Autor tema: Kako radi pumpa?  (Posjeta: 2434 )

0 članova i 4 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Kako radi pumpa?
« : Ponedjeljak, 25.04.2005 u 15:12:09 »
Tokom zadnjih par mjeseci sam dobio dosta pitanja o tome kako radi pumpa, kaj to mora stalno biti spojeno na mene, itd.

Eto par odgovora na to pitanje. Ja sam korisnik Disetronicove pumpe, pa cu se na nju i bazirati. Nije ovo reklama. Svatko mora sam odluciti koje ga funkcije zadovoljavaju, što želi, a što ne!
Preporučujem pročitati uputstva za upotrebu PRIJE nabavke pumpe!

Ovo je moja pumpa.
Pumpa se pričvršćuje za osobu jednom kvačicom koja izgleda kao i ona za mobitel. To je dio koji se pumpa nosi. Pumpa se spaja s tijelom s kateterom koji ostavlja jedan dio ispod kože, kao i klasična igla, a drugi dio viri van i tu se spaja pumpa!

Ovdje možete vidjeti jedan tip katetera za spajanje. Taj kateter se aplicira iglom, koja se kasnije vadi van, a u tijelu ostaje samo tanka cjevčica koja provodi insulin!
Također se vidi spoj katetera i cjevčice koja vodi insulin. To je  zgodno kada se npr. idete tuširati, jednostavno odkačite pumpu i kasnije ju ponovo vratite.

Pitanja koja su mene mučila u početku su bila:
1) kaj sam ja cijeli dan spojen na to?
2) kako spavati s time?
3) Da li pumpa zna kada ja jedem pa mi poveča dozu insulina?

Da krenem od početka:
Pumpa u pravilu JE spojena 24 sata dnevno. Znači da se ne skida. To se ne odnosi kada se npr. tušira, bavi nekim kontaktnim sportom, ide na plivanje u bazen,...
U pravilu, pumpa se može odspojiti na 2 sata, s time da se kontrolira razina GUK-a prije skidanja i poslije vraćanja pumpe. Sve povećane vrijednosti glukoze tretira se s dodatnim insulinom.

Spavanje s pumpom, barem meni, nije problem. Jednostavno se zakvači za pidžamu i tamo ostane. Može se i ostaviti kraj sebe gdje je pumpa povezana samo kateterom, ali treba paziti da se ne zapetlja. :lol:
Koliko god to smješno zvučalo, dešava se!

Pumpa je podjeljena na 2 načina doziranja insulina. Prvi je tzv. bazalni nivo. Bazalni nivo je količina insulina koja je potrebna za sve životne funkcije organizma. Ta doza se nakon prelaska na terapiju pumpom adaptira i u pravilu samo malo korigira s vremenom. Dan je podjeljen na 24 doze, gdje se definira koliko je insulina potrebno za pojedini sat u danu. Npr izmedju 14sati i 15 sati meni treba 0,9 jedinica insulina.To znači da se tih 0.9 jedinica podjeli na cijeli taj sat. Konkretno pumpa isporučuje insulin svake 3 minute (14:00, 14:03, 14:06,...) U svih tih 20 intervala u satu, pumpa isporučuje 0,045 jedinica inzulina. Ove brojke NISU tipfeler, to su stvarne količine insulina.

Drugi način je tzv BOLUS nivo.
Bolus je trenutno davanje podešene količine, a količina se određuje GUK-om, količinom unešene hrane.
Dakle, bolus služi za adaptaciju doze kod jela.
Riječima intenzivirane terapije, bazalni dio se odnosi kao dugodjelujući inzulin, a bolus kao kratkodjelujući zbog hrane.
Važno je napomenuti da se u pumpi koristi samo kratkodjelujući ili ultrakratkodjelujući inzulin. U mom slučaju Humalog (Lispro).
Ako ima još pitanja vrlo rado ću odgovoriti na njih, bilo ovdje bilo u PP!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline krcko

