Autor tema: Efikasno tretiranje hipoglikemije  (Posjeta: 7215 )

0 članova i 3 gostiju pregledava ovu temu.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Efikasno tretiranje hipoglikemije
« Odgovori #15 : Utorak, 22.11.2005 u 10:53:16 »
bila sam na 1.3 i ispod (Low), ali stvarno nisam nikad potpuno izgubila svijest.

to su bili trenuci kad bi sasvim sigurno bilo u redu dati glukagon, ali jos uvijek sam mogla gutati i uspjela sam se izvuci bez injekcije (koju ionako ne bih bila u stanju dati sama)

nakon takvih hipoglikemija svakako sam bila iscrpljena, ali kao sto sam vec rekla, otkako sam na Humalogu, nemam vise tako jakih.

nedavno sam izmjerila 1.9, naravno, osjecala sam da sam niska ali fakat nije bilo strashno, popila sam dodatno zasladjeni sok i dosla sebi nakon desetak minuta.

mislim da sam vec o tome pisala, cini mi se da nije problem u apsolutnoj vrijednosti glukoze u nekom trenutku, nego u brzini kojom se u hipoglikemiju upada. nekad s 2.5 uopce nisam sva svoja, jednom su mi se pocele grciti noge i skoro sam pocela vristati na ulici od panike, a npr. s 1.9 sam stigla razmisliti jel mi se vise pije sok od jabuke ili multivitamin  :mrgreen:

martin

• Gost
« Odgovori #16 : Utorak, 22.11.2005 u 11:46:40 »
Vidis, kako razlicito  djeluje  

meni se noge grce  kod  velikog  secera .

A  hipoglikemije,   nisu uvijek  isti  simptomi
odkada  nisam na Aktrapidu  vise  nemam  onakvih drhtavica
vec, znojenje  i  vid  

davno  prije  nekih  20.g.  sam  pao  u  komu  
kad sam  dosao k'sebi  doktori su se  krizali
42,o  je  bio  cudili su se  kako  je  srce izdrzalo :roll:

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #17 : Utorak, 22.11.2005 u 13:29:48 »
Citat: "cathy"

Ja nisam nikada primila oralnu glukozu poslije glukagona.Cak mi je dr. u bolnici jednom davao i isto mi poslije nisu ništa dali. Podigao mi se je šećer i sve je bilo ok. Nikad mi nije poslije pao. Poslje sam samo osjećala vrtoglavicu.

Znam da pitanje zvuci malo glupo, ali da nije rijec o glukozi umjesto Glucagona? Ali doticna se koliko ja znam, daje iskljucivo u zilu....

Inace sto se tice upotrebe glukagona:
Glucagon, like insulin, must be injected. Within the glucagon kit are a syringe pre-filled with a liquid and a vial of powdered glucagon. This method can lessen the rebound hyperglycemia that usually ensues after use of glucagon. There is no danger of overdose, however. After injecting glucagon, follow with food once the person regains consciousness and is able to swallow.

To je preuzeto sa: http://www.childrenwithdiabetes.com/d_0n_022.htm I na jednostavnom hrvatskom kaže da osoba mora poslije glukagona kada dođe k sebi nešto pojesti. Najtužnije je da u svakom tekstu gdje se spominje uporaba glukagona, uvijek ponavljaju da je cim prije potrebno jesti...

martin

• Gost
« Odgovori #18 : Utorak, 22.11.2005 u 16:35:40 »
"Moras  pojesti"

Lijepo  receno, ali ako si  prije  glukagona  u sebe natrpao
svega i svacega slatkog  tesko  ces  jesti  nesto

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #19 : Utorak, 22.11.2005 u 20:12:47 »
Citat: "davor"
Znam da pitanje zvuci malo glupo, ali da nije rijec o glukozi umjesto Glucagona? Ali doticna se koliko ja znam, daje iskljucivo u zilu....

Ne, baš glukagon. Narančasta kutijica, daje se u bedro...

Meni je prvi put glukagon jako povisio šećer i nije ga poslije spustio pa kasnije isto nisam nikad ništa pojela poslije njega.
Uredno mi je svaki put poslije šećer skočio na 10-12, tako da sam još poslije morala dati malo inzulina da to korigiram.
Čudi me da mi dr. u bolnici nije ništa dao za pojest poslije glukagona?

~~ Desiree ~~

martin

• Gost
« Odgovori #20 : Srijeda, 23.11.2005 u 09:24:08 »
Citat: "davor"

Ne daje se u zilu, vec  isto kao insulin
samo  polagano  (koliko je to moguce  u takvim situacijama).

