Autor tema: hipo -> hiper  (Posjeta: 2889 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline kkurilj

• Skoro profi diabetičar
    • http://www.dijabetes-osijek.com
hipo -> hiper
« : Četvrtak, 24.11.2005 u 23:31:46 »
Prije svega pozdrav svima!
Zovem se Krunoslav Kurilj, iz Osijeka sam, imam 25 godina i novootkriveni sam dijabeticar tipa 1.

Pošto sam novi u svim "čarima" dijabetesa i nisu mi sve stvari još sasvim jasne imam jedno pitanje.

Uredno se držim propisane dijete, redovito si dajem inzulin, i puno šetam ali neke stvari mi ipak neidu za rukom.
Evo konkretno danas prije dorucka sam si dao 10 jedinica Humaloga i isao u setnju u trajanju od sat vremena, dva sata nakon doručka vrijednost GUK-a je bila 7,2 (po meni poprilično zadovoljavajući rezultat), prije ručka sam si također dao 10 jedinica Humaloga, a dva sata nakon toga pao sam u hipoglikemiju (GUK - 2,8 ) uz vrlo neugodnu glavobolju, pojeo sam dva bombona od dekstroze i jednu malu mandarinu, pomislio sam da sam si možda dao malo previše inzulina (uz setnju i normalne dnevne aktivnosti), e sad prije večere sam si smanjio dozu Humaloga na osam jedinica, te nakon dva sata vrijednost GUK-a je bila 11,8.
Dok sam ležao u bolnici cuo sam od par ljudi da gotovo redovito nakon hipoglikemije dolazi hiperglikemija.
Zanima me koliko je to ucestala pojava i kako se borite protiv toga?
Napominjem da se za svaki obrok strogo drzim propisane dijete.
Unaprijed hvala na odgovorima!
 novootkriveni slatkiš tipa 1 -

martin

• Gost
hipo -> hiper
« Odgovori #1 : Petak, 25.11.2005 u 08:52:14 »
Pozdrav  kkurilj

Jel ti  mjeris GUK  prije  davanja inzulina ?

Citat:

Dok sam ležao u bolnici cuo sam od par ljudi da gotovo redovito nakon hipoglikemije dolazi hiperglikemija.
Zanima me koliko je to ucestala pojava i kako se borite protiv toga?

Normalna  pojava
 jer  neznas  koliko  slatkog  je  dosta  da ga  dignes  u  granice normale

ako  nije  velika  frka  probaj  ga  dizati  kruhom  i  mlijekom

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
hipo -> hiper
« Odgovori #2 : Petak, 25.11.2005 u 10:31:45 »
Eto jedan odgovor od dijabetičara sa stažem!
Prva stvar je da treba izmjeriti GUk prije jela tj prije inzulina!
Druga stvar je da tvoje tijelo treba različitu dozu inzulina tjekom dana. U tvom slučaju se je moglo desiti 2 stvari. Jedna je da tvoje tjelo treba u posljepodnevnim satima manje inzulina nego tokom dana. Inzulina je u svakom slučaju bilo previše.Isto tako utjecaj fizičke aktivnosti može se odužiti i do 24 sata nakon iste. To znaci da si  vjerojatno još uvijek bio pod utjecajem fizičke aktivnosti, na što si dao uobičajenu dozu inzulina, što je rezultiralo s 2.8 mmol/l
Što se tiće hiperglikemije nakon hipoglikemije to je uobičajeno.
Neki dijabetičari su imali naviku kada su u hipoglikemiji  i pojedu nešto odmag si dati i vrlo malo inzulina.
To je jedno rješenje, ali pošto si rekao da si novootkriveni ne bi ti preporučio. Razlog je jednostavan.Ti se još ne znaš služiti osječajem što se događa.Bez brige naučiti ćes s vremenom.
Nadam se da sam barem mlo pojasnio.
Ako ima još pitanja samo pitaj.
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline kkurilj

• Skoro profi diabetičar
hipo -> hiper
« Odgovori #3 : Petak, 25.11.2005 u 12:19:17 »
Citat: "martin"
Pozdrav  kkurilj

Citat:

U pravilu ne mjerim prije davanja inzulina, vec dva sata nakon obroka. Takav rezim mjerenja sam imao u bolnici pa sam mislio da je to pravilan nacin. Premda je i meni logicno da se mjeri prije jela/inzulina te na osnovu tih mjerenja ocijeni potrebna doza. Valjda HZZO toliko stedi na tim trakicama za mjerenja pa su i bolnice u deficitu.

