Autor tema: Tipično - netipično  (Posjeta: 3441 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Tipično - netipično
« : Srijeda, 11.05.2005 u 15:42:48 »
Citat: "cathy"
pa bravo, blago tebi kad su ti seceri tako predvidljivi. meni to ovisi i o nekim internim stvarima, ne samo o ustaljenom ritmu. vecini dijabeticara (koji nisu na pumpi) preporucuje se da ne idu puno ispod 6% s glikoliziranim hemoglobinom, radi prevelikog rizika od hipoglikemija.  

u vrijeme kad sam ja dobila D, jos nisu postojali kucni aparatici  :smt044
a zivot je neusporedivo laksi s njima. no, tzv. honeymoon faza mi je trajala punih 14 mjeseci. HbA1c mi je bio oko 4  :smt023

Thnx,
dijagnosticiran oko 2 godine, a nedijagnosticiran jos + 2~3 godine.
Kazu da je gusteraca gecrkt, ali moram priznati da meni pase da je gecrkt, tako da je sam simuliram. Znala me odvesti u hipo (mislim ne ona sama nego sa dodatnim inzulinom) dok je davala znakove zivota. Moram priznati da su mi najvise pomogli dnevna bolnica ali jos vise elektronicki mediji.
Ma sve 5, treba prihvatiti dijabetes kakav je nabost se koliko treba, i to je to. Cesto pomislim ako je dijabetes sve sto cu pokupiti tokom zivota, onda super, 'bolest' za odabrat'. S njim cu lako. Naravno da imam kakve komplikacije, mozda bi razmisljao drugacije.
 :smt033
Alles gutte!

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Tipično - netipično
« Odgovori #1 : Srijeda, 11.05.2005 u 15:54:08 »
Citat: "SuperHrvoje"

Thnx,
dijagnosticiran oko 2 godine, a nedijagnosticiran jos + 2~3 godine.
Kazu da je gusteraca gecrkt, ali moram priznati da meni pase da je gecrkt, tako da je sam simuliram. Znala me odvesti u hipo (mislim ne ona sama nego sa dodatnim inzulinom) dok je davala znakove zivota.

Ako si imao povisene secere 2-3 godine prije prave dijagnoze, znaci da imas prilicno netipican dijabetes. Jer kod vecine ljudi s tipom 1 do skoro potpunog prestanka lucenja inzulina dodje u roku od mjesec dana, uz vrlo jake, prakticki nesnosne simptome. Nakon dijagnoze i uvodjenja vanjskog inzulina, nastupi honeymoon, tj. beta stanice se malo oporave, izrastu one stanice koje su prije autoimunog napada bile tek male klice  :headbang: i dijabetes se fino ponasa neko vrijeme, dok se sve ne potrosi. Hipoglikemije su malo nezgodne, ali to nije strashno u toj fazi, jer jos imas dovoljne zalihe glikogena u jetri.

Inace, nije ti crkla gusteraca, nego samo beta stanice Langerhansovih otocica. Gusteraca je vazna organ, ima i neke druge funkcije osim lucenja inzulina, hvala Bogu da to ostane ocuvano i nakon dobivanja dijabetesa!

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Tipično - netipično
« Odgovori #2 : Srijeda, 11.05.2005 u 16:04:56 »

Ako si imao povisene secere 2-3 godine prije prave dijagnoze, znaci da imas prilicno netipican dijabetes. Jer kod vecine ljudi s tipom 1 do skoro potpunog prestanka lucenja inzulina dodje u roku od mjesec dana, uz vrlo jake, prakticki nesnosne simptome. Nakon dijagnoze i uvodjenja vanjskog inzulina, nastupi honeymoon, tj. beta stanice se malo oporave, izrastu one stanice koje su prije autoimunog napada bile tek male klice  :headbang: i dijabetes se fino ponasa neko vrijeme, dok se sve ne potrosi. Hipoglikemije su malo nezgodne, ali to nije strashno u toj fazi, jer jos imas dovoljne zalihe glikogena u jetri.

