Tokom zadnjih par mjeseci sam dobio dosta pitanja o tome kako radi pumpa, kaj to mora stalno biti spojeno na mene, itd.
Eto par odgovora na to pitanje. Ja sam korisnik Disetronicove pumpe, pa cu se na nju i bazirati. Nije ovo reklama. Svatko mora sam odluciti koje ga funkcije zadovoljavaju, što želi, a što ne!
Preporučujem pročitati uputstva za upotrebu PRIJE nabavke pumpe!

Ovo je moja pumpa.
Pumpa se
pričvršćuje za osobu jednom kvačicom koja izgleda kao i ona za mobitel. To je dio koji se pumpa nosi. Pumpa se
spaja s tijelom s kateterom koji ostavlja jedan dio ispod kože, kao i klasična igla, a drugi dio viri van i tu se spaja pumpa!
Ovdje možete vidjeti jedan tip katetera za spajanje. Taj kateter se aplicira iglom, koja se kasnije vadi van, a u tijelu ostaje samo tanka cjevčica koja provodi insulin!
Također se vidi spoj katetera i cjevčice koja vodi insulin. To je zgodno kada se npr. idete tuširati, jednostavno odkačite pumpu i kasnije ju ponovo vratite.
Pitanja koja su mene mučila u početku su bila:
1)
kaj sam ja cijeli dan spojen na to?2)
kako spavati s time?3)
Da li pumpa zna kada ja jedem pa mi poveča dozu insulina?Da krenem od početka:
Pumpa u pravilu JE spojena 24 sata dnevno. Znači da se ne skida. To se ne odnosi kada se npr. tušira, bavi nekim kontaktnim sportom, ide na plivanje u bazen,...
U pravilu, pumpa se može odspojiti na 2 sata, s time da se kontrolira razina GUK-a prije skidanja i poslije vraćanja pumpe. Sve povećane vrijednosti glukoze tretira se s dodatnim insulinom.
Spavanje s pumpom, barem meni, nije problem. Jednostavno se zakvači za pidžamu i tamo ostane. Može se i ostaviti kraj sebe gdje je pumpa povezana samo kateterom, ali treba paziti da se ne zapetlja.
Koliko god to smješno zvučalo, dešava se!
Pumpa je podjeljena na
2 načina doziranja insulina. Prvi je tzv. bazalni nivo.
Bazalni nivo je količina insulina koja je potrebna za sve životne funkcije organizma. Ta doza se nakon prelaska na terapiju pumpom adaptira i u pravilu samo malo korigira s vremenom. Dan je podjeljen na 24 doze, gdje se definira koliko je insulina potrebno za pojedini sat u danu. Npr izmedju 14sati i 15 sati meni treba 0,9 jedinica insulina.To znači da se tih 0.9 jedinica podjeli na cijeli taj sat. Konkretno pumpa isporučuje insulin svake 3 minute (14:00, 14:03, 14:06,...) U svih tih 20 intervala u satu, pumpa isporučuje 0,045 jedinica inzulina. Ove brojke NISU tipfeler, to su stvarne količine insulina.
Drugi način je tzv
BOLUS nivo.
Bolus je trenutno davanje podešene količine, a količina se određuje GUK-om, količinom unešene hrane.
Dakle, bolus služi za adaptaciju doze kod jela.
Riječima intenzivirane terapije, bazalni dio se odnosi kao dugodjelujući inzulin, a bolus kao kratkodjelujući zbog hrane.
Važno je napomenuti da se u pumpi koristi samo kratkodjelujući ili ultrakratkodjelujući inzulin. U mom slučaju Humalog (Lispro).
Ako ima još pitanja vrlo rado ću odgovoriti na njih, bilo ovdje bilo u PP!