Autor tema: Kvaliteta inzulina  (Posjeta: 2027 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Mirta

• Ja znam...
    • Migimage galerija
Kvaliteta inzulina
« : Nedjelja, 21.12.2003 u 17:13:08 »
Zanima me da li je tko primjetio da mu neke po¹iljke inzulina ne djeluju kako bi trebale?
Meni se to desilo neki dan, iako se mo¾da de¹avalo i prije, ali nisam ku¾ila o čemu se radi već sam mislila da se ne¹to kod mene poremetilo pa da su mi zato ¹ećeri neuobičajeno visoki. Naime, pred neki dan otvorim novu dozu mutnog inzulina (koristim Insulatard Novolet - onaj koji dođe u plastičnoj jednokratnoj penkali), u¹trcam si dozu navečer i nakon toga drugi dan ujutro ¹ećer visok bez nekog očitog razloga (pazila sam koliko jedem). Nastavi ta priča taj dan i drugi dan i meni postane sumnjivo. Prvu slijedeću dozu navečer zamijenim potpuno novom dozom inzulina iz potpuno novog pakiranja i gle, ¹ećeri opet normalni. Zaključak - inzulin je očito neispravan. Pitanje je samo da li samo ta jedna ¹trcaljka ili svih pet u kutiji? Moje sumnje su tim veće ¹to mi je istu priču ispričao nedavno jedan moj prijatelj, također ¹ećera¹.
Zanima me da li jo¹ ima takvih slučajeva, a ako ima treba tu napraviti neku frku! Tko zna ¹to se sve radi s tim inzulinima dok oni dođu do na¹ih fri¾idera. A zna se da se ne smije zamrznuti niti biti na pretoplom mjestu. Tko zna u kakvim se to kamionima vozi i sa čime ...  :evil:
E da ... inzulin je naime kod mene uredno pohranjen, a rok trajanja je u redu ...
Sve me to malo podsjeća na onu priču o dijalizatorima, iako ovdje ne mo¾e to biti tako drastično, ali na duge staze nije ti ba¹ svejedno.

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Kvaliteta inzulina
« Odgovori #1 : Petak, 25.03.2005 u 10:05:47 »
Eto i meni se je to de¹avalo.
Zna mi se desiti da ujutro "radi" inzulin, a navecer vise ne. Naravno da to sku¾im tek kada si moram dati 20 jedinica za obrok koji bi inace pokrio s 6.
No promjena ampule rije¹ava problem.
Poznato je da je inzulin termički osjetljiv, pa ako se pregrije, posebno u ljetnim mjesecima, izgubi "snagu" :? !
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Kvaliteta inzulina
« Odgovori #1 : Petak, 25.03.2005 u 10:05:47 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.