Inace, nije ti crkla gusteraca, nego samo beta stanice Langerhansovih otocica. Gusteraca je vazna organ, ima i neke druge funkcije osim lucenja inzulina, hvala Bogu da to ostane ocuvano i nakon dobivanja dijabetesa!

okej okej to sam mislio  :read2:  , na beta stanice. Netipican? Pa izgubio sam oko 20kg u to doba. Sad sam vratio oko 12 kg i osjecam se super. Hipoglikemije tu i tamo imam, cuvam se onih koje obaraju s nogu. Djecu sam naucio kako da mi spice glukagon, svjestan sam svog dijabetesa i kvalitetno zivim svoj zivot. Cak mislim i bolje od dosta 'zdravih' ljudi.
Cheers,

Offline cathy

• Global Moderator
Tipično - netipično
« Odgovori #3 : Srijeda, 11.05.2005 u 16:15:18 »

Netipican? Pa izgubio sam oko 20kg u to doba. Sad sam vratio oko 12 kg i osjecam se super.
Cheers,

da, ono sto bih nazvala "tipicnim" dijabetesom tip 1 bi jednostavno puno ranije (nakon 3-4 mjeseca otprilike) zavrsilo hiperglikemicnom komom, i ukoliko se ne bi ukljucio vanjski inzulin, smrcu. ja jednostavno nisam mogla vishe hodati nakon 2 mjeseca nakon prvih simptoma (zedj i nesto cesce mokrenje) i bilo je jasno da sam ozbiljno bolesna. imala sam i niz gnojnih promjena na kozhi, zedj koja je bila neizdrziva, dahom sam mogla skinuti lak s parketa (aceton :toothy10: ) etc.

ti kazes da su ti seceri bili vishi oko 2-3 godine prije dijagnoze. vecina "tipicnih" ne bi izdrzala tako dugo.  

bolje da si netipican, to vrlo vjerojatno znaci da nemas genetsku predispoziciju za tip 1. sto je dobro zbog djece.  :smt023

i da, nemoj misliti da time zelim reci da ti je lakse nego nekom drugom dijabeticaru. jednostavno, dijabetes je prilicno individualan, ali ocito je da si ti visoko motiviran i da vrhunski odradjujes posao svojih beta stanica, sto je za svaku pohvalu.

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Tipično - netipično
« Odgovori #4 : Srijeda, 11.05.2005 u 16:48:05 »

da, ono sto bih nazvala "tipicnim" dijabetesom tip 1 bi jednostavno puno ranije (nakon 3-4 mjeseca otprilike) zavrsilo hiperglikemicnom komom, i ukoliko se ne bi ukljucio vanjski inzulin, smrcu. ja jednostavno nisam mogla vishe hodati nakon 2 mjeseca nakon prvih simptoma (zedj i nesto cesce mokrenje) i bilo je jasno da sam ozbiljno bolesna. imala sam i niz gnojnih promjena na kozhi, zedj koja je bila neizdrziva, dahom sam mogla skinuti lak s parketa (aceton :toothy10: ) etc.

ti kazes da su ti seceri bili vishi oko 2-3 godine prije dijagnoze. vecina "tipicnih" ne bi izdrzala tako dugo.  

bolje da si netipican, to vrlo vjerojatno znaci da nemas genetsku predispoziciju za tip 1. sto je dobro zbog djece.  :smt023

i da, nemoj misliti da time zelim reci da ti je lakse nego nekom drugom dijabeticaru. jednostavno, dijabetes je prilicno individualan, ali ocito je da si ti visoko motiviran i da vrhunski odradjujes posao svojih beta stanica, sto je za svaku pohvalu.

Kad sam dijagnosticiran, nataste sam imao ~17mmol/L koliko se sjecam. Sto se tice hodanja, i meni su noge otkidale. Nisam mogao sutnuti loptu sa djecom, a kamoli trcati. A vid' me danas, rise & shine. Vozim bicikl na Sljeme ko nekad, trcim, nogomet...
Kako sam dobio dijabetes, nitko nezna. Stres ? Nisam siguran. Genetski ? Nikog u familiji nemam sa dijabetesom (iako tko zna sta su cukundjedovi i cukunbabe imali, niti oni nisu znali). Utoliko mi je lakse jedino sto sam dobio dijabetes u danasnje doba sa svim tim aparaticima, trakicama, inzulinima, pa je kontrola secera takoreci piece of cake :occasion6:. Vise niti motivaciju ne trebam, sve je postalo stvar rutine i uzivam u svakoj sekundi zivota.  (Samo ne spominji sekunda je super, jer cu :smt078 )
Hajde ostaj zdravo!  :walk:

