Autor tema: ACE inhibitori ?  (Posjeta: 4441 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
ACE inhibitori ?
« : Četvrtak, 12.05.2005 u 13:55:34 »
Pozdrav Forumu :)

Prije koju godinu sam razgovarao sa jednim simpatičnim dijabetologom iz Splita koji mi je rekao svoje stajalište da bi svakom dijabetičaru nakon određenog dijabetičkog staža, preventivno preporucio ACE inhibitore (Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors).

Neko vrijeme mi je to ostalo u ušima, no kako obicno bude, zaboravih.
Prošli vikend na ronilačkom izletu upoznah kardiologa kojem  70% pacijenata ima dijabetes. Dotični mi je održao predavanje o tome kako ACE inhibitori nemaju apsolutno nikakvih negativnih djelovanja na organizam (eventualno mali kašalj), a da su nevjerojatno pogodni za dijabetičare čak i one bez ikakvih komplikacija. Smanjuju krvni tlak što se vrlo pozivno održava na cijelo stanje organizma dijabetičara.
Također je spomenuo 2 velike studije koje su uključivale i nedijabetičare, gdje je dokazano da je čak i incidencija dijabetesa (nastanak bolesti) smanjena u slučaju terapije dotičnim tabletama.
Ima li netko mišljenje o tome  :??)

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
ACE inhibitori ?
« Odgovori #1 : Četvrtak, 12.05.2005 u 14:40:17 »
To sto si cuo o preporuci uzimanja ACE inhibitora kod dijabeticara je tocno.

Kardiolog koji spominje vezu izmedju smanjene incidencije dijabetesa kod pacijenata koji piju ACE-i  vjerojatno misli na smanjenu pojavu dijabetesa tip 2, o tome nisam informirana. Ali na pojavu tipa 1 SIGURNO ne mogu utjecati, ni pozitivno ni negativno.

ACE (Angiotensin-converting Enzyme) inhibitori, trebaju se davati i dijabeticarima (i tipu 1 i tipu 2) I ONDA KAD IM JE TLAK NORMALAN, zbog toga sto povoljno djeluju na dugotrajne komplikacije dijabetesa, poput ostecenja bubrega i retine. Tocnije, oni usporavaju i cak zaustavljaju (uz dobre secere) tipicne dijabeticke promjene na malim krvnim zilama, tzv. mikroangiopatije, koje dovode do ostecenja tih organa.  

Mislim da sad nema smisla pisati o mehanizmu djelovanja, ako nekoga zanima, mogu mu pokusati objasniti.

Sto se tice toga tko ih treba uzimati, o tome odlucuje lijecnik-dijabetolog. Oni se daju preventivno, nuspojave ukljucuju blago snizavanje tlaka i ponekad suhi kasalj, medjutim, cini mi se da kod mladih osoba s dijabetickim stazom kracim od 5-7 godina, koji imaju dobru regulaciju dijabetesa i nemaju nikakve pocetne komplikacije, nisu bas neophodni i nije uobicajeno da ih se uzima.

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
ACE inhibitori ?
« Odgovori #2 : Četvrtak, 12.05.2005 u 15:25:24 »
Ja uzimam Irumed već 5 godina zbog početnih komplikacija na bubrezima. Moj nalaz je sad ok, čak i poboljšan.
Problema s krvnim tlakom nemam. Tjekom uzimanja Irumeda tlak mi je ostao isti-normalan. Tjekom trudnoće sam morala prestati uzimati Irumed i nije došlo do nikakvih promjena niti tlaka niti na bubrezima.
Uzimam ga preventivno da ne bi došlo do razvoja komplikacija.

Pozdrav! :salute:

~~ Desiree ~~

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
ACE inhibitori ?
« Odgovori #3 : Četvrtak, 12.05.2005 u 15:37:52 »
Da te utješim...
I ja, i to isto tako oko 5g.  :smt017

Za sada je sve ok, osim pocetnih komplikacija, ali to je tako vec godinama. Ne napreduje.
Jest da imam i proteinuriju, ali i to je malo poviseno, ne pretjerano!

:wave:
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Davor

• Global Moderator
ACE inhibitori ?
« Odgovori #4 : Petak, 13.05.2005 u 13:17:17 »
Citat: "cathy"

Mislim da sad nema smisla pisati o mehanizmu djelovanja, ako nekoga zanima, mogu mu pokusati objasniti.

Ti imaš neke veze s medicinom ili je sve ovo u slobodno vrijeme?
Moja cura (dijabetičar) te moli, ako imaš vremena da pojasniš mehanizam djelovanja  :smt026
Može na forum ili na mail davor1@comping.hr kad budeš imala vremena  :??)
thx, imaš  :occasion5:

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
ACE inhibitori ?
« Odgovori #5 : Petak, 13.05.2005 u 13:33:15 »
Citat: "davor"

Ti imaš neke veze s medicinom ili je sve ovo u slobodno vrijeme?
Moja cura (dijabetičar) te moli, ako imaš vremena da pojasniš mehanizam djelovanja  :smt026
Može na forum ili na mail davor1@comping.hr kad budeš imala vremena  :??)
thx, imaš  :occasion5:

na forum, na forum, please.

