Autor tema: Efikasno tretiranje hipoglikemije  (Posjeta: 7215 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Efikasno tretiranje hipoglikemije
« : Četvrtak, 25.08.2005 u 10:23:42 »
Hola,
jeste li kad napravili top listu stvari koje vama najbrze dizu glukozu u krvi?
Moja lista bi isla ovako:

1) dekstroza
2) obicna Coca Cola
3) vocni sladoled
4) med

Druga lista pod kodnim nazivom "Katastrofalno sporo i pre dugo drzi secer, a fino":

1) Nutella
2) Pekmez
3) Čokolada

Ima li kakvih dodataka?

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #1 : Četvrtak, 25.08.2005 u 12:59:32 »
Najefikasnije:

1) dekstroza (bombonice iz DM-a, mrzim ih, svaki put mislim da cu se udaviti)
2) cokoladna tortica
3) par napolitanki i casa cedevite s dodane dvije zlicice secera. umjesto cedevite moze i bilo koji negazirani sok

Djeluje sporo a poslije digne secer previse:

1) nutella i sl. (te sam to stoga izbacila iz firizdera potpuno) :no
2) cokolada, OSIM cokolade s rizom koja podigne dovoljno brzo, a i fina mi je  
3) bilo kakvi domaci kolaci

Fino mi je i inace, pa mi zao jesti kad sam u hipo, tad nekako nisam sva svoja:

1) sladoled (cokolada, ljesnjak, jagoda, vanilija, moze i visnja)
2) vocne salate i kupovi
3) sigurno ima jos, ali sad se ne mogu sjetiti  :??)

Coca colu ne pijem u hipoglikemiji (osim ako nema niceg boljeg) jer je i inace mogu piti, doduse light verziju, pa mi nije fora.

Offline Lanintata

• Diabetički wannabe
« Odgovori #2 : Četvrtak, 25.08.2005 u 13:35:01 »
U zadnje vrijeme običnu coca colu u Zagrebu rade s fruktoznim sirupom a ne sa saharozom.
anin tata

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: Efikasno tretiranje hipoglikemije
« Odgovori #3 : Četvrtak, 25.08.2005 u 13:43:28 »
Citat: "davor"
Hola,
jeste li kad napravili top listu stvari koje vama najbrze dizu glukozu u krvi?
...
Ima li kakvih dodataka?

Top:
1. glucagen, provjereno
2. jabuka, uz sve me i smiruje jer ima dosta za zvakanje dok cekam da se secer unormali. Inace bih pojeo pola spajze.
3. Krasti iz djecjih zaliha u kojima uviijek ima nesto fino

Not-top:
1. kolaci sa orasima ili cokoladom, ma kako dobri bili, uvijek mi sa veeelikim zakasnjenjem neplanirano podignu secer.
2. sori, al one dm-dekstroze ma kako brzo podignu secer, dobim zgaravicu pri samoj pomisli na njih.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #4 : Četvrtak, 25.08.2005 u 15:47:24 »
Citat: "SuperHrvoje"

Top:
1. glucagen, provjereno

Ali hormon glukagon nije dobro (ni potrebno) davati kad osoba u hipoglikemiji jos uvijek funkcionira (moze gutati bez da se zagrcne) i pri svijesti je.

Super je za stanje kad se vec padne u nesvijest, samo sto poslije budjenja treba pojesti nesto konkretno, sendvic npr.

Lanin tata, imam pitanje: to za Coca colu i fruktozni sirup znaci da sad vise nije efikasna (u smislu brzine) za podizanje niskog secera?

Offline Lanintata

• Diabetički wannabe
« Odgovori #5 : Petak, 26.08.2005 u 15:37:17 »
Za cathy.
Zapravo ne znam kako djeluje coca cola s fruktoznim sirupom u odnosu na "standardnu", samo upozoravam da može djelovati drugačije. Meni (ja nisam dijabetičar, Lana je) sokovi s fruktoznim sirupom uzrokuju male probavne smetnje, a coca cola s običnim šečerom ne.
Inače za hipoglikemiju koristimo gotovo isključivo DM bombone.
anin tata

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Petak, 26.08.2005 u 15:48:00 »
ma fruktoza je sladja od saharoze, obicnog bijelog secera, ali se znatno sporije resorbira, tj. sporije podize secer.

joj ti bomboni iz DM-a su meni stvarno grozni, nasla sam neke s okusom maline pa mi je malo bolje... inace ih nikako ne volim. ali su efikasni, istina.

Offline Lanintata

• Diabetički wannabe
« Odgovori #7 : Petak, 26.08.2005 u 16:27:08 »
Ako je fruktoza slađa, vjerojatno stavljaju manju masu da bi sok bio "jednako sladak", pa još ako sporije djeluje onda to može biti znatana razlika.
Ma, zapravo, iz iskustva mi se čini da svi jednostavni šečeri podižu GUK otprilike jednako brzo, pa je ovo gore možda samo teoretiziranje.
DM bombone koristimo jer su više-manje jednakog sadržaja glukoze pa je koliko-toliko moguće procijeniti koliko je potrebno i kakva će biti reakcija (žlica ili hrpica šećera na njoj uvijek je različita).
anin tata

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #8 : Petak, 26.08.2005 u 17:01:17 »
Citat: "Lanintata"

Ma, zapravo, iz iskustva mi se čini da svi jednostavni šečeri podižu GUK otprilike jednako brzo, pa je ovo gore možda samo teoretiziranje.

