Autor tema: Brojanje ugljikohidrata vs. tradicionalna dijab. dijeta  (Posjeta: 2381 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Brojanje ugljikohidrata vs. tradicionalna dijab. dijeta
« : Srijeda, 24.08.2005 u 10:13:05 »
Voljela bih cuti nesto o iskustvima s brojanjem ugljikohidrata ("carb counting") kao i o odredjivanju kolicine inzulina u odnosu na unesenu kolicinu ugljikohidrata. Pumperi, kako odredjujete bolus?

Meni se to cini prepojednostavljenim, jer i namirnice koje nemaju znacajan udio ugljikohidrata takodjer podizu secer ako ih ne pokrijem inzulinom (npr. meso).

Opet, mozda je pojednostavljenje potrebno da bi se lakse postigao kranji cilj - sto bolja regulacija glikemija.

Cesto se dogodi da ljudi nekako idu u krajnosti, pa onda ili se pridrzavaju svih mogucih pravila i ne pojedu ni mrvicu hrane mimo strogo propisanog plana, ili nemaju snage izdrzati cijeli taj dril pa se potpuno opuste i sve bude puno losije nego sto bi bilo kada bi pravila bila takva da ih je lakse slijediti.

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #1 : Srijeda, 24.08.2005 u 10:22:50 »
Eto pumpersko iskustvo!

Puno je jednostavnije jer racunas samo UH. Mozda je malo problem naučiti koliko ima UH u porciji riže, ali nakon 3 mjeseca naučiš.
Što se tice bolusa za druge vrste hrane osim UH, ima nekih koje drugacije imaju razgradnju.

Npr ima tzv Pizza bolus (ja ga zovem čevapi bolus  :smt017  ).
Potrebno je izračunati koliko ce se dignuti GUk pošto npr masnoće su kalorijski najjaće, ali se dugo razgrađuju pa nema smisla odmah dati puno inzulina, jer je hipo neizbježan.

Meni je trebalo oko 3-4 mjeseca da naucim koliko toliko nositi se s tim produženim bolusima.
Jedini problem kod racunanja UH kod mene je zastupljenost pojedinih namirnica. Naime kada racunam samo UH, zaboravim uzeti nesto iz neke druge skupine hrane osim kruha i zamjena.
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #1 : Srijeda, 24.08.2005 u 10:22:50 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.