Offline cathy

• Global Moderator
ACE inhibitori ?
« Odgovori #6 : Petak, 13.05.2005 u 16:27:04 »
Nisam medicinar, bavim se molekulama.

Sto ti cura studira?

Enivej, napisat cu sto znam o djelovanju ACE inhibitora.

Dakle, ti lijekovi (ACE-inh) djeluju tako sto inhibiraju djelovanje angiotenzin-konvertirajuceg enzima (ACE). Taj enzim inace katalizira (pospjesuje) prietvaranje molekule koja se zove angiotenzin I (Ang I, bioloski je neaktivna) u molekulu koja se zove angiotenzin II (Ang II, bioloski aktivna). Aktivnost angiotenzina II podrazumijeva snaznu vazokonstrikciju, tj. stezanje krvnih zila, sto izaziva povisenje krvnog tlaka.

Znaci, ACE-inh sprecavaju nastanak Ang II, koji utjece na stezanje zila tj. povisenje tlaka.

Pored ovog sistemskog snizavanja tlaka, ACE-inh imaju i dodatni renoprotektivni efekt, tj. djeluju zastitno na bubrege (ali i neka druga tkiva, gdje god se pojavljuju angiotenzini). U bubrezima, smanjenjem stvaranja Ang II dolazi do smanjenja tlaka unutar glomerula.

E sad, za jos detaljnije razumijevanje mehanizma, trebalo bi poznavati patofiziologiju dijabetickih mikroangiopatija. Naime, pored utjecaja na stezanje zila, Ang II takodjer djeluje proinflamatorno i profibrinogenski na tkivo bubrega, sto ubrzava ostecivanje tog tkiva. Ako smanjimo nastajanje Ang II, smanjujemo i ove loshe utjecaje, i sprecavamo ostecivanje bubrega.

Nadam se da nisam rekla nista pogresno  :smt043

Offline Davor

• Global Moderator
ACE inhibitori ?
« Odgovori #7 : Srijeda, 18.05.2005 u 14:10:51 »
Sto ti cura studira?

Zavrsila je ekonomiju, radi u banci, no fura se na dubinsko poznavanje dijabetesa  :help:

Jako su mi zanimljive te stvari vezane za ACE (sok), poslah mail mojoj dr. Prašek, ali nikako da mi odgovori...

Našao sam odličan tekst koji ćemo prevesti i staviti na naslovnu, ako nekog interesira, link je: http://www.diabetes.org.uk/infocentre/inform/ace.htm

Offline cathy

• Global Moderator
ACE inhibitori ?
« Odgovori #8 : Srijeda, 18.05.2005 u 14:55:45 »
mislim da je ono sto ironicno nazivas "furanje na dubinsko razumijevanje dijabetesa" pozitivna stvar za svakog pacijenta, sve dok ne predje u opsesiju, ili dovede do nekih krivih zakljucaka (zbog nepoznavanja nekih osnova).

za pocetak, preporuci curi nek cita Fiziologiju od Guytona

nadam se ipak da je bar djelomicno zadovoljna mojim pokusajem objasnjenja ;)

Offline Davor

• Global Moderator
ACE inhibitori ?
« Odgovori #9 : Srijeda, 18.05.2005 u 15:10:58 »
mislim da je ono sto ironicno nazivas "furanje na dubinsko razumijevanje dijabetesa" pozitivna stvar za svakog pacijenta, sve dok ne predje u opsesiju, ili dovede do nekih krivih zakljucaka (zbog nepoznavanja nekih osnova).

za pocetak, preporuci curi nek cita Fiziologiju od Guytona

nadam se ipak da je bar djelomicno zadovoljna mojim pokusajem objasnjenja ;)

Vi ste zene stvarno super  :occasion5:

Pa evo Vam onda jedan detaljan link: http://www.chfpatients.com/ace.htm i jos jedan na kojem je pomocu ilustracija zgodno objasnjeno o cemu je rijec: http://www.lotrel.com/info/about/whylotrel/illustrations.jsp?checked=y

Offline cathy

• Global Moderator
ACE inhibitori ?
« Odgovori #10 : Srijeda, 18.05.2005 u 15:31:17 »
Citat: "davor"

Vi ste zene stvarno super  :occasion5:

