Autor tema: Bojim se hiperglikemije...  (Posjeta: 3958 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Tomy

• Tek učim pisati...
  • **
Bojim se hiperglikemije...
« : Četvrtak, 18.08.2005 u 08:07:44 »
U svom 12 godišnjem dijabetičkom stažu...za svako povišenje šećera iznad 15 počinje me hvatati panika..samo meni poznata, koju ne pokazujem članovima svoje obitelji..no odmah letim grozničavu u frižider po inzulin (sva sreća da su takova stanja rijetka..ali?!). Nekako se bolje osjećam..kad osjetim, poznatu malaksalost, kako mi slabo teče krv u žilama...i kad moram pojesti nesto slatko kad sam u stanju hipoglikemije, na onih poznatih 2.1...jer ipak mi je NIZAK!!!, no valja nesto pojesti..prestati raditi oko okućnice..i rješenje je hvala Bogu..uspješno..naravno kada je sve na vrijeme...ali što , razmišljam grozničavo...ako me pukne iznad nekih 20 mmol pa u komu..kakav je to osjećaj...ili sto ak me pukne u vožnji...bem ti...
Kakv je to osjećaj..dodje li brzo..? Pojma nemam...sva sreća...ali..nikad se ne zna...Imate iskustva..pricajte...

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: Bojim se hiperglikemije...
« Odgovori #1 : Četvrtak, 18.08.2005 u 09:51:24 »
Citat: "Tomy"
U svom 12 godišnjem dijabetičkom stažu...za svako povišenje šećera iznad 15 počinje me hvatati panika..samo meni poznata, koju ne pokazujem članovima svoje obitelji..no odmah letim grozničavu u frižider po inzulin (sva sreća da su takova stanja rijetka..ali?!). Nekako se bolje osjećam..kad osjetim, poznatu malaksalost, kako mi slabo teče krv u žilama...i kad moram pojesti nesto slatko kad sam u stanju hipoglikemije, na onih poznatih 2.1...jer ipak mi je NIZAK!!!, no valja nesto pojesti..prestati raditi oko okućnice..i rješenje je hvala Bogu..uspješno..naravno kada je sve na vrijeme...ali što , razmišljam grozničavo...ako me pukne iznad nekih 20 mmol pa u komu..kakav je to osjećaj...ili sto ak me pukne u vožnji...bem ti...
Kakv je to osjećaj..dodje li brzo..? Pojma nemam...sva sreća...ali..nikad se ne zna...Imate iskustva..pricajte...

neznam kakav je to osjecaj, jer sam sklon vecoj panici nego ti. Mene fata panika ako se popne iznad 10mmol. Ali poznam neke kojima je izmjereno oko 30mmol, a funkcionirali su skroz 'normalno', mislim, nisu pali u komu. Tako da...
Mene zanima jel vas vise strah hipoglikemije ili neke zacrtane gornje granice?

Offline Tomy

• Tek učim pisati...
  • **
strah
« Odgovori #2 : Četvrtak, 18.08.2005 u 12:00:18 »
mene u biti čopi panika ako mi nije u blizini bas inzulin, a nekaqko skužim da mi je šećer visok...onda intenzivno razmisljam sto napraviti...jer dal počnem trčati u krug ili što

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #3 : Četvrtak, 18.08.2005 u 14:08:43 »
mene takodjer uhvati nerva kad izmjerim preko 10 mmol/l.
Prije nego mi je dijagnosticiran dijabetes (prvo mjerenje 17mmol/l) sasvim normalno sam funkcionirao. Vozio bez problema i relacije od kojih 250-300 km u komadu.
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #4 : Četvrtak, 18.08.2005 u 16:50:44 »
Citat: "insekt9"
mene takodjer uhvati nerva kad izmjerim preko 10 mmol/l.
Prije nego mi je dijagnosticiran dijabetes (prvo mjerenje 17mmol/l) sasvim normalno sam funkcionirao. Vozio bez problema i relacije od kojih 250-300 km u komadu.

kao da citam sebe! Isto mi je izmjereno 17mmola, normalno funkcionirao, isto cesto vozio ~300km u komadu. Samo sam strahovito smrsavio...

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: strah
« Odgovori #5 : Četvrtak, 18.08.2005 u 16:53:56 »
mene u biti čopi panika ako mi nije u blizini bas inzulin, a nekaqko skužim da mi je šećer visok...onda intenzivno razmisljam sto napraviti...jer dal počnem trčati u krug ili što

malo mi je nejasno zasto nije uz tebe inzulin? Zar je onaj koji trenutno koristis uvijek u frizideru, ili nesto trece? Ja sam nabavio metrosexualnu torbicu taman da mi sve stane u nju (2 penfila, mjerac i neke sitnice - frutabela, corny & stuff)

Offline zasto_ja

• Ja znam...
Re: strah
« Odgovori #6 : Četvrtak, 18.08.2005 u 22:06:40 »
Ja se osobno više bojim teške hipoglikemije, nego hiperglikemije.