Offline kkurilj

• Skoro profi diabetičar
hipo -> hiper
« Odgovori #4 : Petak, 25.11.2005 u 12:24:05 »
Citat: "Tony"
Eto jedan odgovor od dijabetičara sa stažem!
Prva stvar je da treba izmjeriti GUk prije jela tj prije inzulina!
Druga stvar je da tvoje tijelo treba različitu dozu inzulina tjekom dana. U tvom slučaju se je moglo desiti 2 stvari. Jedna je da tvoje tjelo treba u posljepodnevnim satima manje inzulina nego tokom dana. Inzulina je u svakom slučaju bilo previše.Isto tako utjecaj fizičke aktivnosti može se odužiti i do 24 sata nakon iste. To znaci da si  vjerojatno još uvijek bio pod utjecajem fizičke aktivnosti, na što si dao uobičajenu dozu inzulina, što je rezultiralo s 2.8 mmol/l
Što se tiće hiperglikemije nakon hipoglikemije to je uobičajeno.
Neki dijabetičari su imali naviku kada su u hipoglikemiji  i pojedu nešto odmag si dati i vrlo malo inzulina.
To je jedno rješenje, ali pošto si rekao da si novootkriveni ne bi ti preporučio. Razlog je jednostavan.Ti se još ne znaš služiti osječajem što se događa.Bez brige naučiti ćes s vremenom.
Nadam se da sam barem mlo pojasnio.
Ako ima još pitanja samo pitaj.

Hvala na odogvoru i pojašnjenju!!
Pitanja će zasigurno biti još, za sada me je samo ovo zanimalo.
Inace u zadnjih par dana sam si nabavio podosta literature pa se evo malo educiram, a naravno od velike pomoci je i ovaj forum na kojemu se mogu postaviti konkretna pitanja.

Offline Tony

• Administrator
hipo -> hiper
« Odgovori #5 : Petak, 25.11.2005 u 13:16:08 »
Citat: "kkurilj"
Citat: "martin"
Pozdrav  kkurilj

U pravilu ne mjerim prije davanja inzulina, vec dva sata nakon obroka. Takav rezim mjerenja sam imao u bolnici pa sam mislio da je to pravilan nacin. Premda je i meni logicno da se mjeri prije jela/inzulina te na osnovu tih mjerenja ocijeni potrebna doza. Valjda HZZO toliko stedi na tim trakicama za mjerenja pa su i bolnice u deficitu.

Mjeri se GUk prije davanja inzulina i jela. Koji put se može provjeriti i 2 sata nakon jela čisto da se vidi da li je količina inzulina dovoljna. To se ne treba raditi baš svaki put!

martin

• Gost
hipo -> hiper
« Odgovori #6 : Petak, 25.11.2005 u 14:25:57 »
Citat: "kkurilj"

Citat:

Da  i  prema  visini GUK  odredjujem inzulin
ako je manji od 4,0  prvo jedem pa  onda  injekcija.

Samo  polako  mlad  si  jos :P  budes  naucio

Offline kkurilj

• Skoro profi diabetičar
hipo -> hiper
« Odgovori #7 : Petak, 25.11.2005 u 15:10:00 »
Znaci prema visi GUK-a određujes dozu inzulina, a koliki odnos stavis? Evo npr. da ti je vrijednost GUK-a prije obroka 8, koliko bi si onda jedinica inzulina dao?
Negdje sam cuo da kolika je vrijednost GUk-a da se toliko i jedinica inzulina daje daje. Je li to točna teorija ili je to više individualno?
P.S. Hvala još jednom svima na odgovorima i uputama, ovo mi puno pomaže!

martin

• Gost
hipo -> hiper
« Odgovori #8 : Petak, 25.11.2005 u 15:25:17 »
Gledaj  ja  sam  na  Novorapidu
niti jedan doktor  ti  nemoze  odrediti  tocnu dozu inzulina
jer  drugacije  je  u  bolnici  a  drugacije kod kuce
jelo i aktuivnosti

kemijao  sam  sa  dugo
ja  vrijednost GUK  podjelim sa 1, 8  i  toliko si  dam inzulina

Citat:
Evo npr. da ti je vrijednost GUK-a prije obroka 8, koliko bi si onda jedinica inzulina dao?

