Anketa

Smatrate li da je autonomno ronjenje kvalitetno educiranih i školovanih dijabeticara ipak previše riskantno?

DA
0 (0%)
NE
6 (100%)

Ukupno glasova: 6

Glasanje završeno: Subota, 17.09.2005 u 11:06:03

Autor tema: Ronioci dijabeticari Tipa 1  (Posjeta: 5003 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Ronioci dijabeticari Tipa 1
« : Srijeda, 03.08.2005 u 11:06:03 »
Mrtav nam je malo taj forum.

O ovome sam već nešto pisao, ali evo nekih uvodnih novih informacija:
Na jesen vrlo vjerojatno kreće poseban tečaj ronjenja za Dijabetičare u Zagrebu. Uspjeli smo dogovoriti da 50% troškova snosi firma Medilab za 4tvoro dijabetičara. Dotični su definirani, iskusni su i dobro regulirani, te odlično poznaju svoju bolest. Također će se na tečaju posebna pažnja obratiti na specifičnosti vezane za dijabetes. Imam nekoliko pitanja za forumaše:

1) Cijelu stvar smo jako detaljno razradili, o tome ću još pisati. Ali ako netko ima prijedlog da se na nešto dodatno obrati pažnja, neka slobodno napiše :)

2) Ako netko ima volje se pridružiti tečaju, s time da (kako stvari trenutno stoje), treba snositi svoje troškove, još uvijek ima priliku. Cijena tečaja je 1500 kn, što uključuje: kompletan nastavni materijal, 10 urona (dio u bazenu dio u moru), ispit, cijenjenu internacionalnu ronilačku dozvolu (CMAS asocijacija), godišnju članarinu koja uključuje povoljno iznajmljivanje r. opreme i povoljne ronilačke izlete. Može se javiti na davor1@comping.hr .

Osim ranije navedenih, važan preduvjet je da ima iznad 18 godina. Budući da je ovo prva grupa u nas i da će biti "bumps on the road", na žalost, ovo nam je trenutno vrlo važno.
Osobno sam ronioc napredne kategorije, ronim preko 5 godina. Siguran sam da uz određene preduvjete možemo uživati u ljepotama podvodnog svijeta kao i sav ostali Svijet , što nam i zakon nedvosmisleno odobrava.

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: Ronioci dijabeticari Tipa 1
« Odgovori #1 : Srijeda, 17.08.2005 u 13:48:42 »
Ima kakav web? Gdje je lokacija, mislim ronjenje u moru?

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #2 : Utorak, 23.08.2005 u 12:36:51 »
Citat: "SuperHrvoje"

Bok,
Dakle web stranica ronilackog kluba u kojem ce doticna grupa se skolovati i polagati ispit je http://www.rkgeronimo.hr/

Ronjenje u moru u sklopu skolovanja ce se odvijati u mjestu Povile u blizini Rijeke i Novog Vinodolskog, a bazenski dio u Domu Sportova. Tamo ce se odradjivati klasicne stvari tj. vjezbe s opremom + uzimanje dekstroze pod vodom. Redovno ce se mjeriti GUK + HbA1c prije i poslije cijelog tecaja.

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #3 : Srijeda, 24.08.2005 u 13:38:49 »
Citat: "davor"

Bok,
Dakle web stranica ronilackog kluba u kojem ce doticna grupa se skolovati i polagati ispit je http://www.rkgeronimo.hr/

Ronjenje u moru u sklopu skolovanja ce se odvijati u mjestu Povile u blizini Rijeke i Novog Vinodolskog, a bazenski dio u Domu Sportova. Tamo ce se odradjivati klasicne stvari tj. vjezbe s opremom + uzimanje dekstroze pod vodom. Redovno ce se mjeriti GUK + HbA1c prije i poslije cijelog tecaja.

cool, dekstroza pod vodom. Hm, ima li neki nacin da se izmjeri GuK pod vodom/morem?
Oprema se iznajmljuje u geronimu ili postoje 'klubovi prijatelji' i na moru? Punjenje boca i sl. takodjer ukljuceno u clanarinu?

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #4 : Četvrtak, 25.08.2005 u 09:52:45 »

cool, dekstroza pod vodom. Hm, ima li neki nacin da se izmjeri GuK pod vodom/morem?
Oprema se iznajmljuje u geronimu ili postoje 'klubovi prijatelji' i na moru? Punjenje boca i sl. takodjer ukljuceno u clanarinu?