Kratkotrajno povišenje šećera ću lako sam korigirati dodatnim inzulinom.
U principu znam kad bi mogao biti jako visok (previše hrane koja
nije pokrivena dodatnim inzulinom, ili kad sam bolestan - tada posebno
voli divljati   :cry ).

Tek nedavno sam postao svjestan mogućnosti hipoglikemija čija se
najava ne osjeti - e toga se bojim, da usljed hipoglikemije ne
ostanem bez svijesti, a da nema nikoga oko mene tko bi mi mogao
ili znao pomoći glukagenom. Ili da se to dogodi po noći,
u snu...

Offline Tomy

• Tek učim pisati...
  • **
hipo
« Odgovori #7 : Petak, 19.08.2005 u 07:26:28 »
da, ona lagana trešnja ...prije slatkog sna...ili nekad skočim u krevetu...uh zar mi je opet pao, šećer...i tada me oblije hladan znoj...
ali najčešće su to neki drugi uzroci a ne hipoglikemija, moram priznati i to me ponekad plaši.-..

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Re: Bojim se hiperglikemije...
« Odgovori #8 : Petak, 19.08.2005 u 17:11:58 »
...ali što , razmišljam grozničavo...ako me pukne iznad nekih 20 mmol pa u komu..kakav je to osjećaj...ili sto ak me pukne u vožnji...bem ti...

neces tako brzo pasti u komu ako ti secer skoci na 20, ne brini ;)

morao bi ti secer danima biti visok, i tek onda bi imao uvjete za solidnu dijabeticku HIPERGLIKEMICKU komu. a nema sanse da ti danima bude tako jako visok sve dok uz sebe (i u sebi) imas ispravnog inzulina. druga stvar je sto si ti naviknut na nize secere, pa ti je stvarno slabo kad osjetis da je vishi.

postoje neke situacije kad je moguce da jako skoci u kratkom periodu, ali tesko da zavrsis u komi u roku od jednog popodneva ako si inace dobro reguliran. osim ako sve skupa nije skombinirano s nekom drugom akutnom bolescu, npr. trovanjem, gripom, i sl.

visoki seceri su opasni zbog toga sto izazivaju ostecenja na vitalnim organima, ali ta ostecenja se razvijaju polako. s druge strane, ozbiljna i jaka hipoglikemija moze brzo (za par sati) dovesti do kome, pa cak i do smrti.  

ja ne podnosim da mi je secer vishi od 9-10 mmol/L, to me zivcira i odmah si korigiram Humalogom. sreca pa taj inzulin tako brzo djeluje.

s druge strane, prilicno se bojim hipoglikemija, narocito ako vozim.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #9 : Srijeda, 07.09.2005 u 21:37:01 »
Tek sam sada naletio na ovaj post - čitam polako i čitam i mislim si: pa kog vraga nitko ne napiše nešto o toj hipo i hiper glikemiji i onda eto Cathy - pa hvala.

Dakle rezime još jednom:
OD KRATKOROČNIH HIPERGLIKEMIJA NEMA STRAHA. Da bi se od hiperglikemije palo u nekakvu komu, hiperglikemija mora trajati prilično dugo, od nekoliko dana, pa do tjedana, a čak i mjeseci. Dakle ako istog trenutka nema inzulina, nije baš sjajno, ali ni blizu nema mjesta panici. Treba doći do inzulina i srediti dozu. Ako je nekom nelagodno za vrijeme Hipera - njegov problem (i meni je). Naravno da ih treba izbjegavati i da što duže traju su štetnije, ali ne i opasnije po trenutnu svijest pojedinca!

Ono čega se treba bojati su hipoglikemije. Od jače hipoglikemije ne možemo voziti, vršiti bračne dužnosti, skakati padobranom, roniti, itd. Ako uz sebe imaš dekstrozu koju na prvi osjet hipa mazneš - šanse većini ljudi da padnu u komu su jakoooo male. Tj. morao si opako fulati u dozi, zaboraviti pojesti nakon inzulina, itd.. da se takvo što dogodi.
Radim godinama sa djecom dijabetičarima u ljetnom kampu, njima bez obzira na hipoglikemiju mjerimo prvo GUK, a tek onda im se daje dekstroza+ugljikohidrat. U 7 godina bile su ukupno 2 kome, a jedna je nastala zato što je malena uzela inzulin, zaključala se u sobu (što je strogo zabranjeno) i nije se pojavila na večeri. Odmah tokom večere sam se zaputio u sobu, provalio i imao što vidjeti. Druga je također bila uslijed grube pogreške, ali zaboravih već.
Citat:
 ja ne podnosim da mi je secer vishi od 9-10 mmol/L, to me zivcira i odmah si korigiram Humalogom. sreca pa taj inzulin tako brzo djeluje.  