Cetiri jedinice,
cuj  nemoj   to  shvatiti  za  gotovo  
moras  si  sam  odrediti  najbolje  kako  ti  odgovara
reskiraj  kutiju/dvije  trakica  dok  dodjes  do  prave  kombinacije

Probaj , sretno  :P

Offline Tony

• Administrator
hipo -> hiper
« Odgovori #9 : Petak, 25.11.2005 u 15:54:06 »
Molim te da sve savjete koje ovdje dobiješ uzmeš S REZERVOM!
Zašto? Ne zato što bi ti neko zlonamjerno rekao nešto krivo, nego zato što se svaki čovjek i svačije tjelo ponašaju drugačije!!!

Molim te da ovo upozorenje shvatiš ozbiljno, jer si si krivim doziranjem inzulina i hrane ISKLJUČIVO SAM KRIV i za dobre šećere i za loše.
Voditi dnevnik samokontrole, u koji ćeš upisivati i fizičku aktivnost i količinu inzulina i količinu hrane jedini je dobar put! Onda ćeš s nekim iskusnijim (ili dijabetologom, ali ne jedino s njim) moći postaviti stvari na svoje noge.

Dakle, pamet u glavu i polako. Naučiti ćeš već kako to ide!

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
hipo -> hiper
« Odgovori #10 : Petak, 25.11.2005 u 16:16:56 »
Citat: "Tony"
Molim te da sve savjete koje ovdje dobiješ uzmeš S REZERVOM!

osim ovog zadnjeg savjeta  :mrgreen:

po mom iskustvu, najbolje je za pocetak zadati si ciljeve:

1. secer nataste treba biti negdje od 4 do 6-7 mmol/L
2. prije jela od 4 do 6 (ja nikad ne jedem ako mi je secer visi od 5, dam inzulin pa cekam da padne na 4.6 i onda jedem, ali naravno ne mora svatko tako)
3. jedan do dva sata nakon jela, treba biti najvise 8-9 mmol/L

postoji par osnovnih shema davanja inzulina, opisat cu jednu od njih:

- BAZAL: ujutro i navecer, s razmakom od 12 sati, uzeti srednjedugodjelujuci inzulin (npr. Insulatard, ili Humulin N). neki uzimaju Lantus.
- BOLUS: prije svakog obroka dati odgovarajucu dozu ultrakratkodjelujuceg (Humalog ili Novorapid)

kolicina Insulatarda treba biti 50 do 60% od ukupne kolicine inzulina uzetog u 24 sata, ali sve ovo moze individualno varirati.

u svakom slucaju, ako padnes u hipoglikemiju zbog previse inzulina za rucak, ne treba smanjivati dozu inzulina koji dajes za veceru (osim ako i dalje nisi nizak iz nekog razloga). treba smanjiti dozu sutra za rucak.

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
Odg: hipo -> hiper
« Odgovori #11 : Subota, 20.11.2010 u 03:08:09 »
Što se tiče hiperglikemije nakon hipoglikemije to je uobičajeno.

čak i ako se ne napucaš nečim slatkim nego pojedeš samo npr 3 bombona s dekstrozom?
hoću reći, to je neka reakcija organizma na hipo, koja ne ovisi isključivo o količini unesenih šećera?

koliko vremena nakon hipoa dolazi takva hiper?