Ima vrlo jednostavan način za mjerenje GUKa pod vodom: upikneš se i pričekaš morskog psa. Ako navali na tebe znači da si sladak, a ako te ostavi na miru - GUK je OK   :thumbright: (hypo valjda osjetis)

Oprema se iznajmljuje u Geronimu, kao i punjenje boca koje nije ukljuceno u clanarinu, ali je vrlo povoljno. U ostalim centrima na Jadranu također nije pre skupo, a postoji i lista preferiranih (čitaj: povoljnijih).
Što se tiće nabavke vlastite opreme, postoje kanali za povoljnu nabavku u klubu. Vecina clanova prolazi isti put: krenu sa vlastitom maskom, a onda ovisno o vlastitim preferencama, financijskim mogucnostima i intenzitetu ronjenja; tokom vremena nabavljaju komad po komad.
Tokom sljedecih 10tak dana pocinju pregovori kluba sa bazenom u Domu Sportova o terminima prakse, potom ce se definirati tocan datum pocetka tecaja. :fish:
Mjesta jos ima  :smt043

Offline taty

• Diabetes junior
« Odgovori #5 : Srijeda, 05.10.2005 u 14:22:28 »
prije dvije i pol godine, imala sam dva laserska zahvata na oba oka, i RUZNO iskustvo nakon njega, sada je sve  ok, al od tada sam jako osjetljiva na sve što bi moglo direktno ili indirektno utjecati na moj vid. pitam vas zato: postoji li opasnost da "pečati" popucaju  ili dali pritisak pod vodom moze utjecati na retinopatiju i makulopatiju koja je kod mene dijagnosticirana!

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #6 : Srijeda, 05.10.2005 u 14:33:42 »
Citat: "taty"
prije dvije i pol godine, imala sam dva laserska zahvata na oba oka, i RUZNO iskustvo nakon njega, sada je sve  ok, al od tada sam jako osjetljiva na sve što bi moglo direktno ili indirektno utjecati na moj vid. pitam vas zato: postoji li opasnost da "pečati" popucaju  ili dali pritisak pod vodom moze utjecati na retinopatiju i makulopatiju koja je kod mene dijagnosticirana!

Koliko ja znam najmjerodavniji za to je tvoj dijabetolog. U tvom slučaju ja bih na tvojem mjestu pitao i okulistu kako stvari stoje.
Protokol za ronjenje je i zamišljen tako da se svakom roniocu pristupa INDIVIDUALNO!
Možda će ti Davor reći nešto detaljnije, ali ovo je koliko ja znam!!

Svima ostalima za informaciju:
Prva skupina ronioca-dijabetičara je :headbang:  :hello1:  :hello2: USPJEŠNO :headbang:  :hello1:  :hello2: obavila svoj prvi uron u moru (nakon teorije i ronjenja po bazenima!) u nedelju!
Čestitam svima iskreno!
Detalje možda izvjesti netko od ronioca!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline taty

• Diabetes junior
« Odgovori #7 : Srijeda, 05.10.2005 u 14:50:28 »
Hvala na odgovoru. Pitat cu naravno mog dr. ali mislila sam onako opčenito,dali ima kakvih spoznaja o tome! Inače živim na moru i svaki slobodan trenutak provedem na plazi, plivam..ali sam nakon lasera odustala od ronjenja!

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #8 : Srijeda, 05.10.2005 u 15:25:41 »
Pošto sam nedavno proveo par dana sa našim roniocima imam neke podatke koje je važno znati!

1) postoje dvije vrste ronjenja: na dah i s bocama
2) ronjenje na dah je opasnije jer je bez ikakve kontrole -bilo tko može doći u trafiku, kupiti masku i peraje i otići roniti. Kod ronjenja na dah je u jedinici vremena puno veća razlika u tlaku, jer je vrijeme ronjenja limitirano količinom zraka u plučima pa ronimo naglije, te isto tako izranjamo.
3) kod ronjenja s bocama, po zakonu, ronioc mora imati certifikat i ne smije roniti sam! Ronioci uvijek rone u paru!.

Davor je napisao jedan članak, koji možete  pronaći ovdje: http://www.zadi.hr/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=2&PHPSESSID=2feb009962fc5e17ad72aea89fddca2b

Dakle raspitajte se malo, i kontaktirajte Davora, koji, i sam ronioc-dijabetičar, sigurno ima više podataka.

