ležao u bolnici cuo sam od par ljudi da gotovo redovito nakon hipoglikemije dolazi hiperglikemija. Zanima me koliko je to ucestala pojava i kako se borite protiv toga?
Pozdrav kkuriljJel ti mjeris GUK prije davanja inzulina ?Citat:U pravilu ne mjerim prije davanja inzulina, vec dva sata nakon obroka. Takav rezim mjerenja sam imao u bolnici pa sam mislio da je to pravilan nacin. Premda je i meni logicno da se mjeri prije jela/inzulina te na osnovu tih mjerenja ocijeni potrebna doza. Valjda HZZO toliko stedi na tim trakicama za mjerenja pa su i bolnice u deficitu.
U pravilu ne mjerim prije davanja inzulina, vec dva sata nakon obroka. Takav rezim mjerenja sam imao u bolnici pa sam mislio da je to pravilan nacin. Premda je i meni logicno da se mjeri prije jela/inzulina te na osnovu tih mjerenja ocijeni potrebna doza. Valjda HZZO toliko stedi na tim trakicama za mjerenja pa su i bolnice u deficitu.
Eto jedan odgovor od dijabetičara sa stažem!Prva stvar je da treba izmjeriti GUk prije jela tj prije inzulina!Druga stvar je da tvoje tijelo treba različitu dozu inzulina tjekom dana. U tvom slučaju se je moglo desiti 2 stvari. Jedna je da tvoje tjelo treba u posljepodnevnim satima manje inzulina nego tokom dana. Inzulina je u svakom slučaju bilo previše.Isto tako utjecaj fizičke aktivnosti može se odužiti i do 24 sata nakon iste. To znaci da si vjerojatno još uvijek bio pod utjecajem fizičke aktivnosti, na što si dao uobičajenu dozu inzulina, što je rezultiralo s 2.8 mmol/lŠto se tiće hiperglikemije nakon hipoglikemije to je uobičajeno.Neki dijabetičari su imali naviku kada su u hipoglikemiji i pojedu nešto odmag si dati i vrlo malo inzulina.To je jedno rješenje, ali pošto si rekao da si novootkriveni ne bi ti preporučio. Razlog je jednostavan.Ti se još ne znaš služiti osječajem što se događa.Bez brige naučiti ćes s vremenom.Nadam se da sam barem mlo pojasnio.Ako ima još pitanja samo pitaj.
Citat: "martin"Pozdrav kkuriljJel ti mjeris GUK prije davanja inzulina ?U pravilu ne mjerim prije davanja inzulina, vec dva sata nakon obroka. Takav rezim mjerenja sam imao u bolnici pa sam mislio da je to pravilan nacin. Premda je i meni logicno da se mjeri prije jela/inzulina te na osnovu tih mjerenja ocijeni potrebna doza. Valjda HZZO toliko stedi na tim trakicama za mjerenja pa su i bolnice u deficitu.
Pozdrav kkuriljJel ti mjeris GUK prije davanja inzulina ?
Jel ti mjeris GUK prije davanja inzulina ?Citat:Da i prema visini GUK odredjujem inzulinako je manji od 4,0 prvo jedem pa onda injekcija.Samo polako mlad si jos budes naucio
Da i prema visini GUK odredjujem inzulinako je manji od 4,0 prvo jedem pa onda injekcija.Samo polako mlad si jos budes naucio
Evo npr. da ti je vrijednost GUK-a prije obroka 8, koliko bi si onda jedinica inzulina dao?
Molim te da sve savjete koje ovdje dobiješ uzmeš S REZERVOM!
Što se tiče hiperglikemije nakon hipoglikemije to je uobičajeno.
ja vrijednost GUK podjelim sa 1,8 i toliko si dam inzulina
ja nikad ne jedem ako mi je secer visi od 5, dam inzulin pa cekam da padne na 4.6 i onda jedem, ali naravno ne mora svatko tako
u svakom slucaju, ako padnes u hipoglikemiju zbog previse inzulina za rucak, ne treba smanjivati dozu inzulina koji dajes za veceru (osim ako i dalje nisi nizak iz nekog razloga). treba smanjiti dozu sutra za rucak.
Sad se drzim pravila da mi secer prije jela ne prelazi 6-7, i onda jedem. Dakle, ako mi je secer 8 ili 9, dam si dozu koju sam svakako planirala uzeti, i cekam dok nisam oko 6. Nekad je to 20-ak minuta, nekad malo dulje. (S druge strane, kod ljudi koji imaju svoga inzulina, to cekanje nije potrebno.) Glukometri ionako nisu dovoljno precizni da bi imalo smisla drzati se decimala, ali kad dugo imas isti glukometar i poznajes svoje secere, onda su moguce nesto prezicnija pimplanja.
Trosim puno trakica, a u vrijeme oko trudnoce trosila sam jos i vise. Sad mi treba oko 8 dnevno, ali to nije za svakoga isto. Poznajem ljude koji s 4-5 trakica imaju sasvim dobre glikemije.