Offline cathy

• Global Moderator
Tipično - netipično
« Odgovori #5 : Srijeda, 11.05.2005 u 17:00:40 »

Kad sam dijagnosticiran, nataste sam imao ~17mmol/L koliko se sjecam. Sto se tice hodanja, i meni su noge otkidale. Nisam mogao sutnuti loptu sa djecom, a kamoli trcati. A vid' me danas, rise & shine. Vozim bicikl na Sljeme ko nekad, trcim, nogomet...

naravno da si sad zdrav, pa svi smo, cak i oni s nesto vishim HbA1c od tvoga ;)

as I said, ono sto je u tvojoj prici razlicito od vecine, jest cinjenica da si uspio prezivjeti 2-3 godine prije dijagnoze. to je way too long za "tipicni tip 1", ocito da ti beta stanice nisu unistene odjednom kao nama "tipicnima" :smt043, i to je dobro. steta samo sto si trpio te secere prije dijagnoze tako dugo, ali ocito da si uspio prezivjeti. ja ne bih, jer 2-3 mjeseca nakon pojave prvih simptoma, bila sam u krevetu, nisam mogla ne trcati, nego uopce hodati, i bila sam jako blizu komi.

ti si to dozivio 24-36 mjeseci nakon prvih simptoma, jel tako

inace, nisu svi dijabeticari dobro regulirani i visoko motivirani, stjecajem razlicitih okolnosti (npr. odrastanje)

to sto ne poznajes nikoga iz svoje obitelji a da je imao tip 1, ne mora nista znaciti.

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Tipično - netipično
« Odgovori #6 : Srijeda, 11.05.2005 u 17:15:45 »

naravno da si sad zdrav, pa svi smo, cak i oni s nesto vishim HbA1c od tvoga ;)

as I said, ono sto je u tvojoj prici razlicito od vecine, jest cinjenica da si uspio prezivjeti 2-3 godine prije dijagnoze. to je way too long za "tipicni tip 1", ocito da ti beta stanice nisu unistene odjednom kao nama "tipicnima" :smt043, i to je dobro. steta samo sto si trpio te secere prije dijagnoze tako dugo, ali ocito da si uspio prezivjeti. ja ne bih, jer 2-3 mjeseca nakon pojave prvih simptoma, bila sam u krevetu, nisam mogla ne trcati, nego uopce hodati, i bila sam jako blizu komi.

ti si to dozivio 24-36 mjeseci nakon prvih simptoma, jel tako

inace, nisu svi dijabeticari dobro regulirani i visoko motivirani, stjecajem razlicitih okolnosti (npr. odrastanje)

to sto ne poznajes nikoga iz svoje obitelji a da je imao tip 1, ne mora nista znaciti.

jes, alive&kickin' polako sam fala Bogu umirao al sam jos uvijek to skuzio i izvukao se. Zed, mokrenje i noge su pocele i ranije u blazem obliku pa neprimjetno s mjesecima sve jace i jace.
Of kors da nista ne znaci da nitko moj nije imao T1, eto ja sam probio led. Ma lako je za nas stare konje (35, stari za ufatit T1, mlad i lud u dusi) Uhvatio sam jedan od zadnjih vlakova za T1. Ja sam se bar nauzivao torti i slatkisa ko mali.
Ajd Kate, zivjela, sunce je vani odo se ja malo provozati sa klincima.
Ciao!

Offline cathy

• Global Moderator
Tipično - netipično
« Odgovori #7 : Srijeda, 11.05.2005 u 17:25:27 »
Ma lako je za nas stare konje (35, stari za ufatit T1, mlad i lud u dusi) Uhvatio sam jedan od zadnjih vlakova za T1. Ja sam se bar nauzivao torti i slatkisa ko mali.