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #9 : Srijeda, 05.10.2005 u 20:10:17 »
Citat: taty

Hi,  ne znam što bih ti pametno na tu temu odgovorio, kao što Tony reće, tvoj doktor za oči je najkompetentniji.
Hrvatska protokol za ronjenje dijabetičara nema, ali USA i V. Britanija imaju. Iskopirao sam ti dio vezan za komplikacije koje su kontraindikacija za ronjenje:

Diabetics with any of the following problems are excluded form YSCUBA training unless approved by the YSCUBA Medical Director:
1.   History of recent or recurring episodes of hypoglycemia during exercise or while at rest.
2.   History of hypoglycemia unawareness, such as nocturnal or asymptomatic hypoglycemia.
3.   History of recent or recurring episodes of excessive hyperglycemia and/or ketoacidosis.
4.   Significant systemic diabetes: retinopathy, peripheral neuropathy, nephropathy, microvascular disease, macrovascular disease, or diabetic foot.
5.   Lack of good metabolic balance.
6.   Diabetic being treated with a sulfoxyline due to increased incidence of hypoglycemia.

Ako još bilo kako mogu pomoći, pitaj i javi što je doktor rekao.

Tony je spomenuo da je prva grupa ronioca dijabetičara prošlu nedjelju odradila prvi uron u moru. Bili su fenomenalni. Ovaj četvrtak još moraju položiti ispit i službena dozvola za CMAS R1 je njihova.
Pokušati ćemo otići još koji vikend na more ove sezone, ali sljedeća će biti luda. Ako sve bude po planu, u 3 mjesecu sljedeće godine, ćemo prikupiti sponzorstva za još jednu grupu, drugu po redu. Oni bi položili ispit prije sezone i ljeto je njihovo  :D

Moj tekst općenito o ronjenju dijabetičara potraži na zadiju ili http://ronjenje.zadi.hr , a uskoro ću napisati još jedan koji će govoriti isključivo o našim dijabetičarima i njihovim dogodovštinama tokom i nakon tečaja.

U međuvremenu sam prikupio mišljenja uglednijih dijabetologa i ljudi vezanih za dijabetes vezano za ronjenje i uskoro ću ih složiti i objaviti. Neki od navedenih su: Željko Metelko, Mensura Dražić, Manja Prašek, Davor Bučević, Škrabić, Neven Milić, itd.. Svi su pozitivini, osim dr. Miroslav Dumić (Rebro). ALi o njegovom ignoranstvu i zatvorenosti vezanom za ronjenje dijabetičara, drugi put.
Stay beautiful
« Zadnja izmjena: Četvrtak, 10.07.2008 u 14:27:00 davor »

Offline Gorka

• Forumski moderator
« Odgovori #10 : Srijeda, 12.10.2005 u 14:03:37 »
aha i moje iskrene cestitke

ipak je to Davor organiziro pa sam se pomalo i brinula ;)

nadam se da ima i nekakvih slika
*** TIP 3 ****

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #11 : Srijeda, 12.10.2005 u 14:39:24 »
Citat: "Gorka"
aha i moje iskrene cestitke

ipak je to Davor organiziro pa sam se pomalo i brinula ;)

nadam se da ima i nekakvih slika

Slabo ima slika. Jos niti članak nije napisan, a kada bude... ne zna se!

Offline Gorka

• Forumski moderator
« Odgovori #12 : Srijeda, 12.10.2005 u 14:43:47 »
Citat: "Tony"
Slabo ima slika. Jos niti članak nije napisan, a kada bude... ne zna se!

joj nis se na tom webu ne radi. e davore, davore ;)
*** TIP 3 ****

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #13 : Srijeda, 12.10.2005 u 14:46:54 »

joj nis se na tom webu ne radi. e davore, davore ;)

Nije to na ovom webu, to je na www.zadi.hr i ronioci.zadi.hr
A Davor ima opravdanje, trenutno, pošto je čovjek na godišnjem!

Offline Gorka

• Forumski moderator
« Odgovori #14 : Srijeda, 12.10.2005 u 14:54:28 »
Citat: "Tony"
Nije to na ovom webu, to je na www.zadi.hr i ronioci.zadi.hr
A Davor ima opravdanje, trenutno, pošto je čovjek na godišnjem!

joj pa znam na kojem webu, ali znat ce i Davor o kojem govorim. A to sto je na godisnjem nije opravdanje, barem sad ima vremena pisati clanke. Samo se sjeti koliko je mene puta dnevno zvao zbog Kenije  :cussing:
*** TIP 3 ****

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Srijeda, 12.10.2005 u 14:54:28 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.