@Desiree
Svaki  organizam drugacije reagira :roll:

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #21 : Srijeda, 23.11.2005 u 09:39:29 »
Citat: "martin"
"Moras  pojesti"

Lijepo  receno, ali ako si  prije  glukagona  u sebe natrpao
svega i svacega slatkog  tesko  ces  jesti  nesto

oh, pa to je druga situacija, ako si vec pun hrane

logicno da onda ne trebas jesti nista nakon davanja glukagona

Davor je vec spomenuo: glukagon aktivira proces razgradnje glikogena (slozenog ugljikohidrata) uskladistenog u jetri, koji se raspada na glukozu. Glukoza odlazi u krv i dize nas iz hipoglikemije. Glukagon takodjer omogucava jos jedan proces, glukoneogenezu, tj. nastanak glukoze iz nekih drugih tvari, npr. iz proteina (preko aminokiselina), pa i to dize secer.

Glavna fora s jelom nakon glukagona svodi se na obnavljanje rezervi glikogena u jetri. Medjutim, do tog obnavljanja dolazi i ako nismo unijeli novu hranu, ako je secer u krvi visok - jednostavno se dio secera pohranjuje u jetru u obliku glikogena.

Dakle, hrana se preporucuje, jer ne mozemo znati koliko nam je glikogena u jetri preostalo nakon djelovanja hormona glukagona. Opet, ako je secer vec visok - u smislu da ga stvarno ima u suvisku, ili smo vec prije unijeli neku hranu, ocito nije neophodno jos jesti - stabilni smo.

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #22 : Srijeda, 23.11.2005 u 17:37:52 »
Citat: "cathy"

Davor je vec spomenuo: glukagon aktivira proces razgradnje glikogena (slozenog ugljikohidrata) uskladistenog u jetri, koji se raspada na glukozu. Glukoza odlazi u krv i dize nas iz hipoglikemije. Glukagon takodjer omogucava jos jedan proces, glukoneogenezu, tj. nastanak glukoze iz nekih drugih tvari, npr. iz proteina (preko aminokiselina), pa i to dize secer

Jooj Cathy, kako pored tebe ispadam pametan, a ni ne znam pola ovih gluko...nešto  :wink:

Martine, dušo, da nešto rezimiramo (možda nisam bio jasan prošli put):
Glukagon - u pravilu u mišić, (teoretski može i u žilu)
Glukoza - u žilu

Inaće, ako je moguće, preferiramo glukozu baš zato što uđe i nema povratka glukoze u jetru, kao sa glukagonom (opet ono famozno hranjenje nakon kome). Ali triba imat glukozu i u dotičnoj situaciji "potrefit" žilu  :twisted:

martin

• Gost
« Odgovori #23 : Srijeda, 23.11.2005 u 18:35:48 »
Ok. doktore, krivo  sam  shvatio.

A  da  mi  predjemo  u  travare  
sve  izljecimo  i  nece  vise  trebati  ove  kemije ? :P

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #24 : Četvrtak, 24.11.2005 u 09:41:39 »
Ajde umjesto naklapanja da se lijepo vidimo u akciji Zagrebačkog Dijabetičkog Društva 10.12.2005. na Trgu Bana Jelačića.
neslužbeno za sada:
To je Ono ...A bebe... prodavati ćemo majice, kape i ostale gadgete... Sav novac ide u akciju, jer je lova za štampanje prikupljena od sponzora.
biti će 2-3 štanda, a postati će službeno nadam se sutra, kada će nam Grad Zagreb službeno odobriti (ili ne) postavljanje štandova.
Biti će poznatih osoba, zamolili smo pokretača akcije ...A bebe... da nam malo pomogne oko dozivanja istih. Budući da je dotični u vijecu HRTa, nije mu to preveliki problem.

martin

• Gost
« Odgovori #25 : Četvrtak, 24.11.2005 u 11:23:38 »
Citat:
Ajde umjesto naklapanja da se lijepo vidimo u akciji Zagrebačkog Dijabetičkog Društva 10.12.2005. na Trgu Bana Jelačića.

To  je  kao  poziv  da do tog  datuma ne pisemo na forumu
mozda  je dobar prijedlog

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #26 : Četvrtak, 24.11.2005 u 15:30:54 »
Alo drustvo - POLAKO!
Ja nastojim da se malo popularizira i da nam dodje sto vise ljudi na forum, a vi bi prestali pisati!
E pa ne moze to tako!!!
Btw....akciju A bebe ce Davor sigurno prebaciti iz teme Prehrana na nesto adekvatnije mjesto. Jel Davore?
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline dr Luigi

• Dijabetički amater
    • http://www.diabetes-split.hr
Alo
« Odgovori #27 : Petak, 16.06.2006 u 14:50:02 »
ha
a bene

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: Alo
« Odgovori #28 : Ponedjeljak, 19.06.2006 u 08:16:16 »
Citat: "dr Luigi"
ha

pih, posto tek ucis pisati, oprosteno ti je...  :)

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Re: Alo
« Odgovori #28 : Ponedjeljak, 19.06.2006 u 08:16:16 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.