Autor tema: Bok svima!  (Posjeta: 2199 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline sweety

• Tek učim pisati...
  • **
Bok svima!
« : Četvrtak, 11.08.2005 u 11:35:36 »
Prije malo vise od godine dana otkrila sam da imam dijabetes tip 2 i od tada mi se sve promijenilo.
Imam 27 godina,u braku sam godinu i pol i naravno nemogu zatrudniti.
Bila sam u "Vuk Vrhovcu" i rekli su mi da moram na dijetu i dobila sam od terapije Glucophage 850 mg.
Medjutim,iako sam med.sestra i sve to znam i sama,nikako nemogu prihvatiti da bolujem od dijabetesa i da moram svoj zivot skroz promijeniti.
Postala sam depresivna,cesto se pretvaram da sam zdrava i jedem onu hranu koju nebi smjela pa sam nakon toga u jos gorem stanju.
Bojim se da necu moci imati djece,a ako i uspijem,bojim se i komplikacija sa djetetom.Sve u svemu,puna sam strahova i znam da to nije dobro.
Koliko god znam o dijabetesu,toliko se nemogu snaci u prakticnom dijelu tj. neznam to sve primjeniti na sebi!
Za ovu stranicu sam saznala sa RTL televizije neki dan i odmah sam je potrazila. Moram reci da kada sam procitala vase price i iskustva,pogotovo o trudnoci,postalo mi je  lakse jer sam uvidjela da nisam sama u tome,da tu postoje ljudi koji su toliko pozitivni i kojima se mogu obratiti i podijeliti svoje probleme i od kojih mogu toliko puno toga saznati!
Takodjer sam odlucila da se uclanim u Udrugu Dijabeticara jer mislim da bi mi druzenje sa ljudima dodatno pomoglo u prihvacanju moje bolesti.
Jos jednom velika pohvala Forumu i pozdrav i pusa svima!!!
 :smt039

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Bok svima!
« Odgovori #1 : Petak, 12.08.2005 u 09:50:58 »
Draga sweety,

Sve to kroz sto prolazis normalno je. Dijabetes (i tip1 i tip2 ) je ozbiljna i kronicna, dakle dozivotna bolest, i potrebno je neko vrijeme da se covjek navikne na sve.

Vjerojatno nisi dosad zatrudnila zbog problema s policisticnim jajnicima, ali to nije nerjesiv problem. Mozda je i bolje da si das malo vremena, da naucis zivjeti s dijabetesom, pa tek onda ides u majcinstvo. Pretpostavljam da znas da ces kao trudnica s tipom 2 morati biti na inzulinu, jer Glucophage se ne smije piti za vrijeme trudnoce (kao ni drugi oralni antidijabetici).

Sto se tice problema s prehranom, mozda ne bi bilo loshe da potrazis nekog pouzdanog psihologa, jer taj problem moze biti daleko kompliciraniji nego sto se cini gledano izvana.

I svakako se pocni baviti nekim sportom!

Offline sweety

• Tek učim pisati...
  • **
Bok svima!
« Odgovori #2 : Petak, 12.08.2005 u 11:11:28 »
Prije svega hvala na komentaru!
Sve to sto si rekla stoji,i stvarno osijecam da mi treba jos
vremena da se priviknem na to novo i dozivotno stanje.
Procitala sam puno toga o trudnoci i znam da cu morati biti na inzulinu ali me zanima da li cu i nakon trudnoce ostati na inzulinu?
Sto se tice prehrane,moji problemi imaju dublji korijen i hrana mi je uvijek bila neka vrsta utjehe.Znam da cu tu trebati uloziti puno truda kako bi promijenila prehranu iz korijena!
A tako volim jesti :spam1:   :??)
O bavljenju sportom intenzivno razmisljam ali jos nisam skupila hrabrosti upisati se na nesto!
Zanima me ako mi netko moze reci kako funkcioniraju Dijabeticke udruge?

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Bok svima!
« Odgovori #3 : Subota, 13.08.2005 u 21:59:13 »
Hi, sto se tice uzimanja inzulina nakon trudnoce - nemam pojma  :??)
Ali znam da taj inzulin (koji sam redovno uzimam) stvarno nije ni priblizno gadna stvar kako ju vjerojatno trenutno dozivljavas. A sto se tice kvalitete zivota i tableta - duboko sam uvjeren da je inuzlin dobra i zdrava opcija.
Ovo ti pisem iz Jordana, gdje sam na godisnjem, pre umoran sam za ici ponovo Van pa se malo opustam uz besplatni Internet. Jedini problem mi je paziti da inzulin drzim povremeno i u frizideru zbog vrucine. Ako ga budes morala koristiti, vjeruj mi da ce i tebi to uskoro postati glavna negativna stvar :) (ljeti)

Citat: "sweety"
Zanima me ako mi netko moze reci kako funkcioniraju Dijabeticke udruge?

Sto se tice udruga, stvar bas nije savrsena, ali nije ni tako losa. Ne znam gdje zivis, ali ako si u Zagrebu, prijedlog je Zagrebacko Dijabeticko Drustvo u Ilici. Na novom Webu www.zadi.hr ces naci kontakte. WEB je frizak i jos se dogovaramo kako ga odrzavati i ciniti zanimljivim. Organiziraju se povremeni izleti, predavanja, itd... Nije pre cesto, ali nije ni odaziv ogroman.

Ovdje na forumu ima nekoliko vrlo autoritativnih i strucnih zena (kao sto si vec primjetila) koje puno toga znaju. A i muski ponekad drze korak  :smt026

Sve najbolje ti zelim i usporedi taj svoj Tip 2 sa bolestima koje si susrela kao medicinska sestra. Mislim da dalje ne moram pisati  :wave:
Davor

Offline sweety

• Tek učim pisati...
  • **
Bok svima!
« Odgovori #4 : Srijeda, 17.08.2005 u 10:47:21 »
Hvala puno na podrsci!
Ne zivim u Zagrebu ali sam poslovno vezana za njega tako da mi nebi bio problem otici u Dijabeticku Udrugu.
U svakom slucaju cu se interesirati i svakako tamo otici!
Jos jednom hvala!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Bok svima!
« Odgovori #4 : Srijeda, 17.08.2005 u 10:47:21 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.