Pa evo Vam onda jedan detaljan link: http://www.chfpatients.com/ace.htm i jos jedan na kojem je pomocu ilustracija zgodno objasnjeno o cemu je rijec: http://www.lotrel.com/info/about/whylotrel/illustrations.jsp?checked=y

cuj, meni stvarno ne trebas davati linkove, rekla sam ti cime se bavim profesionalno

medjutim, dala sam si dosta truda da pojasnim o cemu se radi, koristeci se razumljivim terminima a bez pretjeranog pojednostavljivanja. mozda da drugi put samo puknem link na Lancet, npr. ;) (nije ni moje vrijeme i strpljenje bezgranicno)

Offline Davor

• Global Moderator
ACE inhibitori ?
« Odgovori #11 : Srijeda, 18.05.2005 u 16:13:13 »

cuj, meni stvarno ne trebas davati linkove, rekla sam ti cime se bavim profesionalno

medjutim, dala sam si dosta truda da pojasnim o cemu se radi, koristeci se razumljivim terminima a bez pretjeranog pojednostavljivanja. mozda da drugi put samo puknem link na Lancet, npr. ;) (nije ni moje vrijeme i strpljenje bezgranicno)

Ja, moja malena, SuperHrvoje, a siguran sam i mnogo drugih, smo ti zahvalni na ulozenom trudu i vremenu. Posebno mislim na one kojima engleski ne leži najbolje.
Da sam samo tebi htio poslati link, ucinio bih to privatnom porukom i ne bih ti se obracao u 2 licu mnozine, vec kao i inace, u 2 licu jednine.
S obzirom na to da ova konverzacija poprima privatan karakter koji ne zanima vecinu forumasa, sa svoje strane prestajem sa daljnjim reply-evima. Tu lezi ljepota privatnih poruka  :smt058

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
ACE inhibitori ?
« Odgovori #12 : Četvrtak, 19.05.2005 u 08:53:58 »

Sto ti cura studira?

Enivej, napisat cu sto znam o djelovanju ACE inhibitora.

Dakle, ti lijekovi (ACE-inh) djeluju tako sto inhibiraju djelovanje angiotenzin-konvertirajuceg enzima (ACE). Taj enzim inace katalizira (pospjesuje) prietvaranje molekule koja se zove angiotenzin I (Ang I, bioloski je neaktivna) u molekulu koja se zove angiotenzin II (Ang II, bioloski aktivna). Aktivnost angiotenzina II podrazumijeva snaznu vazokonstrikciju, tj. stezanje krvnih zila, sto izaziva povisenje krvnog tlaka.

Znaci, ACE-inh sprecavaju nastanak Ang II, koji utjece na stezanje zila tj. povisenje tlaka.

Pored ovog sistemskog snizavanja tlaka, ACE-inh imaju i dodatni renoprotektivni efekt, tj. djeluju zastitno na bubrege (ali i neka druga tkiva, gdje god se pojavljuju angiotenzini). U bubrezima, smanjenjem stvaranja Ang II dolazi do smanjenja tlaka unutar glomerula.

E sad, za jos detaljnije razumijevanje mehanizma, trebalo bi poznavati patofiziologiju dijabetickih mikroangiopatija. Naime, pored utjecaja na stezanje zila, Ang II takodjer djeluje proinflamatorno i profibrinogenski na tkivo bubrega, sto ubrzava ostecivanje tog tkiva. Ako smanjimo nastajanje Ang II, smanjujemo i ove loshe utjecaje, i sprecavamo ostecivanje bubrega.

Nadam se da nisam rekla nista pogresno  :smt043

Danke, meni kao laiku za pocetak je i ovo dovoljan uvod.  :smt038

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Odg: ACE inhibitori ?
« Odgovori #13 : Četvrtak, 03.11.2011 u 11:46:47 »
dakle da se vratim na ACE inhibitore... nakon godisnjeg pregleda ociju te naknadno i dijabetoloskog pregleda ocito je da imam nesto povisen kolesterol (jos uvijek u decimalama povisenog) te sve zajedno je ustanovljeno da imam aneurizme u ocima na koje se kad pucnu, nakupljaju lagano kristalici masnoca. Stoga mi je doktorica preporucila da uzimam Tritace 1.25 1x1 i Sortis 10mg 0+0+1. Nisam se jos interesirao po googletu o svemu tome, nego sam prvo ovdje postao da vidim ima li tko kakva iskustva sa svim time? Tlak je okej, za pozelit.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #14 : Četvrtak, 03.11.2011 u 11:58:47 »
A bubrezi kako su?

Tritace je ACE inhibitor, a Sortis je za snizavanje kolesterola.

Tritace malo snizava tlak, ali ima i taj protektivni efekt na male krvne zile. Ovo ti je minimalna doza, ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Sortis spada medju statine, on je inhibitor jednog enzima koji sudjeluje pri proizvodnji kolesterola u jetri.

Inace, za retinopatiju je najefikasnije drzati HbA1c niskim.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Četvrtak, 03.11.2011 u 11:58:47 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.