Ovo me podsjeća na srednjoškolke, kada prekasno shvate da im se boja cipela ne slaže sa bojom marame na glavi, pa idu brzo doma promijeniti cipele :flower:  Baš je taj visoki šećer fuj  :tongue1:

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #10 : Srijeda, 07.09.2005 u 22:05:16 »
Citat: "davor"

Citat:

Ovo me podsje?a na srednjoškolke, kada prekasno shvate da im se boja cipela ne slaže sa bojom marame na glavi, pa idu brzo doma promijeniti cipele :flower:  Baš je taj visoki še?er fuj  :tongue1:

hehe, a ja cu ti reci kako ta srednjoskolka (btw. hvala na komplimentu!) zivi u stvarnom zivotu: ima dijabetes preko 20 godina, HbA1c od 5.45%, komplikacije u zacetku koje miruju (zaradjene u vremenu kad nije korigirala secere vise od 10, kad je stvarno bila srednjoskolka), i NIKADA NIJE BILA U HIPOGLIKEMICKOJ KOMI (sori na capslocku).

takodjer, nije istina da se seceri preko 10 mogu desiti samo zahvaljujuci pogresci, ako si to zelio reci. posudim ti ja jedan jajnik na par mjeseci, pa bush vidio ;)

tight control nosi rizik od hipoglikemickih koma, ali se taj rizik moze znatno umanjiti dovoljno cestim provjeravanjem secera u krvi. s druge strane, seceri visi od 10 OSTECUJU NASE ORGANE.

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #11 : Petak, 09.09.2005 u 15:30:33 »
Od osobe kao što si ti nisam ni očekivao Hba1c viši od 5.5 %  :thumbleft:
Opaska vezana za srednjoškolke je bila maleni test mojih predviđanja osobe koju poznajem samo preko foruma. Htio sam vidjeti koliko točno mogu predvidjeti tvoju reakciju  :occasion5:

Nigdje nisam rekao (a ni mislio) da se šećeri iznad 10 događaju samo pogreškom. Faktori koji mogu utjecati na razinu GUK su mnogobrojni, to oboje znamo.

S obzirom na ton kojim si izjavila da nikad nisi bila u hipoglikemičkoj komi, izgleda kao da misliš da je to velika rijetkost. Ako želiš možemo napraviti anketu na tu temu ?
Miriši li mi to na opkladu?  :smt026
Što se tiće tako niskog HbA1c-a i niskih šećera: čestitam, moj je 7.9%. Ali me zanima koliko spokojno spavaš?

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #12 : Petak, 09.09.2005 u 16:15:24 »

S obzirom na ton kojim si izjavila da nikad nisi bila u hipoglikemičkoj komi, izgleda kao da misliš da je to velika rijetkost. Ako želiš možemo napraviti anketu na tu temu ?
Miriši li mi to na opkladu?  :smt026
Što se tiće tako niskog HbA1c-a i niskih šećera: čestitam, moj je 7.9%. Ali me zanima koliko spokojno spavaš?

ne, na zalost znam da ljudi padaju u hipo-komu cesce nego "nijednom u 20 godina"

uz 12 mjerenja dnevno, ocuvane simptome i educiranog muza, ipak se moze zivjeti bez stalno prisutnog straha.  :smt023

medjutim, JAKO JE VAZNO reci da su vrijednosti HbA1c ispod 6% ipak malo preniske za mladu osobu s tipom 1 koja zivi aktivno. tj. nisu preniske, ali povecavaju opasnost od jakih hipoglikemija, a ne pridonose bitno kvaliteti zdravlja.

sasvim je dobro ako se krecu od 6 do 6.5. eto, trebas se spustiti samo 1.4%, sitnica   :smt043

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #13 : Petak, 09.09.2005 u 21:54:28 »
Vidim ja da je krajnje vrijeme da se koncno napravi neki uređaj u obliku sata za beskrvno mjerenje secera u krvi. Onih 12 puta dnevno ce nadam se uskoro zamijeniti takav jedan takav  :smt023

Ako ti se da, malo intenzivnije prosurfaj WEBom pa vidi gdje smo stali s razvojem takvih spravica. Mjesta na naslovnici za takve tekstove uvijek ima.

Citat:
e, na zalost znam da ljudi padaju u hipo-komu cesce nego "nijednom u 20 godina"

Ma nisam nigdje napisao da ne padaju, samo sam konstatirao da nije rijetkost i obratno - jer ih poznajem. Jel ti to meni opet guraš slova u usta ? :)

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #14 : Subota, 10.09.2005 u 08:26:32 »

Citat:
e, na zalost znam da ljudi padaju u hipo-komu cesce nego "nijednom u 20 godina"

Ma nisam nigdje napisao da ne padaju, samo sam konstatirao da nije rijetkost i obratno - jer ih poznajem. Jel ti to meni opet guraš slova u usta ? :)

ne, napisao da izgleda da ja mislim du su hipo-kome rijetke. NE MISLIM. poznajem ljude koji imaju problema s tim. a ja sam primjer dijabeticara koji NEMA problema s tim. ali ja nisam mjera, nego samo jedna osoba u nizu.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Subota, 10.09.2005 u 08:26:32 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.