sad si me podsjetio na moju mamu, koja je imala trideset i nesto godina kad sam ja dijagnosticirana. puno smo razgovarale o dijabetesu i zivotu s njim, naravno da mi je iz pocetka bilo tesko prihvatiti  to sve... pa je ona rekla nesto kao "da sam barem ja dobila dijabetes umjesto tebe, uopce mi ne bi bio problem, zivjela bih sasvim normalno" (drugim rijecima "zasto dramis toliko")

a ja sam joj mrtva-hladna rekla "ali lako je tebi, ti si STARA, svejedno ti je"  :smt033  :smt033  :smt033

sad sam tu negdje u njenim tadasnjim godinama, polako shvacam da nije bas bila tako strashno stara....  :smt044  :smt044  :smt044

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Tipično - netipično
« Odgovori #8 : Četvrtak, 12.05.2005 u 09:04:55 »

sad si me podsjetio na moju mamu, koja je imala trideset i nesto godina kad sam ja dijagnosticirana. puno smo razgovarale o dijabetesu i zivotu s njim, naravno da mi je iz pocetka bilo tesko prihvatiti  to sve... pa je ona rekla nesto kao "da sam barem ja dobila dijabetes umjesto tebe, uopce mi ne bi bio problem, zivjela bih sasvim normalno" (drugim rijecima "zasto dramis toliko")

a ja sam joj mrtva-hladna rekla "ali lako je tebi, ti si STARA, svejedno ti je"  :smt033  :smt033  :smt033

sad sam tu negdje u njenim tadasnjim godinama, polako shvacam da nije bas bila tako strashno stara....  :smt044  :smt044  :smt044

Najbolje godine! Nego jesi se ti rijesila bolova u nogama? Jel sad sve ok?

Offline cathy

• Global Moderator
Tipično - netipično
« Odgovori #9 : Četvrtak, 12.05.2005 u 09:08:18 »

Najbolje godine! Nego jesi se ti rijesila bolova u nogama? Jel sad sve ok?

nikad nisam niti imala bolove u nogama. u trenutku dijagnoze dijabetesa (prije 20 godina) nisam mogla hodati jer sam bila prebolesna, tik do kome.

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Tipično - netipično
« Odgovori #10 : Četvrtak, 12.05.2005 u 09:13:24 »

nikad nisam niti imala bolove u nogama. u trenutku dijagnoze dijabetesa (prije 20 godina) nisam mogla hodati jer sam bila prebolesna, tik do kome.

koma! Jel se sjecas koliko ti je izmjeren bio najvisi secer?

Offline cathy

• Global Moderator
Tipično - netipično
« Odgovori #11 : Četvrtak, 12.05.2005 u 09:15:06 »

koma! Jel se sjecas koliko ti je izmjeren bio najvisi secer?

mislim 32 ili 34

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Tipično - netipično
« Odgovori #12 : Četvrtak, 12.05.2005 u 09:20:29 »

mislim 32 ili 34

Tada je to bilo 576 ili 612 :)
Naravno rijec je o mg/dl, a ne o milimolima kao danas... Ah ta vremena kada mi je bilo super s secerom 62!!  :thumbleft:
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline cathy

• Global Moderator
Tipično - netipično
« Odgovori #13 : Četvrtak, 12.05.2005 u 09:24:39 »
Citat: "Tony"

mislim 32 ili 34

Tada je to bilo 576 ili 612 :)
Naravno rijec je o mg/dl, a ne o milimolima kao danas... Ah ta vremena kada mi je bilo super s sećerom 62!!  :thumbleft:

nije nije, 85. se kod nas vec koristilo mmol-e. sjecam se da smo dosli u bolnicu nakon sto me pogledala doktorica u domu zdravlja i rekla mami i tati da ocito da imam dijabetes, prvo su mi izmjerili na neko pretpotopni aparatic i bio je 27, pa su rekli da taj mozda nije tocan

onda sam ja popila sok jer sam crkavala od zedji, i nakon toga su mi vadili krv. nalaz koji je stigao sokirao ih je, jer je sestra trcala po infuziju i inzulin da ne odapnem

ti si jos stariji po stazu, vidim  :smt003

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Tipično - netipično
« Odgovori #14 : Četvrtak, 12.05.2005 u 09:28:41 »

ti si jos stariji po stazu, vidim  :smt003

Yeap, generacija `81 (dijabetička mislim)!
 :tongue8:
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Tipično - netipično
« Odgovori #14 : Četvrtak, 12.05.2005 u 09:28:41 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.