• Administrator
Odg: Kako radi pumpa?
« Odgovori #1 : Nedjelja, 18.12.2011 u 16:33:20 »
Ozivit cu ovu prastaru temu jer me zanima jedan detalj oko pumpe. Ako sam dobro shvatio u bolus modu pumpa stvarno sprasi trazenu kolicinu inzulina odjednom. Moze li se podesiti tako da isporucuje bolus tijekom duzeg perioda? Imam na umu situaciju kad se zelim prekrcati ugljikohidratima. Npr. jucer sam pojeo 3/4 velike pizze :-[ Takav obrok jednostavno ne mogu pokriti jednokratnim pikanjem. Dao sam ekstra veliku dozu NR-a i nakon sat vremena bio hipo, a 3h nakon obroka opet sam bio hiper. Jedini nacin je dati 2 ili vise doze brzodjelujuceg (tj. vise puta se pikati). S pumpom bi se takva stvar lako mogla isprogramirati. Npr. kazes da ti treba 6 jedinica povrh redovne bazalne doze, ali da ti ih ne isporuci odmah nego npr. tijekom iduca 2 sata. Pumpa lijepo izracuna koliko mora povisiti infusion rate u tom periodu i napravi tocno istu stvar kao gusteraca. Znaju li to danasnje pumpe?
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2 : Nedjelja, 18.12.2011 u 16:37:34 »
Opet ja, frustrirana teoretičarka svaka sličnost s RL je namjerna

Ima to, zaguglaj "dual wave bolus".

Evo nešto: http://www.tudiabetes.org/forum/topics/dual-wave-bolus?commentId=583967%3AComment%3A817025
Ima i square wave i svakakih pizza bolusa i perverzija.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #3 : Nedjelja, 18.12.2011 u 17:20:13 »
Dobro je da nisam na pumpi. Mislim da bih previse jahao na Vincek wave bolusima :facepalm:
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #4 : Nedjelja, 18.12.2011 u 17:27:46 »
Pa dobro, ako bi ti glikemije bile OK, jedina loša posljedica bila bi debljanje.

Offline anica

• Diabetički wannabe
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 30.01.2012 u 09:50:46 »
Reci Tony sad malo o financijskoj strani. Oprosti, ja sam poluumirovljenik i ne mogu reći da sam baš pri novcima. Kako i pod kojim uvjetima si došao do pumpe i kako ju održavaš?

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #6 : Ponedjeljak, 30.01.2012 u 10:29:02 »
Pumpu moras dobiti na prijedlog dijabetologa!
Nakon toga, u dogovoru s njim nabavljas pumpu. Drugi dio je sto treba dogovoriti da se preko HZZO-a daje potrosni materijal za istu.
S tim pretpostavkama tebe pumpa ne kosta nista, tj sve je na teret HZZO-a.
Naravno, opet ponavljam samo suradnjom s dijabetologom, koji ce navesti razloge zasto ti treba pumpa mozes ostvariti prava kako sam naveo.
Iz onoga sto si iznjela o tvojem dijabetesu ti si po mojem misljenju kandidat za pumpu.
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline anica

• Diabetički wannabe
« Odgovori #7 : Ponedjeljak, 30.01.2012 u 10:55:48 »
Fala ti puno! 6.02. idem svojoj doktorici pa ću s njom porazgovarati. Još me samo zanima da li se poslije pokušaja s pumpom možeš vratiti na klasiku?

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #8 : Ponedjeljak, 30.01.2012 u 11:23:54 »
Naravno da možeš, znam za takve slučajeve vani.

Offline ivan

• Ja znam...
Odg: Re: Kako radi pumpa?
« Odgovori #9 : Utorak, 31.01.2012 u 16:25:37 »
Ja sam pumpu dobio na preporuku diabetologa, preko KBC Zagreb i formalno ona nije moja, nego je u vlasništvu KBC-a i istu u svakom trenutku mogu vratiti ili mi je vlasnik KBC može oduzeti ako se "neodgovorno" ponašam (ne sjećam se koju je točno riječ upotrijebila sestra na edukaciji).Stari je potpisao nešto kao revers.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Odg: Re: Kako radi pumpa?
« Odgovori #9 : Utorak, 31.01.2012 u 16:25:37 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.