nije teoretiziranje, fruktoza se zbilja sporije resorbira u odnosu na glukozu (i saharozu) --> famozni glikemicki indeks jednostavnog secera fruktoze je relativno nizak (mislim 32 u odnosu na glukozu, ciji GI je 100).

medjutim, pitanje je sto stvarno stavljaju u coca-colu

ako je to nesto sto se zove "fructose corn syrup", onda se radi o smjesi 50% fruktoze i 50% glukoze. u tom slucaju, coca-cola brzo dize secer kao i onda kada je za zasladjivanje koristen obicni bijeli konzumni secer (saharoza).

martin

• Gost
« Odgovori #9 : Petak, 18.11.2005 u 20:56:29 »
Citat: "cathy"

Ali hormon glukagon nije dobro (ni potrebno) davati kad osoba u hipoglikemiji jos uvijek funkcionira (moze gutati bez da se zagrcne) i pri svijesti je.

Super je za stanje kad se vec padne u nesvijest, samo sto poslije budjenja treba pojesti nesto konkretno, sendvic npr.

Ako si sam/a ?

Kako onda cekati ?

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #10 : Subota, 19.11.2005 u 14:45:21 »
Dok sam bila trudna, dr. u Petrovoj mi je rekla da si slobodno mogu sama dati glukagon u slučaju da osjetim da mi pada šećer. Onda su mi šećeri jako naglo padali. Ako sam i osjetila nešto (a većinom nisam uopče osjetila) imala sam jako malo vremena za reagirati. Dr. mi je rekla da si slobodno preventivno dam glukagon, pogotovo ako sam sama.
Sve skupa sam primila oko 10-ak glukagona u trudnoći.

~~ Desiree ~~

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #11 : Ponedjeljak, 21.11.2005 u 13:25:34 »
Citat: "Desiree"
Dok sam bila trudna, dr. u Petrovoj mi je rekla da si slobodno mogu sama dati glukagon u slučaju da osjetim da mi pada šećer. Onda su mi šećeri jako naglo padali. Ako sam i osjetila nešto (a većinom nisam uopče osjetila) imala sam jako malo vremena za reagirati. Dr. mi je rekla da si slobodno preventivno dam glukagon, pogotovo ako sam sama. Sve skupa sam primila oko 10-ak glukagona u trudnoći.

E ako  je meni ovdje išta jasno?!?!
Kakav mrkli glukagon i davanje samom sebi u bolnici?!
Molim malo pojašnjenje, do sada sam vjerovao da se glukagon daje u slučaju nesvjesti i on digne šećer u krvi, ali ga i spusti (dakle ne moš' si ga sama dat'). Budući da je uzrok dizanja šećera otpuštanje glukoze iz jere, koju ova kasnije ponovno povuće. Dakle, sami glukagon bez naknadne oralne glukoze je beskoristan. Također, nisam ga nikad primio, ali oni koji jesu, vele da ti je poslije zlo i da se loše osječaš.
Pa šta taj šećer krene sam od sebe dole i onda ti lijepo po glukagonu?!

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #12 : Ponedjeljak, 21.11.2005 u 15:57:51 »
Citat: "martin"

Ako si sam/a ?

Kako onda cekati ?

sta fali hrani?

par puta sam stvarno bila na rubu da izgubim svijest, i u tim trenucima sasvim sigurno ne bih uspjela pripremiti injekciju glukagona

ali zato sam zgrabila zdjelicu secera i stresla je sebi u usta (doduse, vise je otislo okolo), ili pak nagnula bocu soka

inace, otkako sam na Humalogu umjesto na Actrapidu, uopce nemam tako jake hipoglikemije, hvala Bogu. pomaze i cesto testiranje u kriticnim vremenima, dakle kad znam da mogu ocekivati nesto nizi secer

sto se tice situacije koju opisuje Desiree - trudnoca i nenadane hipoglikemije koje se brzo razviju, tu nemam dovoljno iskustva. ocito je da tad dobro dati Glucagon unaprijed.

martin

• Gost
« Odgovori #13 : Ponedjeljak, 21.11.2005 u 18:46:32 »
Citat: "cathy"
Citat: "martin"

Ako si sam/a ?

Kako onda cekati ?

sta fali hrani?

par puta sam stvarno bila na rubu da izgubim svijest, i u tim trenucima sasvim sigurno ne bih uspjela pripremiti injekciju glukagona

ali zato sam zgrabila zdjelicu secera i stresla je sebi u usta (doduse, vise je otislo okolo), ili pak nagnula bocu soka

Sto bi Ti  napravila  sa 1,3   ?

To mi je radio  Actrapid

Sada sam  na NovoRapidu,    bolje je .

@davor   Nakon  glukagona  hoce  biti  malo  muka
u zelucu  i  glava  boljeti  ali  si  na  nogama
a kad  padnes  neizvjesnost  je  velika ?

Ako  padnes  na  ulici, postoji  mogucnost  da  zavrsis
na,  alkoholizmu  i  slicnim  odjelima
ako  te  netko  uopce  pokupi
jer  ce  te  u  vecini  slucajeva  gledati  kao  pijanca.

martin

• Gost
« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 21.11.2005 u 19:51:38 »
Citat:
cathy
Citat:

Citam i smijem se,
sve to sam radio  ali  secer je padao
ali  nako  sat,  dva  bilo  je  joj.

Jel  si   nakon  hipoglikemije   slomljena, pospana  ? :roll:

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 21.11.2005 u 19:51:38 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.