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #12 : Subota, 20.11.2010 u 03:15:02 »
ja vrijednost GUK  podjelim sa 1,8 i toliko si dam inzulina

ima još netko tko se služi otprilike ovom računicom?

ja nikad ne jedem ako mi je secer visi od 5, dam inzulin pa cekam da padne na 4.6 i onda jedem, ali naravno ne mora svatko tako

hm, ali koliko trakica trošiš?

i koliko vremena treba da se spusti s 5?

i s koliko inzulina - znam da je individualno, ali odoka: ako želite spustiti šećere za npr 2 mmola, koliko si date brzog inz.?

u svakom slucaju, ako padnes u hipoglikemiju zbog previse inzulina za rucak, ne treba smanjivati dozu inzulina koji dajes za veceru (osim ako i dalje nisi nizak iz nekog razloga). treba smanjiti dozu sutra za rucak.

zanimljivo! zašto?

sorry zbog puno pitanja, proučavam "gradivo" pa me zanima :mig:

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #13 : Subota, 20.11.2010 u 09:09:35 »
Za pocetak, ti postovi odnose se na vrijeme kada sam zeljela (i uspjela) postici turbo-super-tight kontrolu, jer sam se spremala za trudnocu, ili sam vec bila trudna. Tada mi je 5 na glukometru predstavljalo psiholosku granicu, jer mi je ostavljalo dovoljno malenu marginu odnosno omogucavalo da cijelo vrijeme budem ispod 6. To u stvarnosti nije potrebno cak niti trudnicama, ali ja sam tako odlucila za sebe, i drzala se toga striktno.

Sad se drzim pravila da mi secer prije jela ne prelazi 6-7, i onda jedem. Dakle, ako mi je secer 8 ili 9, dam si dozu koju sam svakako planirala uzeti, i cekam dok nisam oko 6. Nekad je to 20-ak minuta, nekad malo dulje. (S druge strane, kod ljudi koji imaju svoga inzulina, to cekanje nije potrebno.) Glukometri ionako nisu dovoljno precizni da bi imalo smisla drzati se decimala, ali kad dugo imas isti glukometar i poznajes svoje secere, onda su moguce nesto prezicnija pimplanja.

Ovo za hipoglikemiju za rucak i smanjivanje doze: ako je do hipoglikemije doslo u neko odredjeno doba dana, to znaci da je doza inzulina koja pokriva taj dio dana prevelika u odnosu na potrebe. Dakle, nju treba prilagodjavati, a ne mijenjati dozu koja ce djelovati poslije. Naravno, ako je secer nizak cijelo vrijeme, onda treba smanjiti i vecernju dozu.  

Trosim puno trakica, a u vrijeme oko trudnoce trosila sam jos i vise. Sad mi treba oko 8 dnevno, ali to nije za svakoga isto. Poznajem ljude koji s 4-5 trakica imaju sasvim dobre glikemije.
« Zadnja izmjena: Subota, 20.11.2010 u 09:13:24 cathy »

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #14 : Subota, 20.11.2010 u 15:13:41 »
Sad se drzim pravila da mi secer prije jela ne prelazi 6-7, i onda jedem. Dakle, ako mi je secer 8 ili 9, dam si dozu koju sam svakako planirala uzeti, i cekam dok nisam oko 6. Nekad je to 20-ak minuta, nekad malo dulje. (S druge strane, kod ljudi koji imaju svoga inzulina, to cekanje nije potrebno.) Glukometri ionako nisu dovoljno precizni da bi imalo smisla drzati se decimala, ali kad dugo imas isti glukometar i poznajes svoje secere, onda su moguce nesto prezicnija pimplanja.

tnx, vrlo korisne informacije

Trosim puno trakica, a u vrijeme oko trudnoce trosila sam jos i vise. Sad mi treba oko 8 dnevno, ali to nije za svakoga isto. Poznajem ljude koji s 4-5 trakica imaju sasvim dobre glikemije.

užasava me to s trakicama, trenutačno loše stojim s novcima, a ove koje mi je odobrio hzzo potrošit ću, koliko vidim, puno prije nego dobijem nove. :o

imam dojam da će na 1.500 odobrenih godišnje meni trebati još 1.500, a to je 7.500 kn!!!! :visi:

(neke onetouch vita su mi dali)

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Subota, 20.11.2010 u 15:13:41 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.